ACTUALITATE 15 noiembrie 2024

Statistica monitorizării violenței domestice: 22 de brățări electronice instalate în județul Covasna

de Daniela Luca | 654 vizualizări

În urma implementării Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică în județul Covasna la începutul anului 2024, polițiștii covăsneni au emis 83 de ordine de protecție provizorii pentru cazuri de violență domestică. Dintre acestea, 22 de persoane au fost monitorizate cu brățări electronice pentru a asigura respectarea interdicțiilor stabilite. Totodată, s-au înregistrat și câteva cazuri de distrugere a dispozitivelor electronice montate.

În prezent, 9 sisteme de monitorizare electronică sunt active în județ, se arată într-un raport al IPJ Covasna. De la începutul anului, s-au înregistrat 92 de alerte generate de dispozitivele de monitorizare electronică, inclusiv semnale de părăsire a imobilului, depășire a perimetrului de siguranță și apropierea de victimele protejate. Au fost deschise 14 dosare penale pentru încălcarea măsurilor impuse prin ordinele de protecție, iar poliția a constatat 3 cazuri de distrugere a dispozitivelor electronice montate.

Un nou caz de violență domestică a avut loc recent, în zona Târgu Secuiesc.

„Miercuri, 13 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Târgu Secuiesc, aflați în timpul activităților de patrulare, au identificat o femeie care prezenta multiple urme de violență.

Femeia a beneficiat de îngrijiri, rămânând internată la o unitate medicală. Polițiștii au stabilit că aceasta ar fi fost lovită de soțul ei, în urma unui conflict spontan, alimentat de consumul de băuturi alcoolice. În urma evaluării riscului potențial ca actele de violență asupra acesteia să escaladeze, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului, prin care îi este interzis să se apropie la mai puțin de 50 de metri de victimă sau de domiciliul acesteia. Pentru a asigura respectarea întocmai a acestor interdicții, bărbatului i-a fost montat un dispozitiv electronic, monitorizat pe întreaga perioadă a purtării acestuia”, transmite IPJ Covasna.

Polițiștii continuă verificările în acest caz, sub coordonarea procurorului, în cadrul dosarului penal deschis pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie.

Oamenii legii precizează că utilizarea sistemelor electronice contribuie la creșterea gradului de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea respectării măsurilor dispuse în cadrul procedurilor judiciare. Aceste sisteme nu asigură protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permit adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, precum și pentru respectarea regulilor impuse în cadrul măsurii arestului la domiciliu și al supravegherii la distanță, se mai arată în comunicat.

Reamintim că de la 1 ianuarie 2024, județul Covasna face parte dintre județele care au intrat în etapa a doua de implementare a Sistemului Electronic de Monitorizare Electronică.

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333,  pentru a semnala situații de violență domestică, reglementat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.

Sursa foto: Sursa foto: Hotnews.ro/IGPR

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.