ACTUALITATE 3 februarie 2016

Strategia culturală a orașului Sfântu Gheorghe, revocată în urma unei neînțelegeri

de Mirela Cara Dragu | 1029 vizualizări

În ședința Consiliului Local Sfântu Gheorghe de luni a fost revocată Strategia Culturală pe perioada 2016-2022. Aceasta fusese adoptată anul trecut în regim de urgență, astfel încât orașul să poată depune la timp candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Motivul care a condus la revocarea strategiei culturale a fost acela că prefectul județului Covasna ar considera inutilă această strategie în contextul eliminării orașului Sfântu Gheorghe din cursa pentru titlul CEC 2021.

„Ce m-a surprins a fost faptul că ne-a scris o scrisoare în care a zis că, având în vedere că nu am câştigat titlul de capitală culturală europeană, nu mai are rost strategia. Dar eu cred că putem să avem o strategie culturală, indiferent dacă suntem sau nu în cursă, dacă am câştigat sau nu acest titlu. Vom aştepta 45 de zile, după care vom aprinde o lumânare în faţa Prefecturii pentru a sublinia importanţa acestei strategii”, a declarat primarul Antal Árpád luni pentru Agerpres.

În cadrul unei conferințe de presă organizate miercuri, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a dorit să clarifice câteva aspecte privind această strategie. El a spus că mesajul pe care l-a transmis către Primăria Sfântu Gheorghe nu a fost înțeles corect și a accentuat nevoia existenței unei strategii la nivel de oraș. „Nu înțeleg rațiunile pentru care domnul primar a spus acest lucru în cadrul Consiliului Local, dar eu vreau să vă spun că nici vorbă de așa ceva. Noi am spus cu totul și cu totul alt lucru și citez din scrisoarea trimisă către Primărie: „Nu este justificată aplicarea procedurii de urgență reglementată de art.7, alin. 13 din legea nr. 52/2003, pe de o parte, datorită faptului că municipiul dispune de o strategie pe perioada 2008-2018, care a fost depusă în dosarul de candidatură privind obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii, iar pe de altă parte, aprobarea unei strategii culturale presupune o acțiune de documentare complexă ce nu se poate face în procedură de urgență”. Cu alte cuvinte, noi am spus, nu că nu se justifică strategia, ci dimpotrivă, că nu există niciun element ca aceasta să se facă în grabă. Cu atât mai mult cu cât aceasta este un document complex și foarte important care trebuie supus unei dezbateri publice corecte. Dacă legea zice 30 de zile lucrătoare, asta trebuie respectată. Deci nu exista nicio rațiune pentru care aceasta să fie trecută cu grabă prin Consiliul Local”, a precizat prefectul Cucu, adăugând că la momentul la care hotărârea intra în vigoare, termenul pentru depunerea candidaturii era deja depășit. „La momentul la care această hotărâre a intrat în vigoare, adică după ce a fost comunicată Instituției Prefectului, pentru că atunci intră în vigoare, căci este un act normativ, deja termenul pentru depunerea candidaturii, 22 octombrie 2015, trecuse. Asta am spus noi, nu că nu e nevoie de o strategie culturală. Dimpotrivă. Este foarte importantă și, dacă cineva dorește să sublinieze importanța acestei strategii, păi aceasta este calea: de a fi supusă unei dezbateri publice corecte și conforme prevederilor legale”, a încheiat prefectul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
aaa, 4 februarie 2016
Primarul înțelege numai ce vrea. Ceea ce mi se pare normal, este că ar trebui regandită această strategie, deoarece, din explicațiile juriului internațional, conține elemente care duc la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.