Tabără interetnică de teatru la Zăbala
Teatrul Independent Osonó şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe vor organiza luna aceasta o tabără interetnică de teatru, cu scopul de a crea un spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru tinerii români şi maghiari.
Tabăra va avea loc în perioada 26-30 iulie în centrul de agrement de la Zăbala, judeţul Covasna, iar la aceasta pot participa tineri pasionaţi de teatru care au împlinit vârsta de 14 ani.
„Scopul taberei este de a crea un spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru tinerii români şi maghiari prin jocuri teatrale şi de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dezvoltarea a personalităţii”, a precizat, marţi, managerul trupei Osonó, Fazakas Misi.
Teatrul Osonó din Sfântu Gheorghe, care a împlinit anul trecut 22 de ani de existenţă, şi-a început activitatea ca trupă şcolară la Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, dar de câţiva ani funcţionează ca teatru independent, fiind format dintr-un nucleu de tineri care i-au asigurat continuitatea. De la înfiinţare şi până în prezent, în această trupă au activat 127 de actori, care au prezentat 14 premiere, dintre care cinci coproducţii internaţionale.
Cea mai recentă producţie a trupei, realizată în parteneriat cu Asociaţia de tineret „Ecou” din Sfântu Gheorghe, se numeşte „Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez”, un spectacol-forum care militează împotriva stereotipiilor şi prejudecăţilor etnice. Spectacolul are la bază un scenariu conceput pe baza experienţelor personale ale membrilor trupei Osonó şi Asociaţiei de tineret „Ecou”, care încearcă, prin teatru, să înlăture stereotipiile şi prejudecăţile etnice ale elevilor români şi maghiari.
Trupa Osonó îşi propune ca în următorul an şcolar să ajungă cu acest spectacol în toate şcolile din judeţ, cu scopul de a-i determina pe tinerii români şi maghiari să se cunoască mai bine şi să lege prietenii.
Cel mai de succes spectacol a trupei Osonó a fost, însă, „Chipul din oglinda apei”, care a avut premiera în primăvara anului 2011 şi a fost jucat de peste 350 de ori în ţară şi străinătate. Spectacolul documentar regizat de Fazakas Misi are ca temă viaţa cotidiană, relaţiile de familie, copiii însinguraţi şi neglijaţi de părinţii prea ocupaţi de câştigarea banilor pentru traiul de zi cu zi.
Fazakas Misi este de părere că teatrul este cel mai bun element de pedagogie şi este convins că anii de experienţă acumulaţi într-o formaţie de teatru îi vor ajuta pe tineri în viaţă, indiferent dacă vor alege sau nu o carieră artistică.
Înscrierile pentru tabăra de teatru de la Zăbala au început marţi şi se vor încheia pe 15 iulie.