ACTUALITATE 18 decembrie 2014

Țara mea – un spectacol care trezește amintiri

de Székely Emőke | 1006 vizualizări

La 25 de ani de la Revoluție, publicul covăsnean a avut ocazia miercuri să își amintească printr-un spectacol inedit de acele zile de decembrie care ne-au determinat viitorul – „Țara mea”, un spectacol al Teatrului „Andrei Mureșanu”, în regia lui Radu Macrinici. Spectatorii care au trăit acele vremuri au făcut o călătorie în timp și în amintiri, în timp ce tinerii prezenți la premieră au privit cu sufletul deschis o nouă filă de istorie, spusă puțin altfel.

Text premiat

„La 25 de ani de când comunismul a fost alungat, iată că Radu Macrinici ne propune un spectacol pe care cu mare drag l-am îmbrățișat. Este un text al lui Radu Macrinici, premiat în 1997 de UNITER și de Casa Regală a României. Mă bucur foarte tare că există acest spectacol în sensul că Inna Andriucă este personajul principal, și este un actor important al teatrului și un actor de excepție. În această lună cu tristețe în suflet, gândindu-ne la morții din revoluție, dar cu bucuria lunii decembrie. Iată că Radu Macrinici, Inna Andriucă și Nae Croitoru ne-au oferit un cadou, un spectacol în regia absolută a lor” – a declarat managerul TAM, Dan Țopa. De cadou s-au bucurat cei care au mers la premieră. Inevitabil, după spectacol oamenii au început să vorbească despre acele vremuri, despre cum au fost zilele premergătoare Revoluției, și cum a fost acel altfel de Crăciun.

Revoluția prin ochii unui copil

În spectacol este vorba despre o fetiță îndrăgostită de țara ei, iar acțiunea se petrece în zilele premergătoare Revoluției din 1989. Dragostea aceasta pentru țară este aproape carnală, fizică, și se transformă într-o dezamăgire imensă când vede ce se întâmplă. Și pentru că copiii gândesc altfel decât adulții, ea, Ela, fetița de 13 ani, găsește vinovată țara pentru ce se întâmplă. Nu poate să discearnă cine a făcut răul, pentru ea țara a făcut răul și printr-o compunere își dă seama că inconștient a scris țara fără codița de la ț. Și întreabă: „tara… tara mea o fi însemnând ceva, tovarășă profesoară?”

Tatăl copilei este securist și pentru că nu are un birou unde să bată când anchetează, bate acasă. Are o cameră a lui și își trimite soția și fetița la plimbare în timp ce el primește „musafirii”. Spectacolul lovește. Cei care au trăit acele vremuri sunt loviți de amintiri și de realitatea pe care poate au vrut sau vor să o uite, iar cei tineri sunt loviți de informație, și inevitabil se întreabă „Chiar așa a fost?”. „E un text dur, a fost un text important în anii ’90, și un text care a fost blocat de două ori în teatre de foști securiști și informatori din teatru, de care încă mai e plină țara, care efectiv nu au mai vrut să continue repetițiile” – a declarat regizorul Radu Macrinici. Acesta a ținut să mulțumească Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe pentru sprijinul acordat.

Ce am câștigat după ’89?

Radu Macrinici și Dan Țopa au vorbit și despre întrebarea care poate macină pe mulți: Ce am câștigat de pe urma Revoluției din 1989? „Eu mă gândesc ce aș fi făcut și unde aș fi fost dacă nu era acel moment. Cred că fiecare trebuie să se gândească la asta, și este suficient pentru a vedea ce am câștigat și ce am pierdut” – spune Radu Macrinici.

În opinia lui Dan Țopa, chiar dacă libertatea noastră a tuturor este oarecum limitată de problemele financiare sau cotidiene, libertatea de expresie este darul cel mai de preț câștigat de pe urma Revoluției. „Cel mai important lucru pe care l-am câștigat este după părerea mea faptul că putem vorbi liber. Este una dintre cele mai importante lucruri pe care le-am câștigat. Eu anul acesta fac 40 de ani de când mă ocup de teatru. Aveam 16 ani când am montat primul spectacol, și imediat după aceea am fost anchetat de securitate pentru că am recitat Coșbuc. În toamna aceea iar am fost chemat să dau dictări pentru că mi-am permis să montez un text al lui Sorescu unde apar niște cerșetori. Libertatea este oarecum rezumată la financiar, la economic, dar pentru a comunica și a ne exprima cred că este un câștig” – a declarat Dan Țopa.

Spectacolele „Împreună” și „Țara mea” vor fi jucate în ianuarie 2015, dar TAM pregătește pentru prima lună a anului viitor și o premieră, spectacolul „Colibri” în regia lui Sebastian Marina. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Kviatkovski, 22 decembrie 2014
Da.Daca si tara m-ar iubi la fel de mult pe cat o iubesc eu....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.