ACTUALITATE 10 decembrie 2021

Strada Fabricii – încă un an cu aceeași problemă: apa de ploaie distruge garduri și fațade

de Iulia Drăghici - Taraș | 1003 vizualizări

Soluțiile rapide și de compromis găsite de autoritățile din Sfântu Gheorghe pentru a rezolva problema stricăciunilor provocate de apa de ploaie care ajunge pe fațadele caselor și pe gardurile din strada Fabricii nu sunt eficiente, spun oamenii din zonă. Pe de altă parte, reprezentanții autorităților locale afirmă că și după modernizarea totală a străzii, care va începe în viitor, nu se va putea garanta o rezolvare definitivă a situației, pentru că locuințele și gardurile vizate sunt prea aproape de drum. 

Despre problema cu care se confruntă proprietarii unei case situate în strada Fabricii din Sfântu Gheorghe am scris în paginile ziarului și în urmă cu mai bine de un an. Atunci, Komsa Katalin Lidia ne spunea că apa care se adună în gropi este aruncată de roțile mașinilor care circulă cu viteză în zonă direct pe fațada locuinței, pe atunci recent renovată.  

Problema a ajuns la vremea respectivă și în atenția autorităților locale care au găsit ca soluție temporară să acopere o parte din gropile care provoacă stricăciuni și casei, nu doar mașinilor. Dar la un an de atunci, aflăm că situația care provoacă stres și nemulțumire oamenilor din zona respectivă, din cauza caselor și gardurilor pline de noroi și apă, după fiecare ploaie, nu s-a îmbunătățit.  

Când văd cum arată peretele, îmi vine să plâng. (...) Problema este modul în care s-a cârpit tot drumul. Data trecută au venit și au „reparat” un pic și au denivelat mai tare partea din fața caselor. Și până acum am avut casa acolo și nu am avut probleme de genul acesta”, ne-a spus femeia, care a punctat că problema vine în mare parte de la camioanele care circulă cu viteză mare și care provoacă până și crăpături în pereții caselor. 

Până în 2023, strada Fabricii va trebui reabilitată, pentru că s-au obținut fonduri europene în acest sens, a spus, pentru Observatorul de Covasna, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, care a precizat și că cel mai probabil traficul greu va fi scos de pe această porțiune odată cu începerea lucrărilor. 

Poate fi deviat traficul pe Țigaretei, numai că nu va fi de ajuns. Probabil din acest motiv va trebui să deviem de la Feldioara traficul greu pe perioada respectivă. Bineînțeles, cu această ocazie, ar trebui să facem și din fonduri proprii și strada Țigaretei”, a explicat Tóth-Birtan Csaba. 

Cât despre casele care sunt stropite de apa murdară de ploaie, edilul spune că cel mai probabil problema nu se va rezolva niciodată definitiv, din cauză că aceste case sunt aproape de drum și chiar și după modernizarea străzii, la ploile torențiale apa se va mai strânge pe carosabil până să ajungă în canalizare. 

Casele sunt foarte apropiate de stradă. Dacă se va repara strada și canalizarea pluvială va funcționa bine, nu vor fi gropi și denivelări pe asfalt, atunci se va rezolva. (...) În timp ce plouă, oricum se adună un strat de apă. Durează un timp până ajunge în canalizare. Totuși, dacă trec în răstimpul respectiv mașini, oricum se stropește. Un locatar de acolo s-a simțit puțin jignit, dar i-am propus să refacă cel puțin soclul casei dintr-un material care e rezistent la apă”, a spus viceprimarul. 

În august a.c. primarul Antal Árpád spunea că au început procedurile cu CNAIR pentru a se restricționa accesul traficului greu pe strada Fabricii, cu deviere și semnalare încă de la Feldioara, astfel încât camioanele să nu mai intre și să mai tranziteze municipiul Sfântu Gheorghe. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.