ACTUALITATE 5 ianuarie 2024

Monitorizarea cu brățări electronice, de acum posibilă și în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1071 vizualizări

Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcțional și în județul Covasna începând din această lună. Poliția informează că a distribuit kit-urile de supraveghere. Este vorba despre brățări, care vor fi atașate la gleznă sau braț. Acestea vor fi folosite la emiterea ordinelor de protecție provizorii, cu scopul de a diminua riscul de violență, atunci când există riscul iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol. 

Deocamdată, în județ nu există persoane cărora le-au fost montate astfel de sisteme. 

„La nivelul IPJ Covasna, a fost identificat și amenajat spațiul destinat desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestuia cu logistica necesară desfășurării activității fiind definitivată.

Kit-urile de monitorizare au fost distribuite subunităților de poliție, atât în mediul urban, cât și rural, polițiștilor care emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

De la operaționalizarea sistemului în județul Covasna, nu au existat situații de montare a sistemelor de monitorizare electronică”, a transmis, printr-un comunicat de presă, IPJ Covasna. 

Cum funcționează

Autoritățile explică și cum va funcționa supravegherea de la distanță. Important este că doar polițistul va ști cine poartă un astfel de dispozitiv, deci nu va fi o informație publică. 

„Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță.

Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul județului, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea. 

Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive, prin eliminarea intervenției umane, acolo unde este posibil, și înlocuirea acesteia cu reguli obiective”, a transmis IPJ Covasna. 

Monitorizarea nu va fi permanentă, ci doar atunci când se emit alerte. 

„După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic. Numai în măsura în care va fi generată o alertă (ce notifică încălcarea unei reguli stabilite) va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei și transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenție, către dispeceratul S.I.M.E. și S.N.U.A.U. 112 și astfel, către cel mai apropiat organ de ordine publică, pentru intervenție”, se mai arată în comunicat. 

Dispozitivele electronic de supraveghere vor putea fi folosite în mai multe cazuri: 

  • al aplicării ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție; 
  • al aplicării ordinului european de protecție; 
  • control judiciar și control judiciar pe cauțiune;
  • al executării măsurii arestului la domiciliu;
  • al supravegherii la distanță. 

Vor fi emise mai multe tipuri de alertă:

- alerta de apropiere;

- alerta de părăsire neautorizată a imobilului; 

- alerta de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune);

- alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune);

- alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele.

Sistemul a fost pus în funcțiune începând cu data de 1 ianuarie 2024. Pe lângă județul Covasna, în această etapă, a doua, au mai intrat și județele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea. 

Demersul este derulat conform H.G. nr. 1025 din 10 august 2022 în trei etape. 

Prima fază a proiectului a început în octombrie 2022, când Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcțional în municipiul București și județele Iași, Mureș și Vrancea. 

Sursa foto: Hotnews.ro/IGPR

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.