ACTUALITATE 9 octombrie 2014

Târg de Toamnă și evenimente gastronomice la Sfântu Gheorghe

de Székely Emőke | 1309 vizualizări

Anul acesta, în perioada 11-12 octombrie, cu ocazia Târgului de Toamnă vor fi organizate patru evenimente. Târgul devenit deja tradiţie va fi completat de o ofertă complexă de programe gastronomice – sâmbătă are loc ediţia a XII-a a Paradei Cârnaţilor, iar duminică, în centrul oraşului va fi organizat Festivalul Verzei.

La fel ca şi în anii precedenţi, în târg producătorii tradiţionali îşi vor oferi produsele, dar în Piaţa Libertăţii vor fi prezenţi în număr mare şi meşteri artizani. Ţelul organizatorilor este acela ca atât copiii, cât şi adulţii să se implice în activităţile meşteşugăreşti de la faţa locului, şi să poată pleca acasă cu suveniruri făcute de ei înşişi. Cei care se implică ca şi ucenici vor primi gologani care vor putea fi valorificaţi la standurile târgului. Pentru copii, organizatorii şi asociaţiile partenere pregătesc numeroase jocuri noi, aici fiind posibilă crearea de păpuşi de lavandă şi fructe din Papier mâché.

Parada carnatilor octombrie 2013 - 15

Sâmbătă seara, iubitorii dansului folcloric vor putea vedea programul Ansamblului de Dansuri Tradiţionale Româneşti din Aletea (Ungaria), iar duminică va interpreta melodii de dans formaţia „Cimbaliband”. Lista invitaţilor este îmbogăţită cu numeroase alte ansambluri populare ale minorităţilor naţionale.

Vizitatorii vor putea gusta bucate alese, pregătite la faţa locului, în hanul din târg. Meniul este adaptat programelor gastronomice, astfel că sâmbătă, doritorii vor putea gusta cârnaţii făcuţi după reţeta câştigătorului Paradei Cârnaţilor, iar duminică vor fi pregătite 5.000 de sarmale, de către maeştrii bucătari.

Marele premiu – Revelion în Bulgaria

Preşedintele Asociaţiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna, Bagoly Miklós, care este organizatorul Paradei Cârnaţilor, a spus că aceasta este a doua ocazie când concursul se ţine în centrul oraşului, căci experienţa de anul trecut a demonstrat că aşa numărul vizitatorilor este mult mai mare, iar varietatea punctelor din program se susţin reciproc. Organizatorii aşteaptă 50-60 de grupuri, până la ora actuală fiind confirmată intenţia de participare a 15 dintre ele. Vajda Lajos, unul dintre organizatorii principali ai Paradei Cârnaţilor, spune că merită să te înscrii la concurs, căci premiul principal este o excursie de Revelion de patru persoane în Bulgaria, iar câştigătorul locului doi va primi invitaţie la Festivalul Cârnaţilor Csaba. Cârnaţii care vor câştiga premiul I vor putea fi gustaţi de toată lumea, căci aceştia, realizaţi în baza reţetei câştigătoare, vor putea fi găsiţi în lanţul de magazine Bertis, timp de un an după eveniment. Premiul principal al Festivalului Verzei va fi o excursie în străinătate.

Asociaţia Gastronomică Ordinul Cavaleresc Gastronomic – Transilvania îşi asumă un rol important în organizarea evenimentelor gastronomice, căci şi-a programat recrutarea de noi membri pe perioada celor două concursuri, astfel că vineri, la Sfântu Gheorghe vor sosi bucătari profesionişti şi amatori din întreaga Transilvanie, la ceremonia de inaugurare – a spus Bágyok Károly, cancelarul Ordinului Cavalerilor. Scopul Ordinului Cavaleresc este promovarea gastronomiei locale, readucerea la viaţă a reţetelor tradiţionale şi introducerea acestora în cultura gastronomică contemporană.

Pentru organizarea evenimentului, în strânsă colaborare cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, este Asociaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna (ASIMCOV), Asociaţia Unităţilor Hoteliere şi Restaurantelor din Sfântu Gheorghe (SVESZ), Ordinul Cavaleresc Gastronomic – Transilvania, Asociaţia Fundamentul, Camera de Comerţ şi Industrie Covasna şi Tega SA.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.