ACTUALITATE 5 octombrie 2014

Sute de vânători s-au întâlnit la Arcuș [FOTO]

de Székely Emőke | 689 vizualizări

Cea de-a patra ediție a Întâlnirii Vânătorilor – eveniment cultural, dar și gastronomic

Sute de vânători și curioși au venit sâmbătă la Centrul de Cultură din Arcuș pentru a lua parte la cea de-a patra ediție a Întâlnirii Vânătorilor din Ținutul Secuiesc. Evenimentul a fost o adevărată sărbătoare pentru cei din breasla vânătorilor, care au purtat haine specifice și au gustat din bunătățile de vânat preparate în ceaune.

Șirul de evenimente a început sâmbătă dimineața cu sunetul cornului de vânătoare, după care reprezentanții asociațiilor de profil din țară, dar și din străinătate au defilat în curtea Centrului de Studii Europene și a Castelului Szentkereszty din Arcuș. Au urmat discursurile de bun venit, și cele oficiale. Primarul comunei Arcuș, Máthé Árpád, i-a salutat pe cei prezenți și le-a spus că acest eveniment are menirea de a prezenta publicului larg valorile pe care le reprezintă vânătorii, precum și acea legătură între om și natură care se realizează printre altele și prin vânătoare.

Omul cu pușca nu e neapărat vânător

Întâlnirea a avut loc sub patronajul vicepremierului Ungariei, Semjén Zsolt, care a spus în discursul său că profesia și cultura de vânător trebuie readuse la faima pe care au avut-o înainte de comunism. „Omul cu pușca e unul, iar vânătorul adevărat e altul. Din păcate vânatul, vânătorul au primit o conotație negativă pe vremea comunismului, iar acest lucru trebuie remediat. Nu e de neglijat nici latura economică a vânatului. Asta înseamnă bani nu doar prin faptul că oameni bogați vin aici să vâneze, și plătesc taxele de vânătoare. Vorbim despre o latură bogată, care va cheltui bani pe cazare, pe mâncare, iar acei bani rămân în economia locală” – a declarat Semjén Zsolt.

Cultură de sute de ani

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a spus că pe meleagurile noastre vânatul are o cultură de sute de ani, și, fiind un om al cifrelor, a vorbit și despre câteva date exacte. „La ora actuală în Ținutul Secuiesc sunt cel puțin 500 de hectare de pădure, și cel puțin tot atâtea fânețe care sunt în proprietate privată, în proprietatea diferitelor biserici sau a composesoratelor. De asemenea, sunt 112 teritorii de vânătoare, din care 65% sunt private. În județul Covasna avem 20, în Harghita 22, iar în Mureș 30 de asociații de vânători, fondate de proprietari de teren și vânători locali” – a spus Tamás Sándor.

Problema e braconajul

La evenimentul de sâmbătă au fost acordate o sumedenie de distincții, cele mai valoroase fiind „luate” de președintele onorific al International Council for Game and Wildlife Conservation (CIC), Dieter Schramm, de vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, și de cel mai cunoscut vânător covăsnean, inițiatorul Muzeului Cinegetic din Sfântu Gheorghe, Sárkány Árpád. De asemenea, secretarul CIC, Mărgescu Tamás, a vorbit despre faptul că, contrar știrilor furnizate de WWF, problemele de mediu nu sunt provocate de vânători, ci de braconieri. „Vom lua atitudine și dacă va fi necesar, ne vom susține punctul de vedere în cadrul unui protest pe care îl vom organiza chiar în fața sediului WWF din Elveția” – a spus Mărgescu.

Expoziție de trofee

Unul dintre cele mai îndrăgite evenimente de la Întâlnirea Vânătorilor a fost expoziția de trofee. La vernisajul acesteia, Sárkány Árpád a spus că exponatele sunt cele mai valoroase comori ale vânătorilor covăsneni, care le-au adus cu mare drag în fața publicului covăsnean. Printre acestea se numără și un corn de cerb vânat în anul 2011 la Comandău, și care se află pe locul 3 pe plan național. Numărul exponatelor a fost de aproape 300, iar cei mai bucuroși au fost copiii care au stat lung în fața ursului ce părea a fi viu.

Concurs gastronomic

Dimineața devreme bucătarii s-au apucat deja de treabă, iar membrii celor 16 echipe înscrise la concursul gastronomic s-au întrecut în prepararea celor mai bune bucate. Ingredientele au fost carne de vânat, dar și multe legume și condimente ținute secret. Cei mai buni s-au dovedit a fi membrii echipei „Fux Nyíres” din Mereni, care au pregătit o tocană din carne de mistreț. De altfel cele mai multe ceaune au fost pline de carne de mistreț, aceasta fiind cea mai „la modă” carne folosită. Curioșii au avut ocazia să guste din bunătăți, o familie din Sfântu Gheorghe, de exemplu, ne-a spus că au venit la Arcuș special pentru a gusta bucate din vânat. „Nu ai ocazia în fiecare să mănânci așa ceva, iar carnea de vânat este foarte sănătoasă, fiind bio de la mama natură. Mă bucur că vremea este frumoasă, copiilor le place expoziția de trofee, iar eu am parte de un prânz copios” – ne-a spus capul familiei.

Expoziție, muzică

Nu au lipsit nici evenimentele culturale de la întâlnire, după masa a avut loc „Vânătoare cu pensulă” – vernisajul expoziției de pictură a artistei Dr. Kun Edit, prezentarea de modă a dnei Katalin Hampel, portul naţional în forma sa modernă, actuală, la care a colaborat solista de operă Katalin Pitti – artistă emerită decernata premiului „Liszt Ferenc”, Ansamblul „Trei Scaune” a susținut de asemenea un spectacol, după care șirul de evenimente a luat sfârșit prin înmânarea drapelului transmisibil gazdelor următoarei ediții a Întâlnirii, ce va avea loc la Odorheiu Secuiesc peste un an.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.