ACTUALITATE 8 aprilie 2015

Teatrul independent „Osonó” a câştigat premiul „Cel mai bun proiect civil al anului 2014”

de Agerpres | 868 vizualizări

Teatrul independent „Osonó” din Sfântu Gheorghe a câştigat premiul „Cel mai bun proiect civil al anului 2014”, conferit de Federaţia Organizaţiilor Civile din judeţul Covasna.

Reprezentanţii juriului, care au fost impresionaţi de întreaga activitate a trupei „Osonó”, au apreciat în mod deosebit spectacolul-documentar „Chipul din oglinda apei” pe care actorii covăsneni l-au prezentat anul trecut în mai multe ţări din lume.

„Pe lângă faptul că are o activitate foarte, foarte bogată, trupa 'Osono' duce vestea noastră în lumea mare. Anul trecut au avut zeci de spectacole în afara ţării. şi considerăm că acest lucru, faptul că ne reprezintă la nivel internaţional reprezintă un plus, o valoare adăugată cu care au câştigat acest premiu. Scopul acestui premiu este de aprecia activitatea organizaţiilor civile din judeţul Covasna, practic dorim să oferim o apreciere publică acestor ONG care lucrează zi de zi pentru dezvoltarea comunităţii în diferite domenii”, a declarat Bereczki Kinga, preşedinta Federaţiei Organizaţiilor Civile din judeţul Covasna.

Premiul a fost înmânat miercuri, în cadrul unei ceremonii, reprezentantului „Osonó”, Erdely András, care a precizat că trupa se află în prezent într-un turneu în Maroc. „Trupa Osonó se află într-un turneu de trei săptămâni în Maroc, unde participă la Festivalul internaţional de teatru din Sidi Kacem cu spectacolul mask@face.now. Cred că trupa face ceva ce nu prea se mai practică în lumea de azi, lucrează cumva împotriva trendului general, în sensul că doreşte să-i trezească pe tineri la realitate, să nu fie răpiţi de lumea virtuală care îi înconjoară, ci să se gândească cu capul lor şi să-şi dea seama care sunt valorile adevărate în viaţă. Important este, de asemenea, voluntariatul pe care îl face această trupă de teatru”, a declarat ziaristul Erdely András.

Teatrul „Osonó” din Sfântu Gheorghe, care a împlinit anul trecut 22 de ani de existenţă, şi-a început activitatea ca trupă şcolară la Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, dar de câţiva ani funcţionează ca teatru independent, fiind format dintr-un nucleu de tineri care i-au asigurat continuitatea. De la înfiinţare, pe 3 februarie 1993 şi până în prezent, în această trupă au activat 127 de actori, care au prezentat 14 premiere, dintre care cinci coproducţii internaţionale.

Spectacolul „Chipul din oglinda apei” a avut premiera în primăvara anului 2011, iar de atunci a fost jucat de peste 350 de ori în ţară şi străinătate, fiind cea mai de succes producţie a trupei. Piesa regizată de Fazakas Misi, managerul trupei, are ca temă viaţa cotidiană, relaţiile de familie, copiii însinguraţi şi neglijaţi de părinţii prea ocupaţi de câştigarea banilor pentru traiul de zi cu zi.

Trupa şi-a făcut obiceiul ca după fiecare turneu în străinătate să prezinte spectacole şi la sate, unde trăiesc comunităţi mici de oameni. „E foarte frumos că putem juca la Monaco, la Londra, în Maroc sau pe o altă scenă importantă din lume, dar să nu uităm că noi jucăm pentru oameni. Noi avem o făgăduinţă – ca după fiecare mare festival să mergem în sate. E bine şi pentru mentalitatea mea şi a actorilor, pentru că altfel dacă jucăm numai pe scene mari, s-ar putea să se strice. Noi, ca artişti, nu trebuie să uităm că facem artă, facem teatru pentru oameni şi între oameni nu se poate să facem diferenţă pentru că dacă am face atunci ne-am trăda menirea, am trăda teatrul, am trăda arta”, a declarat Fazakas Misi.

Pentru premiul „Cel mai bun proiect al anului” au mai existat trei nominalizări, respectiv Asociaţia „Zold Nap” din Târgu Secuiesc, Asociaţia de tineret „Ecou” şi Asociaţia „Parittya” din Sfântu Gheorghe. Membrii juriului au menţionat că proiectele derulate de aceste asociaţii au fost extrem de deosebite, însă au avut ca element comun calitatea, motiv pentru care departajarea a fost foarte dificil de făcut.

Federaţia Organizaţiilor Civile din judeţul Covasna a instituit acest premiu în urmă cu doi ani, iar la ediţiile precedente a revenit Fundaţiei Comunitare Covasna pentru programul Carduri comunitare şi Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI) pentru un proiect de protejare şi promovare a limbii maghiare în spaţiul public.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.