ACTUALITATE 6 aprilie 2017

Sterilizarea câinilor din Sfântu Gheorghe, subvenționată de primărie

de Iulia Drăghici - Taraș | 1425 vizualizări

Regulamentul privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public sau privat și preîntâmpinarea răspândirii bolilor zootehnice din municipiul Sfântu Gheorghe a fost adoptat de consilierii locali în cea mai recentă ședință ordinară. Potrivit documentului, municipalitatea va acorda subvenţii în valoare de 65 de lei şi 125 de lei pentru sterilizarea masculilor, respectiv femelelor, în cazul în care procedura va fi făcută de către un medic veterinar autorizat, care a încheiat contract cu autorităţile în acest sens.

Sterilizarea va fi subvenţionată din bugetul local şi se va aplica tuturor femelelor în vârstă de peste 6 luni şi masculilor care au împlinit 8 luni, consideraţi periculoşi potrivit legii, cu excepţia exemplarelor cu pedigree, folosite pentru reproducere, a câinilor utilitari, respectiv cei care însoţesc persoane nevăzătoare sau cu handicap şi a câinilor aflaţi în dotarea diverselor instituţii, cum ar fi Poliţia, Jandarmeria etc.

„Proiectul de hotărâre permite ca pe viitor stăpânii de câini să economisească aproximativ jumătate din costul pentru sterilizarea animalelor prin sprijinul financiar oferit de Consiliul Local. Credem că mulţi stăpâni de câini nu îndeplinesc aceste obligativităţi (n. red. microcipare, sterilizare, vaccinare etc.) din cauza costurilor mari pe care le presupun aceste acţiuni”, a declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, în şedinţa de Consiliu Local din 30 martie.

Documentul adoptat menţionează de asemenea şi amenzi cuprinse între 200 şi 800 de lei pentru proprietarii care nu se vor conforma prevederilor regulamentului.

Microciparea nu se va subvenţiona

Iniţial, când s-a aflat în dezbatere publică, proiectul prevedea şi acordarea unei subvenţii integrale de 40 de lei din bugetul local pentru microcipare, însă prevederea a fost retrasă.

„Între timp a reieşit că legislaţia nu permite o astfel de contribuţie, dar sperăm că sunt puţini câini în această situaţie pentru că una dintre condiţiile care trebuie îndeplinite pentru obţinerea vaccinurilor este ca acel câine să aibă microcip şi să existe în evidenţă”, a explicat viceprimarul.

Recensământul câinilor din municipiu

Regulamentul cere şi realizarea unui recensământ al tuturor câinilor din municipiul Sfântu Gheorghe. Acesta se va realiza în perioada 1-30 aprilie, iar din echipe vor face parte angajaţi ai Primăriei, personal sanitar-veterinar, angajaţi ai Poliţiei Locale şi ai unor ONG-urilor de protecţie a animalelor.

„Rezultatul pe care îl scontăm este ca în municipiul Sfântu Gheorghe să avem o evidenţă pentru fiecare gospodărie unde există animale care nu au fost luate în evidenţă şi nu au fost sterilizate. Această listă va fi transmisă Direcţiei Sanitar Veterinare ca să ia măsurile de rigoare şi cu acest sistem de susţinere să rezolvăm sau să facem paşi în direcţia sterilizării animalelor care nu sunt de rasă. Ţelul primordial este să nu avem câini vagabonzi în oraş”, a mai completat Tóth-Birtan Csaba.

Adăpostul de la Câmpu Frumos nu face faţă numărului mare de câini vagabonzi

Viceprimarul a precizat în faţa consilierilor că este justificată adoptarea regulamentului mai ales în ideea că Adăpostul de la Câmpu Frumos nu mai face faţă numărului mare de câini vagabonzi din oraş.

