ACTUALITATE 18 aprilie 2013

Târgu Mureş susţine Ţinutul Secuiesc pentru Capitala Culturală Europeană

de Monica Vrânceanu | 1140 vizualizări

Reprezentanții mai multor municipii și orașe din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au semnat documentația legată de candidatura Ținutului Secuiesc pentru Capitala Culturală Europeană 2021. Printre semnatari se numără, alături de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, primarii din Târgu Mureș – Dorin Florea,  Miercurea Ciuc – Ráduly Robert, Odorheiu Secuiesc – Bunta Levente, Gheorgheni – Mezei János, Târgu Secuiesc – Bokor Tibor și Sovata – Péter Ferenc.

Documentația a fost semnată, de asemenea, de președinții Consiliilor Județene Covasna și Harghita, Tamás Sándor, respectiv Borboly Csaba.

Primarul Antal Árpád a declarat că semnarea documentației, intitulată sugestiv „Expunere de motive”, constituie un prim-pas spre concretizarea proiectului care va duce candidatura Ținutului Secuiesc în cursa finală pentru titulatura de Capitală Culturală a Europei. În context, Antal a ținut să salute decizia autorităților locale din Târgu Mureș de a se alătura în acest proiect, spunând că aceasta nu va aduce decât beneficii pentru târgmureșeni.

„Consider că vorbim despre o pagină nouă în colaborarea autorităților locale din Secuime, fiind un pas important spre ceea ce ne dorim cu toții: punți între comunitățile de aici – cea maghiară, românească, romă. E o oportunitate de a pune noi baze în relațiile interetnice din Ținutul Secuiesc, după ce sute de ani oamenii de aici au apărat granițele Europei de Est. În cadrul acestui proiect vom pune accent atât pe tradițiile culturale, așa cum este normal, cât și pe rolul pe care Ținutul Secuiesc îl are în Europa acestui secol”, a declarat Antal Árpád.

Primarul a spus că este mulțumit de faptul că Târgu Mureș a decis să facă parte din acest „club” al Ținutului Secuiesc, fiind de părere că dacă acest oraș vrea să fie un pol important în țară trebuie să facă parte din acest „club”.

„În primul rând târgmureșenii vor avea de câștigat cel mai mult din acest proiect – dar nu-i asta o problemă, căci și noi restul vom avea de câștigat și nu ne supărăm dacă ei câștigă mai mult. E important însă ca Târgu Mureș să fie alături de noi, căci dacă nu acceptă riscă să rămână cam singur; în vreme ce față de Cluj Napoca va fi mereu un oraș de rangul doi, Târgu Mureș a fost totuși, sute de ani, capitala Ținutului Secuiesc”, a subliniat Antal Árpád.

Primarul a subliniat că Ținutul Secuiesc este păstrător de istorie și tradiții unice în Europa, are bogății naturale care îi conferă denumirea de „nestemată a Transilvaniei” și susține multietnicitatea României printr-un dialog româno-maghiar de fond.

„România și românii ar trebui să se simtă mai bogați că noi, secuii suntem aici, în inima țării – suntem oameni care ne-am păstrat tradițiile, obiceiurile și limba, fiind deschiși la un trai comun pe viitor. În următorii doi ani vom avea enorm de lucru în cadrul acestui proiect care vrea să pună Ținutul Secuiesc în centrul culturii europene, și sper să reușim inclusiv schimbarea mentalului colectiv în România, atunci când vine vorba despre Ținutul Secuiesc. Și dacă nu vom câștiga titlul de Capitală Europeană, dacă vom reuși să facem să fim priviți altfel, tot am câștigat ceva”, a mai spus primarul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.