Studiu la Sfântu Gheorghe: Diferenţe mari între tinerii români şi maghiari
Tendințe destul de diferite în ceea ce privește migrația tinerilor români și maghiari din Sfântu Gheorghe după absolvirea liceului
Primăria Sfântu Gheorghe a comandat un studiu despre absolvenții de liceu din perioada 2004-2013 pentru a vedea unde sunt acești tineri, ce fac, dacă doresc să plece din oraș sau dacă sunt plecați, şi dacă au de gând să se întoarcă. Rezultatele au fost prezentate de sociologul Kiss Tamás și primarul Antal Árpád, acesta din urmă spunând că administrația publică locală caută soluții pentru a-i ține pe tineri acasă. Rezultatele sunt interesante și arată că tinerii români și maghiari urmează cu totul alte căi, cel puțin geografic.
Sistem educațional necorespunzător
Studiul a pornit de la școli, de unde au fost cerute bazele de date cu privire la absolvenții din perioada 2004-2013. În acești 10 ani au terminat liceul peste 9.300 de tineri, dintre care eșantionul a fost de 607 persoane contactate și intervievate telefonic. „Am identificat câteva lucruri interesante, în primul rând am văzut că în jur de 10-15% dintre elevii maghiari au terminat liceul cu predare în limba română. Pe de o parte este vorba de decizia părinților, însă pe de altă parte am observat că nu sunt suficiente clase de limbă maghiară față de numărul elevilor” – a declarat sociologul Kiss Tamás. Primarul Antal Árpád a adăugat că va prezenta studiul reprezentanților Inspectoratului Școlar al Județului Covasna, dar și directorilor liceelor din oraș. De asemenea, primarul a spus că elevii care termină școala profesională cu predare în limba română sunt dezavantajați ulterior în a-și găsi un loc de muncă pentru că specializările sunt în mare parte în domeniul serviciilor, ori dacă acești tineri nu cunosc limba maghiară, își găsesc cu greu de muncă în acest domeniu, spre deosebire de producție, de exemplu, unde nu ar conta acest aspect.
Trend de migrație în țară
Dacă un studiu asemănător prezentat în urmă cu câteva săptămâni arăta că absolvenții de anul acesta ar pleca din țară în proporție de 40%, acest lucru rămâne în mare parte la stadiul de dorință. Și asta pentru că în ultimii 10 ani doar 10% dintre absolvenții de liceu din Sfântu Gheorghe s-au mutat în afara țării. „Vedem o linie de migrație în țară, iar destinațiile diferă între tinerii români și maghiari. 32,8% dintre absolvenții români din perioada 2004-2013 sunt în Sfântu Gheorghe, față de 42,1%, procentul absolvenților maghiari. În ceea ce privește locurile unde au plecat tinerii, peste 23% dintre absolvenții români au mers la Brașov, iar alți 5% la București, în timp ce în cazul tinerilor maghiari Cluj Napoca a atras 10%, iar Târgu Mureș 5%” – spune Kiss Tamás. Procentul celor care sunt în străinătate este în jur de 10%, asemănător în cazul ambelor etnii.
Peste jumătate dintre cei plecați nu vor să se întoarcă
Tinerii plecați au fost întrebați dacă s-ar întoarce în Sfântu Gheorghe, iar în acest caz răspunsurile sunt diferite la absolvenții români și maghiari. Astfel, 20% dintre tinerii maghiari au declarat că nu exclud posibilitatea de a se întoarce, față de 28% procentul tinerilor români. Situația celor care spun categoric că nu vor să se întoarcă este inversă, aproape 68% dintre tinerii români nu vor să revină la Sfântu Gheorghe, față de mai puțin de 60% în cazul tinerilor maghiari. În ceea ce privește intenția de a se muta din oraș într-un timp scurt, tot românii sunt mai mulți, peste 37% dintre cei intervievați au declarat că ar pleca, față de 24%, procentul maghiarilor care se gândesc să își facă bagajele.
Cei care sunt momentan în Sfântu Gheorghe au fost întrebați unde s-ar muta. Și aici răspunsurile diferă. Dacă majoritatea românilor aleg Brașovul (69,2%), tinerii maghiari ar merge în străinătate (53,7%). Primarul Antal Árpád a spus că administrația publică locală se va axa pe cei care doresc să plece și cei care nu exclud posibilitatea de a se întoarce. „Trebuie să vedem exact ce putem face pentru aceste grupuri. Pe de o parte trebuie văzut ce anume îi determină pe tineri să își dorească să plece, și de asemenea ce se poate face pentru a-i aduce acasă pe cei care nu exclud această posibilitate. Vedem că tinerii români și maghiari din oraș se mișcă în direcții total diferite, și vedem de asemenea că sistemul educațional nu este adecvat. De aceea trebuie să luăm măsuri în parteneriat cu IȘJ” – spune Antal.
Câștiguri mici în zona Sfântu Gheorghe
Studiul arată și veniturile pe care le realizează absolvenții ultimilor 10 ani. Cei mai mulți bani câștigă cei plecați în străinătate, în cazul lor venitul net mediu este de 4.500 de lei, față de aproape 2.300 de lei cât câștigă cei care au plecat la București, sau 1.100 de lei în cazul celor care au rămas acasă. Venitul mediu al absolvenților români este mai mare decât al celor maghiari, și anume 1.900 de lei față de 1.555. De menționat este faptul că tot cam atât câștigă și cei care au absolvit un liceu teoretic ca și cei cu studii medii tehnice, ceea ce arată că o meserie bine aleasă poate aduce tot atâția bani ca și diploma de Bac, dacă nu chiar de facultate.
Extinderea ofertei universitare
Analizând rezultatele studiului, primarul Antal Árpád a declarat că Sfântu Gheorghe este un oraș care și atrage oameni, nu numai dă. El a spus că printre planurile de viitor ale administrației publice se numără extinderea învățământului universitar în oraș. „Una dintre metodele prin care tinerii ar putea rămâne acasă, și de asemenea am atrage și alți tineri aici este extinderea ofertei din învățământul superior, și astfel și Sfântu Gheorghe ar fi un magnet pentru alții, așa cum sunt acum orașele mari din țară. Acesta este unul din obiectivele noastre. Un altul este reorganizarea învățământului liceal, care să corespundă cerințelor pieței și, desigur, va trebui să organizăm întâlniri focus pentru a vedea ce putem face pentru ca tinerii să nu plece din oraș, iar cei care au în vedere să se întoarcă, să o facă” – a concluzionat primarul.
Studiul a fost realizat de o firmă din Cluj Napoca pe un eșantion de 607 persoane, marja de eroare fiind de +/-4%.