ACTUALITATE 22 februarie 2017

Subcomisie pentru minoritatea maghiară, creată la Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor

de Agerpres | 1285 vizualizări

Parlamentarul covăsnean Kulcsár Terza József a declarat miercuri că, la propunerea sa, în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi din Camera Deputaţilor a fost înfiinţată o subcomisie pentru minoritatea maghiară.

Deputatul a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că această subcomisie, pe care o prezidează, a fost iniţiată în scopul creării unui cadru pentru promovarea egalităţii de şanse, combaterea discriminării etnice, precum şi pentru rezolvarea unor probleme specifice comunităţii maghiare.

„Ieri a fost pe ordinea de zi a Comisiei această problemă şi mă bucur nespus de mult că s-a înfiinţat această subcomisie, deci a fost votată. (...) Ţelul meu principal cu această subcomisie ar fi ca toate problemele cu care se confruntă maghiarimea şi secuii, ca să vorbim cinstit şi pe faţă, să fie dezbătute în cadrul acesteia. Eu consider că noi (etnicii maghiari - n.r.) nu suntem cetăţeni de rangul doi ai acestei ţări, dacă românii pot să-şi folosească limba maternă, dacă pot să înveţe în limba lor maternă, atunci şi noi să putem să ne folosim limba maternă, simbolurile noastre naţionale, care sunt esenţiale pentru noi, şi nu în ultimul rând, autonomia teritorială a Ţinutului secuiesc”, a declarat Kulcsár Terza József.

Potrivit acestuia, subcomisia se doreşte a fi şi un cadru de dialog şi dezbateri cu partea română pe teme legate de relaţiile interetnice româno-maghiare.

„Într-o ţară normală, dialogul este primordial, deci noi vrem dialog, noi dorim comunicare pentru că democraţie asta înseamnă. (...) Sperăm ca această subcomisie să funcţioneze. (...) Nu e normal şi nu a fost normal ca doleanţele minorităţii naţionale maghiare să nu fie luate în considerare la Bucureşti, deci eu vreau frumos, civilizat să discutăm, să explicăm că şi noi suntem cetăţenii acestei ţări şi vrem să trăim aici, dar vrem ca drepturile noastre să fie respectate. Impozite exact aşa plătim şi noi ca cei români, deci vrem egalitate şi pace”, a mai spus deputatul covăsnean.

El a precizat că subcomisia pe care o conduce este formată din Benkő Erika (UDMR), Vasile Daniel (Partida Romilor), Petre Florin Manole şi Mihăiţă Vîrză, ambii de la PSD.

Kulcsár Terza József este preşedintele Partidului Civic Maghiar Covasna şi a fost ales deputat pe lista UDMR Covasna, în baza unei alianţe electorale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
lili, 23 februarie 2017
"Nu e normal şi nu a fost normal ca doleanţele minorităţii naţionale maghiare să nu fie luate în considerare la Bucureşti" Cum asa, sa intelegem ca in Parlamentul de la Bucuretsi de 27 de ani citeste integral
Asociația ProCovasna, 23 februarie 2017
Dragă domnule deputat, ne vorbești de dialog interetnic când matale și ai lui matale din PCM v-au trebuit 10 ani de zile ca să aveți un dialog cu UDMR-iștii. Dialog care, dacă e să ne citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.