ACTUALITATE 21 decembrie 2012

Taxe şi impozite mai mari la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 205 vizualizări

Primarul Antal Árpád: „Boicotul economic al Bucureștiului crește taxele și impozitele locale”.

Taxe şi impozite mai mari la Sfântu GheorghePrimarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, susține că boicotul economic pe care Guvernul Ponta îl aplică asupra municipiului va duce inclusiv la majorarea taxelor și impozitelor locale din 2013.

Antal Arpad a declarat ieri că Guvernul Ponta a luat de la municipiul Sfântu Gheorghe 5,8 milioane de lei în ultimele luni, bani care ar fi trebuit să vină pe proiecte depuse și aprobate la Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului. Mai exact, este vorba despre sume pe proiecte de reabilitare termică a blocurilor, reabilitarea blocului din strada Dealului afectat de cutremur, canalizarea de pe strada Oltului și finalizarea reabilitării blocului social din strada Mikes Kelemen. Primarul susține că politica Guvernului Ponta a fost aceea de a lua bani de la Sfântu Gheorghe, însă municipalitatea a reușit să recupereze 2,2 milioane de lei, urmând să acționeze mai departe în instanță cele două ministere pentru recuperarea restului de bani.

„De când s-a instalat, acest guvern nu a făcut decât să ia bani de la Sfântu Gheorghe și consider că acesta este un boicot economic asupra Ținutului Secuiesc, în stilul pe care l-a adoptat și Nicolae Ceaușescu asupra acestei zone, pentru a o ține subdezvoltată”, a spus Antal Árpád.

Potrivit acestuia, pentru că suma pe care Consiliul Local (CL) a pierdut-o prin retragere este foarte mare și pentru că există deja un proiect la nivel național asupra creșterii taxelor și impozitelor locale, este foarte posibil ca acestea să fie mărite și la Sfântu Gheorghe din 2013.

„Dacă suntem boicotați economic cred că vom crește taxele și impozitele, în cuantumul inflației, desigur. Nu prea s-a umblat la taxe în ultimii ani, mai ales că am spus clar că vrem să ne dezvoltăm cu bani de la guvern și de la Uniunea Europeană, nu cu bani din buzunarele cetățenilor. Noi vom sta însă în picioare și sub blocaj financiar și presiuni politice”, a explicat primarul, arătând că se va ajunge probabil la o creștere cu 16% a anumitor taxe și impozite.

Au început schimbările la deconcentrate

La rândul său, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, a arătat că au fost „tăiate” și unele sume pentru proiecte în județ, astfel creându-se probleme în derularea unor proiecte deja câștigate și aflate în derulare.

Mai mult, Tamás a arătat că necooptarea UDMR la guvernare a avut deja efecte asupra conducerilor unor instituții deconcentrate, astfel că șefii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) și Garda de Mediu Covasna au fost demiși.

Astfel, Tamás Sándor a arătat că UDMR va iniția acțiuni de informare publică despre „aceste evenimente neplăcute”, pe care le consideră a fi „antimaghiare”.

În context, Antal Árpád a precizat că în următoarea ședință a CL va avea și un răspuns pentru scrisoarea deschisă pe care i-a adresat-o consilierul local Mădălin Guruianu.

„Cred că normal e ca un consilier și un primar să discute în CL, nu în presă. Acum vedem însă ce face guvernul domnului Guruianu, așa că îi voi răspunde acestuia”, a punctat primarul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, 21 decembrie 2012
Iar taxele locale le cresteti voi,de la guvern au zis ca ramane la atitudinea primariilor daca cresc sau nu taxele.
, 21 decembrie 2012
S i ce proiecte marete aveati in plan domnilor,iar schimbarea denumirilor de strazi,placutelor indicatoare,panouri?Tot ce nu va convine,spuneti ca e anti-maghiar.Cand erati la putere cu PDL v-ati pus citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.