ACTUALITATE 9 decembrie 2014

Știm, dar nu spunem?

de Székely Emőke | 866 vizualizări

Doar 15 cazuri de corupție au fost semnalate anul acesta la DGA Covasna

Nu se înghesuie lumea la anunțat fapte de corupție, cel puțin nu la Direcția Generală Anticorupție Covasna, instituția având în anul acesta doar 15 sesizări. Majoritatea dintre ele au venit prin scrisoare clasică, și nici nu au fost de competența acestei instituții, spune șeful DGA Covasna, cms. șef George Alexandru.

25-30 de cazuri pe an

„Oamenii nu sesizează sau nu își asumă sesizarea, însă trebuie spus și faptul că în Covasna, comparativ cu alte județe faptele de corupție sunt mai puține. Instituția pe care o reprezint are anual în jur de 25-30 de sesizări, majoritatea dintre ele nici nu sunt de competența noastră. Trebuie știut faptul că noi rezolvăm faptele de corupție ale celor din cadrul instituțiilor aparținătoare de Ministerul Afacerilor Interne. Sesizările pe care le primim sunt de cele mai multe ori scrisori venite prin poștă, cu toate că avem un număr de telefon verde și adresă de e-mail, acestea nu sunt folosite” – a declarat șeful DGA Covasna, cms. șef George Alexandru.

Faptele pot fi sesizate și după 7 ani

Acesta a mai spus că termenul de prescripție a faptelor de corupție este de 8 ani, așadar puteți sesiza și fapte care s-au petrecut cu 7 ani în urmă. „Cetățenii care sesizează aceste fapte beneficiază de înlăturarea răspunderii penale, ceea ce înseamnă că ei nu vor fi cercetați pentru dare de mită, de exemplu, în cazul în care sesizează o faptă de luare de mită” – spune șeful DGA Covasna. El a mai menționat că pe lângă luarea de mită cea mai frecventă infracțiune care ține de competența lor este abuzul în serviciu. De asemenea, George Alexandru a menționat faptul că sesizările vin nu doar de la persoane fizice, ci și de la instituții care reclamă anumite fapte de corupție. Cel mai recent caz, mediatizat și de presă, a fost al polițistului de la Ozun care a refuzat de două ori luarea de mită în decurs de doar câteva săptămâni. În legătură cu acest fapt George Alexandru a spus că polițistul în cauză și-a făcut datoria, iar ei au organizat flagrante în secția de poliție de la Ozun, sub îndrumarea procurorului. „În cazul agentului de la Ozun vorbim de obligația oricărui lucrător de a denunța faptele de corupție. În cazul în care nu o face, poate fi pedepsit, pentru că legea spune că omisiunea sesizării se pedepsește. Noi încercăm să prezentăm cât mai corect aceste cazuri pentru că ele reprezintă de fapt imaginea instituției” – a declarat șeful DGA Covasna, menționând că toate cercetările în cele două cazuri în care agentul de poliție a refuzat luarea de mită au fost făcute sub îndrumarea procurorilor.

Ziua Internațională Anticorupție

Data de 9 decembrie a fost desemnată de Organizația Națiunilor Unite ca fiind Ziua Mondială Anticorupție. Cu acest prilej DGA Covasna a demarat campanii de informare prin pliante, afișe, dar și un ghid anticorupție, prin care dorește să atragă cât mai multe persoane și instituții în lupta anticorupție. George Alexandru spune că instituția pe care o conduce pune mare accent pe prevenire, iar aceste activități au loc nu numai în sânul MAI, ci și la școli sau alte instituții. „Cred că lupta împotriva corupției pornește din familie și fiecare are obligația morală de a-și educa copiii în spiritul anticorupției. Noi încercăm să atragem în acțiunile de prevenire nu doar angajații MAI, ci și alți funcționari, alte instituții, organizații, chiar și Biserica, care ne-ar putea ajuta” – spune șeful DGA Covasna. Acesta a mai spus că instituția din județul Covasna funcționează din 2005, și are momentan 6 angajați, însă ar mai fi nevoie de personal.

Luați atitudine!

Cms. șef George Alexandru spune că DGA Covasna dorește responsabilizarea cetățenilor și a funcționarilor publici, în sensul de a lua atitudine și de a sesiza DGA de fiecare dată când iau cunoștință despre implicarea unor lucrători MAI în fapte de corupție. „În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituției noastre și cetățenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupție de către personalul MAI, amintim acestora Linia Verde – 0800806806, care poate fi apelată gratuit din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă. Pot fi sesizate fapte de corupție și la numărul de telefon 0267307490, aparținând Serviciului Județean Anticorupție Covasna, precum și la adresa de e-mail covasna.dga@mai.cov.org” – a concluzionat George Alexandru.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 10 decembrie 2014
Saraci si curati....!!!!??? Cand vezi cum cad zi de zi din cauza coruptiei generalizate toti sefii din politica romanesca ti-e greu sa crezi ca in Covasna e altfel... Poate dam lectii, nu?! De citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.