ACTUALITATE 16 octombrie 2014

Sunt bani pentru renovarea fostului cinematograf „Arta”!

de Székely Emőke | 149 vizualizări

Primăria are 5 milioane de lei care trebuie cheltuiţi anul acesta pe lucrări la noul sediu TAM

Dacă în general auzim că primăriile nu au bani pentru una sau alta, la Sfântu Gheorghe primarul Antal Árpád este preocupat de faptul că nu va putea cheltui toți banii primiți de la București. Este vorba de suma de 5 milioane de lei, bani ce ar trebui cheltuiți anul acesta, în caz contrar vor fi luați înapoi.

„Am reușit să obținem bani pentru renovarea Cinematografului „Arta” și a Teatrului „Andrei Mureșanu”, așadar în perioada următoare se va lucra intens aici. Am obținut suma de 5 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Sper că vom putea cheltui acești bani până la sfârșitul anului, suma ar fi de ajuns să finalizăm lucrările în proporție de 90%” – a declarat primarul Antal Árpád.

Prioritară va fi amenajarea sălii de teatru care va trebui să devină funcţională până în primăvara anului viitor, când va avea loc o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Reflex”. În etapa următoare vor fi amenajate două săli de cinema 3D cu 96, respectiv 81 de locuri.

După ce Primăria Sfântu Gheorghe a intrat în posesia fostului Cinema „Arta”, spațiul a fost dat spre folosință Teatrului „Andrei Mureșanu”. Asta se întâmpla anul trecut, urmând ca la finele stagiunii trecute TAM să fie nevoit să se mute din nou, de această dată din cauza lucrărilor. Pe timpul verii s-au vehiculat tot felul de posibile soluții pentru teatrul românesc, printre care și varianta unui „teatru container”, însă până la urmă s-a renunțat la idee, și astfel până ce „Arta” va fi gata, TAM va juca la Teatrul „Tamási Áron”.

Managerul TAM, regizorul Dan Țopa, a spus în repetate rânduri că deși este greu să împarți un spațiu, prin proiectul de reabilitare și modernizare a sălii „Arta” se vede practic luminița de la capătul tunelului, și sunt speranțe reale ca într-un timp relativ scurt teatrul românesc să aibă propriul sediu. „Vom juca în sala mare a Teatrului, eventual în foaier, unde avem amenajat un studio pentru spectacole de copii, sau în celelalte săli, în funcție de programul teatrului. Este foarte frumos să îți faci un program, dar e greu pentru că partenerul nostru este foarte ocupat și atunci nu planificăm, ci ni se dau sălile când sunt libere. Nu vreau să schimb cu nimic relația pe care o am cu Bocsárdi László, pentru că e foarte bună. E o situație grea, în fond e o realitate, și el are foarte multe spectacole de montat. Încercăm să ne strecurăm, nu ne plângem, dar nefiind acasă, e mai greu” – spune Dan Țopa.

Lângă „Arta” există și o parcare, care a ajuns în proprietatea orașului odată cu clădirea fostului cinematograf. Conform planului Primăriei, aici se va construi o parcare supraetajată, însă amenajarea acesteia aparține de proiectul de reabilitare și modernizare a Hotelului „Bodoc”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.