ACTUALITATE 27 august 2015

Tabără gratuită de scufundări la Dalnic

de Mirela Cara Dragu | 678 vizualizări

La început de septembrie, tinerilor din Covasna li se pregătește una dintre cele mai interesante aventuri din natură de anul acesta. Este vorba despre o sesiune de scufundări la fundul lacului artificial al Centrului de Cercetări Subacvatice de la Dalnic, cu scopul de a urmări viața subacvatică și de a deveni conștienți de importanța protejării mediului, inclusiv a celui acvatic.

Scufundările sunt parte din programul inclus în proiectul „Incursiuni în lumea apelor”, derulat în cadrul componentei Spații verzi – arii naturale protejate. Proiectul a fost inițiat de Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă Alutus, care a obținut un grant de finanțare în valoare de 20.000 de lei, şi este realizat în parteneriat cu Centrul de scufundări condus de Szabó Jenő, un scafandru profesionist, care a lucrat în studenţie cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau şi a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

Proiectul, care li se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, reprezintă o șansă rară de a cerceta natura de aproape și de a culege informații de la unii dintre cei mai buni specialiști în probleme de biodiversitate. În cadrul proiectului va avea loc o tabără care se va derula la Reci, în perioada 2-6 septembrie. Cazarea va fi la cort, participanții fiind rugați să își aducă un echipament minim care să conțină saltea, sac de dormit și vestimentație adecvată.

În timpul pe care îl vor petrece în Tabăra de la Reci, tinerii vor putea participa la o serie de ateliere de educație non-formală unde vor învăța să identifice păsări, mamifere mici și plante, cu ajutorul a trei specialiști. Unul dintre aceștia este George Bouroș de la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice, care este un cunoscător de aproape al vidrelor. El a fost invitat alături de copiii din tabără pentru faptul că Râul Negru are chiar vidra ca specie reprezentativă. Al doilea specialist face parte din Fundația Carpați Institutul de Cercetări și Amenajamente Silvice Brașov, cel care a contribuit la reintroducerea castorului în România. Acestora li se adaugă Ana Maria Lazăr specialistă în mamifere mici, care, ca și ceilalți, le va vorbi copiilor despre importanța vietăților mici în ecosistem.

De asemenea, în cadrul proiectului, se va realiza o potecă tematică în aria protejată Râul Negru, unde vor fi instalate șase panouri tematice care îi vor ajuta pe participanții la tabără să conștientizeze importanța speciilor de acolo, precum și să descopere mijloacele minime de conservare a acestora.

Proiectul a început cu o caravană inedită de educație ecologică, unde s-a folosit un centru mobil de educație ecologică, amenajat într-un double-decker londonez transformat în sală de curs, care a reușit să atragă un număr foarte mare de copii. El a continuat cu un stand în parcul cel mare al municipiului și se încheie cu tabăra de educație ecologică prin scufundări inovatoare în România, care s-ar părea că este singura de acest fel din Europa.

Proiectul este derulat și cu sprijinul unor parteneri ai Asociației Alutus, respectiv Inspectoratul Școlar Județean, Agenția pentru Protecția Mediului și Centrul de Cercetări Subacvatice. „Ne bucură foarte mult faptul că județul Covasna va fi gazda unei asemenea tabere de educație ecologică, la care vor participa 30 de tineri, alături de 10 profesori și însoțitori specialiști, a declarat Cătălin Lazăr, coordonatorul proiectului.

Cei care vor să se lanseze în această aventură, se mai pot înscrie până luni, 31 august, trimițând un e-mail cu câteva cuvinte despre motivul pentru care vor să meargă în tabără pe adresa dezvoltaredurabilaalutus@gmail.com, sau telefonând la numărul 0754 255 954 (Cătălin Lazăr). Cu excepția echipamentului de cort, pe care participanții îl vor aduce de acasă, tot ce este cuprins în programul taberei este gratuit.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.