ACTUALITATE 19 iulie 2018

Sterilizarea gratuită a câinilor, „un eșec parțial” la Sfântu Gheorghe

de Geanina Lupșa | 1761 vizualizări

Deși exista finanțare pentru peste 90 de cazuri, mai puțin de 30 de animăluțe au ajuns pe mâna medicului venit din București

Campania de sterilizare gratuită a câinilor, care se adresa inițial strict locuitorilor din zona Őrkő, s-a încheiat cu o zi mai devreme decât era planificat. Nerespectarea celor discutate înaintea demarării acțiunii și comportamentul revoltător al locuitorilor din zona Őrkő au dus la încheierea acțiunii mai devreme decât era programat, potrivit viceprimarului Tóth-Birtan Csaba.

Acțiunea de sterilizare gratuită s-a desfășurat pe parcursul zilelor 16 și 17 iulie, deși inițial era programată să se deruleze în perioada 16-18 iulie, printr-un parteneriat dintre o fundație din Germania, un medic din București și Primăria Sfântu Gheorghe.

„Nimeni nu a făcut ceea ce a spus că o să facă”

Campania s-a încheiat cu o zi mai devreme decât era programat, din cauza nerespectării celor discutate anterior demarării acțiunii, spune viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba. Acesta a subliniat că nici medicul veterinar, dar nici reprezentanții comunității din Őrkő nu au respectat ceea s-a convenit.

„Nimeni nu a făcut ceea ce a spus că o să facă. Noi, la sfatul Asociației pentru Protecția Animalelor AMY, anul trecut am discutat cu dânșii și l-am contactat pe acest medic veterinar care, după spusele asociației, dispune de un dispensar medical mobil cu care poate să facă sterilizare pe gratis, pe banii unei fundații germane, la orice locație. Noi, aici, am mai încercat să rezolvăm problema câinilor vagabonzi, dar ne depășește, pentru că de la Őrkő putem să luăm câțiva câini, câți încap în adăpost, că și acesta are o capacitate limitată, însă acolo în fiecare an se nasc atâția căței, încât nici 10 adăposturi nu ar putea să îi preia. Ne-am bucurat foarte mult de această posibilitate cu dispensarul mobil, pe care să îl ducem la Őrkő și să sterilizeze câinii de acolo pe loc, încât cel puțin câinii care nu o să ajungă în adăpost să nu se mai înmulțească. Am avut o discuție cu reprezentanții din Őrkő, să ajute personalul adăpostului de animale și să aducă la dispensarul mobil câinii, unde, după câte am înțeles, s-ar fi putut steriliza 90 de câini. Din câte am auzit, medicul veterinar nu a făcut aceste sterilizări în dispensarul mobil, ci în Casa Comunitară, ceea ce a fost contrar celor discutate. Dacă aș fi știut de la început, nici nu aș fi permis să se facă treaba asta. În al doilea rând, cei din Őrkő nu au mai vrut să ajute la aducerea câinilor, fiindcă ei nu vor câini sterilizați, ci vor câini duși la adăpost, ceea ce iar este contrar celor discutate. Nu ne-au ajutat să ne facem treaba și pe urmă, în prima zi, după-masa au și intrat în conflict cu medicul, iar medicul a spus că nu mai lucrează la Őrkő. S-a mai încercat o salvare, să vină la dispensarul din incinta adăpostului, unde nu avem nevoie de medic, pentru că există un medic permanent, dar ca să-și continue treaba. S-a lucrat o zi la dispensarul din adăpost. Medicul a zis că nu sunt câini destui și pleacă”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

„Locuitorii din Őrkő s-au opus pentru că au un alt mod de gândire”

Cu toate că, potrivit viceprimarului, reprezentanții comunității din zona Őrkő au fost anunțați cu privire la această acțiune și, inițial, și-au dat acordul, reacțiile acestora nu au au întârziat să apară după prima zi de sterilizări. Unii din locuitorii cartierului s-au opus vehement acestei acțiuni, din cauza „modului diferit de gândire”, spune șeful de echipă de la Adăpostul de Câini de la Câmpu Frumos, Balázs Csaba.

Aceste reacții ale locuitorilor i-au determinat pe reprezentanții Adăpostului pentru Câini, împreună cu veterinarul Clinicii Paumy Med Vet din București, Ștefanache Mircea, să se mute din cartierul Őrkő, unde s-au efectuat sterilizările în data de 16 iulie, la Adăpostul de Câini de la Câmpu Frumos.