„În Sfântu Gheorghe funcţionează adăpostul pentru câinii comunitari şi serviciu pentru capturarea câinilor vagabonzi, dar cu toate acestea în primăvară sunt mult mai mulţi câini vagabonzi decât am avut la sfârşitul anului trecut, ceea ce înseamnă că nu am putut să împiedicăm înmulţirea acestor câini prin sistemul pe care l-am avut. Acest lucru nu este de mirare, având în vedere capacitatea adăpostului, care este de 140 de câini, 180 maximum cu tot cu puii. Doar în zona Örkő sunt cel puţin 400 de câini comunitari, conform evaluării noastre. Printre motivele pentru care există în continuare câini vagabonzi în oraş se numără faptul că nu am reuşit să capturăm toate animalele, dar şi faptul că sunt şi multe animale care sunt în grădini, deci au stăpân, dar înmulţirea lor nu este controlată”, spune viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Sterilizarea – comportament responsabil al unui proprietar

Coordonatoarea Asociaţiei pentru câini fără stăpân AMY, Pora Kinga, spune că regulamentul adoptat de autorităţi este o soluţie binevenită şi mult aşteptată. „Undeva şi cumva trebuie să stopăm această problemă şi numai aşa se poate. Trebuie început şi cu câinii care au stăpân şi cu cei care nu au stăpân. Fără o astfel de campanie de sterilizare nu vom ajunge la capăt niciodată şi întotdeauna vor fi o grămadă de câini şi în adăpost şi pe străzi. Fiecare om care are câine trebuie să îşi sterilizeze animalul, aşa este civilizat”, ne-a spus aceasta.

„Sterilizarea face parte din comportamentul responsabil al unui proprietar, precum vaccinarea, deparazitare etc. Câinii și pisicile preiau multe caracteristici umane și comportamentul stăpânilor, totuși în timpul estrului nu prea gândesc rațional, acționează instinctiv. Ca rezultat, din păcate, ne confruntăm cu o mulțime de proprietari iresponsabili, care abandonează pe străzi puii nedoriți. Este important de remarcat că afirmațiile „nu sterilizez masculul ca să fie şi el bărbat” şi „femela să fie şi ea mamă” sunt total greșite! Animalul castrat nu se va simţi mai puțin și nu va fi privat de nicio bucurie. Pentru ei, împerecherea, reproducerea sau maternitatea sunt numai comportamente instinctive, care în niciun caz nu trebuie să fie confundate cu adevărata «iubire»”, informează şi medicul veterinar Gábor Imola din Sfântu Gheorghe.

Avantajele și dezavantajele sterilizării câinilor

Specialiştii spun că pe lângă faptul că se reduce numărul câinilor nedoriţi, sterilizarea are şi o serie de avantaje pentru animale.

Printre acestea se numără: scăderea incidenței unor boli legate de hormoni sexuali, cum ar fi de exemplu tumorile perianale; masculii castrați nu mai pleacă de acasă și nu se vor mai lupta pentru femele provocând răni grave, care le pun viața în pericol; modificarea temperamentului animalelor, când agresivitatea se reduce şi devin mult mai afectuoase.

În ceea ce priveşte dezavantajele, dr. Gábor spune că nu toate pot fi corelate cu sterilizarea. „Se zice că, după intervenție, animalul devine obez, leneș sau îşi pierde cheful de joacă. Obezitatea poate fi prevenită printr-o alimentație corespunzătoare (cantitativ şi calitativ), respectiv prin asigurarea porției zilnice de exerciții fizice”, precizează aceasta.

Riscuri

Potrivit dr. Gábor Imola, procedura sterilizării nu vine fără câteva riscuri, însă ele pot fi reduse dacă animalul este sănătos şi dacă procedura este făcută de un medic specialist. „Castrarea este doar o procedură de rutină, dar poate fi efectuată numai sub anestezie generală. Reducerea riscului de anestezie (existent ca și la oameni), se face prin utilizarea unor medicamente moderne, respectiv prin monitorizarea pacientului în timpul operației, până la trezire. Condiția vitală pentru ca intervenția să decurgă cu succes este ca subiectul să fie sănătos şi să fie examinat clinic de către medicul veterinar specialist”, explică aceasta.

Teme articol: primarie caini sterilizare
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.