ACTUALITATE 4 octombrie 2012

Squash-ul din România are părinți covăsneni

de Székely Emőke | 406 vizualizări

În anul 2010, Asociația Club Sportiv Squash Covasna a parcurs drumul înscrierii acestui sport ca fiind unul oficial în România. După această mutare, cei de la Squash Covasna se pregătesc acum să înființeze Federația Română de Squash în parteneriat cu un alt club din București. Despre toate acestea am stat de vorbă cu vicepreședintele Asociației, Bara Hunor.

– V-ați întors recent de la un concurs național. Cum a fost?

– La sfârșitul săptămânii trecute am participat la primul concurs oficial de squash din România. A fost o experiență bună, un prilej de a ne împrietenii cu alți împătimiți ai acestui sport. La concursul care a avut loc la Hotel Marriott din Capitală au participat patru sportivi din Sfântu Gheorghe, Györkovács János și Szabó Tibor au terminat undeva în pluton, eu am ocupat locul 12, iar cel mai bun rezultat l-a obținut Balla Orsolya, care a reușit să urce pe treapta a treia a podiumului.

– Ce urmează pentru voi în următoarea perioadă?

– Am discutat mult cu prietenii noștri de la Asociația de Squash România și am convenit că ar fi bine să înființăm Federația Română de Squash. Acest lucru se poate face dacă sportul în cauză este recunoscut ca și sport oficial de cel puțin trei ani. În România squash-ul a obținut titlul de sport oficial, dacă pot spune așa, în 2010, așadar federația s-ar putea înființa la anul. De asemenea este nevoie de 200 de sportivi legitimați și de 10 cluburi de squash în 5 județe diferite. Aceste din urmă două criterii le avem deja pentru că squash-ul se extinde în toată țara.

– Câte persoane practică squash-ul în Sfântu Gheorghe și ce probleme întâmpinați?

– La noi sunt deja peste 70 de persoane „infestate” cu acest sport, dintre care 12 merg regulat la diferite competiții. Cea mai mare problemă a noastră este lipsa unui teren adecvat. Jucăm într-o sală aflată în clădirea Piscinei din Sfântu Gheorghe, dar aceasta nu este nici pe departe conform cerințelor în domeniu. Încercăm să găsim soluții pentru a ne muta, dar deocamdată nu avem nicio variantă concretă.

– Sunt interesați copiii de acest sport? Ce efort financiar implică squash-ul?

– Dorim să promovăm acest sport în școli pentru că interes ar fi. Din păcate nu avem antrenori care să se ocupe de copii, acum încercăm să găsim soluții și pentru această problemă prin atragerea unor persoane interesate să învețe regulile jocului, și care ar fi dispuse să îi antreneze pe cei mici. Squash-ul, ca orice alt sport, poate fi foarte scump. De exemplu la concursul de la București am văzut echipamente de mii de euro, dar pentru un începător este nevoie de încălțăminte adecvată și o rachetă, așadar efortul financiar nu este mare. Pot spune că 99% dintre cei care au încercat o dată squash-ul, îl practică și acum.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.