ACTUALITATE 18 noiembrie 2010

Sterilizare cu succes la Adăpostul de câini de la Câmpu Frumos

de Monica Vrânceanu | 144 vizualizări
Adăpostul de Câini de la Câmpu Frumos a marcat ieri o premieră prin sterilizarea unei cățelușe, în cadrul unui program mai vechi al Adăpos tului, ce vizează stabilirea unei hărți canine pentru Sfântu Gheorghe, astfel încât să exis te date referitoare la câinii fără stăpân din jurul blocurilor. Cățelușa Piri, care și-a găsit culcușul lângă florăria din zona Gării a unei învățătoare, Hatos Gabriella, a fost adusă de către

Adăpostul de Câini de la Câmpu Frumos a marcat ieri o premieră prin sterilizarea unei cățelușe, în cadrul unui program mai vechi al Adăpos tului, ce vizează stabilirea unei hărți canine pentru Sfântu Gheorghe, astfel încât să exis te date referitoare la câinii fără stăpân din jurul blocurilor.

Cățelușa Piri, care și-a găsit culcușul lângă florăria din zona Gării a unei învățătoare, Hatos Gabriella, a fost adusă de către aceasta la Adăpost pentru sterilizare, astfel încât pe viitor să nu existe „surpriza“ unor puișori.

Prima sterilizare la Adăpost

Directorul Adăpostului, Horia Kraus, a declarat că operația de sterilizare a fost efectuată de medicul veterinar Attila Kondor, care se ocupă de cățeii de la Câmpu Frumos.

„Intervenția a durat aproximativ 20 de minute - în mod normal ar fi durat mai puțin, dar la deschidere s-au găsit embrioni, semn că Piri era deja însărcinată. Cățelușa se află acum în mediu sterilizat și i s-a dat antibiotic, urmând ca în șapte zile să-și revină. Este prima noastră intervenție de acest gen și cred că ne-am descurcat foarte bine, Adăpostul având astfel de condiții”, a declarat Horia Kraus, explicând că sterilizarea nu elimină pericolul apariției bolilor la căței, dar măcar poate contribui la ținerea sub control a numă rului de căței vagabonzi nou-născuți.

Câine comunitar cu stăpân

Cățelușa Piri va rămâne la Adăpost încă o perioadă, urmând ca apoi să se întoarcă în zona Gării, unde familia care a adus-o la operație i-a construit și o cușcă. Odată întoarsă în oraș, Piri va avea și o zgardă pe care va scrie „Câine comunitar Piri“, astfel că practic ea va avea o identitate în mulți mea de câini fără stăpân.

„Sunt o iubitoare de animale și am o florărie în zona Gării, acolo a venit și Piri, de care am prins drag cu toții. Am avut grijă de ea, am hrănit-o, însă pentru că nu o putem duce acasă - locuind în apartament cu două camere, am decis să-i creăm niște condiții în apropierea florăriei noastre. Așa i-am făcut și o cușcă, are carnet de sănătate, e ca și a noastră. Am cerut sterilizarea ca să nu mai facă pui, ar fi deja cam prea mult pentru noi, mai ales că a mai făcut unii în primăvară și era nebunie totală, căci atrăgeau pe toată lu mea. Știu că mai sunt mulți iubitori de animale care deși nu-și permit să le ia în casă le-au obișnuit în jurul locuințelor, dându-le mâncare și pu țină iubire... poate ceea ce am făcut noi o să fie un exemplu spre a face puțin mai mult pentru aceste animale”, ne-a declarat Hatos Gabriella, care a plătit 150 de lei pentru operația de sterilizare a lui Piri și a semnat un angajament prin care își asumă responsa bilitatea asupra acesteia.

Exemplu de urmat

Horia Kraus a precizat că intervențiile chirurgicale nu vor deveni un obicei la Adăpost, însă ele reprezintă una din măsurile care ar trebui luate de către cetățenii care hrănesc cățeii din jurul blocurilor, alături de asumarea de către aceștia a unor minime obligații.

„Am identificat vreo 8 căței care sunt ținuți în preajma blocurilor din Sfântu Gheorghe de către oameni care-i iubesc, oamenii neacceptând să luăm acești căței. Poate vom reuși săi convingem să-și asume aceste animale, vrem să implicăm partea umană în grija pentru căței, chiar dacă aceștia sunt comunitari”, a mai explicat Horia Kraus.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
adela, 13 decembrie 2010
tot respectul pentru si jos palaria pentru domnii Horia si Kondor.am apelat la adapost pentru o catelusa care venise la noi la servici si nu m-au refuzat iar d-l Kondor decate ori au avut catelusi mei citeste integral
gabi, 19 noiembrie 2010
Toată stima pt.Horia, pt. dr.Kondor și pt.existența Adăpostului. Și să nu iutăm,că trăim zile în care odată părintele trebuie educat ca apoi copilul sa fie tolerant.
bogdan, 18 noiembrie 2010
tot respectul pt horia.e intradevar preocupat de soarta bietilor catei neajutoarati.problema e ca in tigania orko multi caini sunt torturati fiind chinuti chiar de puradeii care vad la adulti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.