ACTUALITATE 1 mai 2017

Taur de 300 kg la proțap la Zilele Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1745 vizualizări

Sunt 25 de ani de când maestrul Bartha Ernő a gătit prima dată taur la proțap

Printre evenimentele desfășurate în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, anul acesta s-a înregistrat și o aniversare specială. În urmă cu 25 de ani, Bartha Ernő pregătea pentru prima dată în viața lui un taur la proțap. După un sfert de veac, acesta a devenit un maestru în domeniu, iar metoda lui secretă de a prepara carnea de taur este la ora actuală apreciată de toată lumea, atât în țară, cât și în străinătate.

Într-un peisaj idilic, la firul ierbii și sub cerul puțin înnorat de final de aprilie, într-o atmosferă de primăvară crudă, acompaniată de vioara care lansa în eter acorduri secuiești, de sfârâitul cărnii și de fumul care tăia aerul tare de Sfântu Gheorghe, duminică, în curtea Best Western Hotel Park taurul înfipt în proțap își aștepta, impunător, dar cuminte, gurmanzii.

„În urmă cu cinci zile a fost sacrificat, a stat într-un fel de saramură, l-am umplut cu usturoi și slănină, l-am dat cu baiț și la ora 4:00 dimineaţa ne-am apucat de prăjit”, ne-a spus maestrul bucătar.

Primul taur pe care Bartha Ernő l-a gătit pentru un public mai numeros a fost tot la un eveniment al Hotelului Park din Sfântu Gheorghe, astfel că, negreșit, tot aici l-am întâlnit și duminică, unde pregătea un prânz deja tradițional pentru Zilele orașului, fiind deja al 24-lea an de când taurul la proțap este inclus în program.

Animalul, care cântărea circa 300 de kilograme înainte să fie tăiat, a fost special crescut pentru a fi sacrificat în cea de-a 26-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe, și totodată, pentru a marca cel de-al 25-lea an în care Bartha Ernő își pune în aplicare metodele secrete de a găti acest tip de carne. „Totul este natural, fără E-uri și alte nebunii”, ne-a spus din capul locului Kovács István, gazda evenimentului.

Înconjurat de mesenii care așteptau la locurile lor să își primească mult așteptata porție de friptură, maestrul bucătar Bartha ne-a întâmpinat cu un zâmbet, înflorit în colțul gurii de mustața secuiască frumos aranjată. Apoi, printr-o mișcare ageră și cu o precizie chirurgicală și-a înfipt cuțitul în carnea fragedă și ne-a întins o bucată să o gustăm pe loc, cu mâna, fără finețuri de prisos și fără să mai stăm pe gânduri.

Experiența „ad-hoc” s-a dovedit a fi o adevărată binecuvântare, pentru că preparatul, care oricum îți lăsa gura apă când îl vedeai perpelindu-se la foc încet, se topea încet în gură, lăsând în urmă un gust dulce-acrișor. Pâinea proaspătă coaptă pe vatră chiar în curtea Best Western Hotel Park a completat tabloul a ceea ce va rămâne în amintire ca fiind unul dintre cele mai bune, dar și originale, prânzuri servite până acum.

taur la protap 2017 (2)„Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când am făcut primul taur la proțap. Eu am fost primul din Țara Românească. Nu era meseria mea, eu eram șef de secție la IMASA, dar provin dintr-o familie de măcelari. Mulți mi-au zis să încerc și le-am spus organizatorilor de la primul eveniment la care am participat să mă lase două săptămâni să mă documentez, pentru că habar n-aveam. Acum tot ce fac, condimente și preparare, știu numai eu. Încet, încet am început să fiu chemat și la evenimente în străinătate. Multe persoane mi-au zis că gustul diferă de la bucătar la bucătar. Eu sunt cam singurul care face această rețetă, numită tip haiducește”, ne-a spus Bartha Ernő, care ne-a mai dezvăluit că cel mai mare taur gătit de el vreodată a fost de 1.158 de kilograme.

Zilele Sfântu Gheorghe nu ar fi la fel dacă taurul la proțap nu ar exista. Așa cum ne-a spus și Kovács István, gazda evenimentului, „taurul la proțap este pentru Zilele Sfântu Gheorghe ca mielul pentru Paște”. Dacă nu ați încercat până acum, merită să vă gândiți serios și să vă planificați ca pentru Zilele Sfântu Gheorghe ediția din 2018 să vă oferiți acest răsfăț culinar unic.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.