ACTUALITATE 8 octombrie 2014

Sprijin pentru cei cu venituri mici

de Székely Emőke | 92 vizualizări

Cererile pentru ajutorul de încălzire se primesc din 15 octombrie

Cei care doresc să solicite ajutor de încălzire pentru iarna 2014-2015 pot lua deja cererile tip care trebuie completate. Acestea se pot solicita de la Direcția de Asistență Comunitară de pe strada Erege, însă primirea documentelor se va face doar din data de 15 octombrie.

Oamenii deja întreabă

Directorul Direcției de Asistență Comunitară din Sfântu Gheorghe, Tankó Vilmos, ne-a spus că cei vizați vin deja la instituție pentru a cere informații, dar și hârtiile ce urmează a fi completate. „Cererile tipizate sunt deja disponibile, și am avut deja mai mulți oameni care au venit să se intereseze și să ceară hârtiile. Trebuie știut însă faptul că depunerea lor va fi posibilă doar din 15 octombrie, așadar de săptămâna viitoare” – ne-a declarat Tankó Vilmos. Acesta a mai spus că se așteaptă la un număr de 3.000-3.200 de cereri, tot cam atâtea câte au fost și anul trecut. Iarna trecută cele mai multe dosare, adică în jur de 1.500, au fost depuse solicitând ajutor de încălzire pe sistemul gazelor naturale, iar cele mai puține, 80, pentru sistemul de încălzire bazat pe electricitate. Restul dosarelor au fost depuse de către cei care încălzesc cu lemne. Revenind la numărul scăzut de dosare depus de către cei care se încălzesc pe curent electric, Tankó a explicat că numărul scăzut se explică inclusiv prin faptul că acest tip de încălzire nu a mai fost subvenționat până în acest an, astfel că foarte puțini au optat pentru el.

Condițiile sunt aceleași

Condițiile de acordare a ajutorului nu s-au schimbat față de anul trecut, spune Tankó. Ajutorul pentru încălzire îl pot obţine familiile unde venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 de lei. Pentru persoanele singure, venitul nu trebuie să fie mai mare de 1.082 de lei pe lună. De subvenţia pentru căldură pot beneficia şi persoanele care folosesc gazul metan, energia electrică sau lemnele pentru încălzirea locuinţelor şi au un venit de până la 615 lei pe membru de familie.

Cererile vor fi controlate

Atenție însă la veniturile declarate, cei de la Asistență Comunitară vor controla dosarele, iar cei care au primit ajutor pe nedrept, vor fi nevoiți să dea banii înapoi. Controalele nu se limitează la verificarea documentelor, ci trebuie văzute condițiile de trai ale beneficiarilor. „Controale se efectuează anual, iar în urma neregulilor găsite peste 100 de familii au trebuit să scoată bani din buzunar pentru a returna ajutorul primit. Le reamintesc oamenilor că trebuie să declare și veniturile realizate în alte județe, și trebuie să ne înștiințeze și dacă numărul membrilor familiei s-a modificat pentru că acest lucru atrage de la sine modificarea cuantumului ajutorului de încălzire, sau pierderea acestuia pentru că ajutorul este calculat pe baza venitului pe membru de familie” – spune directorul Direcției de Asistență Comunitară, Tankó Vilmos. Acesta spune că în cazul în care o familie a realizat venituri și în alte județe decât cel de reședință, soluționarea cazului este mai lungă, fiind nevoie de corespondență între diferite instituții, iar acest lucru poate dura câteva luni.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.