Stagnare a lucrărilor la dispensarul din Araci
Firma de construcții a intrat în insolvență
Lucrările de reabilitare și modernizare care vizează dispensarul din satul Araci s-au oprit din pricina firmei de construcții, care a intrat în insolvență. Procedurile pentru a găsi un constructor care să continue lucrările începute vor fi reluate.
Până la finalizarea dispensarului, autoritățile au creat condiții optime într-o clădire de lângă primărie, pentru ca medicii să-și poată desfășura activitatea.
„Avem o problemă la proiectul de reabilitare a dispensarului din Araci. Firma care a câștigat licitația a intrat în insolvență. E bună și nu-i bună, licitația asta pe SEAP (n.red. Sistemul Electronic de Achiziții Publice), pentru că nu știi cine e constructorul, nu știi de unde vine, ce face, și, până la urmă, aceștia ne-au lăsat. Dacă începeam cu băieții din Araci, necalificați, dar buni meseriași, era gata deja dispensarul. Acum trebuie să reluăm toate procedurile, ca să putem găsi o altă firmă să finalizeze. Nu-i vorba de o brutărie oarecare, e vorba, totuși, de un dispensar comunal.
Sediul medicilor este la Araci, nu la Vâlcele. Deci aici este dispensarul-mamă, de bază. Apoi sunt niște puncte de lucru unde merg medicii și consultă. Suntem printre puținele sate sau comune din județ unde avem doi medici de familie. Este o chestie bună, pentru că, în general, este problemă cu medicii de familie.
Provizoriu, am făcut un cabinet, în clădirea de lângă primărie, să aibă medicii unde să consulte până sunt gata dispensarele. Le-am creat, astfel, condiții să poată primi pacienții. Apoi se vor muta în Vâlcele și Araci”, a declarat viceprimarul Nicolaie Cucu pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna.
Potrivit actelor oficiale, la dispensarul de lângă școala din Araci se urmărește „reabilitarea imobilului existent prin mansardare și amenajarea unor cabinete medicale, plus spații destinate administrației, locul de luat masa și aducerea acestuia la standardele actuale de eficiență energetică și de securitate la incendiu. (...) Se va mări capacitatea dispensarului și se vor crea fluxuri tehnologice corecte. Se va mări capacitatea de tratare a spațiului”.
Contractul de finanțare a fost semnat în septembrie 2019. Este vorba despre fonduri de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 1,2 milioane de lei, din care aproape 60 de mii de lei contribuția primăriei.
Totodată, au început lucrările la dispensarul și cabinetul stomatologic din satul Vâlcele. Acesta se va construi în locul fostului restaurant „Izvorul Roșu”, cândva o clădire-bijuterie a vâlcelenilor.
La nivel de comună, sunt în derulare mai multe proiecte. Speranțele autorităților sunt ca toate acestea să fie finalizate, mai devreme sau mai târziu.
„Sperăm să finalizăm toate proiectele, că, dacă le începi și nu le finalizezi, n-au niciun sens. Sperăm să vedem terminate dispensarele, terenul de sport, căminele culturale - pentru a putea desfășura o activitate culturală mai frumoasă - și cele cinci proiecte prin „Anghel Saligny” să primească finanțarea. La unele avem și studiul de fezabilitate făcut, deci sperăm să se miște lucrurile cât mai repede”, a mai spus viceprimarul.
Comuna Vâlcele are în componență patru sate: Araci, Ariușd, Hetea și Vâlcele, cu o populație totală de aproape 4,5 mii locuitori, potrivit datelor recensământului din 2011.