„Unii s-au opus pentru că au un alt mod de gândire, a fost o neînțelegere acolo printre ei, care l-a determinat pe domnul doctor, ca să nu mai fie probleme, să nu fie agitație, ca în cursul zilei de azi să se mute la Adăpostul de Câini, unde să continue.(...) Au fost persoane care au zis că nu doresc, că vor să rămână câinii lor așa. Ei au o altă mentalitate, sunt mai greu de convins, mai întâi trebuie să vadă că a făcut cineva, să vadă rezultatul”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, șeful de echipă de la Adăpostul de Câini de la Câmpu Frumos.

„A fost o șansă pe care am ratat-o pentru că suntem proști”

În urma celor petrecute în ziua precedentă, a doua zi din cadrul acțiunii de sterilizare i-a vizat pe toți câinii comunitari, nu doar pe cei din Őrkő.

„Am mers cu mașinile personale prin oraș să adunăm câini și pisici. Atât am putut să facem, deși nici nu era treaba noastră, că nu ne-a anunțat nimeni să ne implicăm. Am văzut în presă. Nu era nicio problemă, dar măcar de se făcea treaba cum trebuie. (...) A fost o șansă pe care am ratat-o pentru că suntem proști. Omul (n.red. veterinarul) a venit, a vrut să muncească, dar noi ne-am uitat unii la alții”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, președintele Asociației pentru câini fără stăpân AMY din Sfântu Gheorghe, Kinga Pora.

„Sterilizarea gratuită organizată pentru cățeii din Cartierul Őrkő s-a terminat azi. Ieri s-au sterilizat 8 câini în/din acest cartier, după care, din cauza comportamentului revoltător al acestor cetățeni, a trebuit să chem poliția și să plecăm cât mai repede de acolo. Veterinarii au fost dispuși să continue să lucreze azi la adăpostul public din Câmpul Frumos. Din păcate, și asta s-a terminat azi după-masă, deoarece efectiv nu erau animăluțe pentru sterilizat”, au scris reprezentanții Asociației AMY pe Facebook, marți seara.

Președinta Asociației pentru câini fără stăpân AMY din Sfântu Gheorghe, Kinga Pora, a subliniat faptul că a fost foarte dezamăgită de felul cum s-a desfășurat campania, încheiată cu o zi mai devreme, însă că toată experiența a avut totuși și o parte pozitivă.

„Veterinarul a adoptat un câine și cinci puiuți din adăpostul public. Pentru asta chiar m-am bucurat. Măcar aceste șase suflete vor avea o viață mai bună”, a mai precizat Kinga Pora.

„Această încercare de colaborare a fost un eșec parțial”

Potrivit viceprimarului Tóth-Birtan Csaba, campania de sterilizare gratuită a fost un „eșec parțial”. Deși puteau fi sterilizați 90 de câini, doar 28 de animăluțe au fost sterilizate.

„Din punctul meu de vedere, nici medicul, nici comunitatea din Őrkő nu au colaborat cum am discutat noi la început, totuși, după câte știu, 28 de câini au fost sterilizați – ceea ce, față de 90, nu este ce am gândit noi, totuși nu a fost degeaba. Dacă nu s-ar fi făcut deloc, atunci erau cu 28 de câini mai mulți, care, după un calcul estimativ, în doi ani ar fi putut da naștere la sute de cățeluși.

Nu mi-a plăcut acțiunea și eu m-am așteptat la mult mai mult, totuși este și un succes parțial, că nu ne uităm numai la scandaluri, numai la nereușite. Dacă știam că nu se sterilizează în dispensarul mobil, nici nu lăsam să înceapă acțiunea, pentru că la Adăpost s-a pus la punct un dispensar complet echipat, în condiții excelente, numai că localnicii din Őrkő nu aduc câinii. A fost o încercare de colaborare care a fost un eșec parțial”, ne-a mai declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Sterilizările gratuite au fost efectuate de către echipa medicală alcătuită din dr. Ștefanache Mircea, medicul veterinar al Clinicii Paumy Med Vet din București, și reprezentanții Adăpostului de câini.

De asemenea, în anul 2017, Primăria a organizat un program de numărare a câinilor și sterilizare la preț promoțional, al cărui scop era controlul reproducerii câinilor care nu sunt de rasă pură de pe domeniul public sau privat al orașului, respectiv preîntâmpinarea răspândirii bolilor infecțioase transmisibile de la animale la oameni.

La fel ca anul trecut, și în acest an puțini au profitat de această oportunitate.

Sursă foto: Facebook / Asociația pentru câini fără stăpân AMY

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Paumi Vet, 22 iulie 2018
Sunt Mircea Stefanache medicul veterinar implicat în această campanie de sterilizare. In primul rand s-au sterilizat 23 de animale. 8 in prima zi și 15 in cea de a doua. Văd că sunt acuzat de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.