ACTUALITATE 23 iulie 2020

Subprefectul de Covasna, despre experiența de pacient COVID-19: „Nu puteam să vorbesc sau să fac doi pași fără să obosesc, să mă sufoc”

de Iulia Drăghici - Taraș | 5844 vizualizări

Subprefectul de Covasna, Cosmin Boricean, fost bolnav de COVID-19, a povestit într-o postare publicată joi pe pagina sa de socializare despre experiența trăită din cauza virusului SARS-COV-2.  Acesta a ținut să le mulțumească medicilor care au dat dovadă de omenie, dar și să tragă un semnal de alarmă cu privire la necesitatea respectării măsurilor de protecție. 

Subprefectul a transmis prin textul numit „Jurnal de pandemie - Covid 19- cazul 285 - Experiența personală” că nu știe de unde a putut lua virusul și povestește coșmarul prin care a trecut din cauza acestuia. 

„Cu 2-3 săptămâni înainte să contactez boala, am fost internat pentru o intervenție la un spital în Brașov și am efectuat un test Covid. Și a ieșit negativ. Era a doua testare făcută de la începutul pandemiei. În următoarea perioadă am lucrat zilnic și am interacționat cu sute de oameni, în tot județul. Mi-au trecut prin mână sute de documente din toate direcțiile. De fiecare dată am încercat să mă protejez și pe cei din jurul meu. Consider că puteam să mă infectez de oriunde, în orice moment, cu toate măsurile preventive...pentru că suntem foarte expuși. Cred că sunt mulți asimptomatici pozitivi, care nu știu că sunt purtători și se află zilnic printre noi și din păcate sunt tot mai puțini cei ce respectă măsurile de prevenție. În ziua în care am aflat că un coleg de muncă a ieșit pozitiv la test, am mers, m-am testat și am așteptat rezultatul acasă în izolare. Dar îmi este imposibil să spun că eu l-am infectat pe el sau el pe mine sau măcar că avem aceeași sursă de infecție. Eu mă simțeam rău de 3-4 zile, contactasem medicul și mi-a zis că pare a fi o infecție a căilor respiratorii din cauza aerului condiționat și mi-a administrat tratament. Nu am putut mânca nimic solid în jur de 15 zile, doar lichide. Lipsă gust, lipsă miros, febră, dureri musculare, tot tacâmul. Am mai fost răcit la viață mea, dar asemenea simptome nu am avut de când mă știu.

Din păcate, după internare lucrurile s-au agravat...A apărut și pneumonia la CT. O tuse pe care nu v-o pot explica, cu expectorații care îmi zdruncinau tot organismul și mă ținea treaz toată noaptea. Dar cel mai grav...am ajuns conectat la oxigen, care în scurt timp a devenit indispensabil. Nu puteam să vorbesc sau să fac 2 pași fără să obosesc, să mă sufoc. Saturația de oxigen scădea drastic și permanent. Astfel, după 3 zile am ajuns la terapie intensivă...Da, nici eu nu credeam înainte că poate fi așa, dar vă rog să mă credeți că este groaznic. Nu puteam decât să mă gândesc ca nu cumva fetițele și familia mea să ajungă să aibă aceleași simptome, pentru că nu știam cum vor rezista. În rest...injecții din toate pozițiile, medicamente multe, perfuzii și mai multe. (8-10-12/zi). După câteva zile nu am mai avut vene pe brațe care să îmi susțină branulele și am ajuns și la cateter. Au urmat 8-9 zile groaznice în care mi-a fost teamă de intubare în câteva rânduri. Apoi tratamentul a început să îmi dea semne de speranță. După 12 zile am reușit să ies de la terapie intensivă și să mă întorc la infecțioase. Cu 10 kg de masă musculară mai puțin și vlăguit.

Au trecut 29 de zile de la debutul simptomelor. După aproape 3 săptămâni de zile am fost externat, începând acum o recuperare anevoioasă. Învăț să respir, să merg, să mă odihnesc, să îmi recâștig capacitatea pulmonară. După 10 pași stau 15 min. să îmi regăsesc suflul...după un etaj urcat în 20 de min...25-30 de minute de respiro și tot așa. Dar sunt printre cei norocoși!!!! Am șansa de a mă recupera”, a scris subprefectul județului Covasna.

„Respect pentru doctorii și personalul din ATI”

Acesta a ținut și să le mulțumească angajaților de la secția de ATI a Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, care l-au tratat și care, mai presus de toate, au dat dovadă de omenie. 

Nu pot decât să port un imens respect pentru doctorii și personalul din ATI și nu numai, pentru că i-am văzut cu câtă dăruire, pasiune și abnegație își tratau toți pacienții. Și cu multă omenie, compasiune și cu vorbe bune. Nu ai cum altfel să vii și să te expui zilnic în prima linie știind că te poți îmbolnăvi în orice moment și apoi să mergi acasă la familie. Singurul lucru pe care îl regret este că nu îi voi recunoaște pe toți pe stradă, să le pot mulțumi de fiecare dată, deoarece aici am fost tratați de „cosmonauți” și am auzit doar voci calde și am întrezărit priviri prin vizieră. Ne tratau niște „combinezoane” pe care curgeau apele și care acasă sunt părinți, bunici, soți, copii, frați,  iar în spital toată această dimensiune dispare. Dar sunt Oameni cu vieți și cu probleme, ca fiecare dintre noi! Le mulțumesc din suflet pentru tot ceea ce fac zilnic”, a punctat acesta, amintind, totodată și de faptul că în Spitalul Județean condițiile de care au parte pacienții au fost foarte bune. 

Fără a spune că este totul perfect în spitalul nostru (am fost internat și la alte spitale din afara județului) ...dar de la igienă, mâncare, condiții, circuite, atenția cadrelor medicale, nimic din ce am văzut la alții nu s-a ridicat la standardele de la noi”, a spus acesta. 

„Acest virus pervers există printre noi și lovește necruțător!!”

În final, subprefectul a transmis celor care vor să învețe din trăirile lui, să încerce să se protejeze cât mai mult, pentru că virusul poate lovi necruțător când te aștepți mai puțin. 

Fiecare este major și liber să creadă și să facă ce dorește. 20 de zile țintuit într-un pat al suferinței, îți dă timp și șansa să gândești mult, să analizezi multe lucruri, să iei decizii pentru viitor. Până la urmă, nimic nu e întâmplător. Pentru cei care doresc să mă asculte, vă rog să încercați să vă protejați cât mai mult pe voi, familiile voastre, pe prietenii voștri. Acest virus pervers există printre noi și lovește necruțător!! Și încă ceva: da, mor mai mult oameni cu boli asociate, dar nu uitați, că și cu acele boli pre-existente, pacienții ar mai putea trăi 2, 5 sau 10 ani dacă nu ar contacta nenorocirea asta!! Mă bucur că eu am reușit să trec cu bine peste această încercare cu ajutorul medicilor, a familiei, a prietenilor și mai ales a lui Dumnezeu. (...) Vă doresc multă sănătate tuturor și abia aștept să ne revedem! Respectând măsurile de prevenție, evident!”, a încheiat Cosmin Boricean.

Vestea că subprefectul județului Covasna și încă un angajat al instituției au fost infectați cu noul coronavirus a venit la începutul lunii iulie. Ulterior, Instituția Prefectului Județului Covasna a transmis că nici prefectul și nici alți angajați nu au luat virusul.

Sursa foto: Facebook.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.