Spitalul Județean primește 500.000 de lei prin rectificare bugetară
Suma este necesară pentru a achita datoriile către furnizori
Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” primește de la Consiliul Județean Covasna suma de 500.000 de lei, conform celei mai recente rectificări bugetare. Fondurile au fost solicitate pentru acoperirea datoriilor apărute în urma creșterii cheltuielilor de personal, au explicat reprezentanții unității spitalicești.
Rectificarea bugetară din septembrie arată că „datorită creșterii deficitului financiar prin subfinanțarea serviciilor medicale și neasigurarea creșterilor cheltuielilor de personal, Spitalul Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf solicită un sprijin financiar din bugetul propriu al Județului Covasna pentru redresarea situației sale în sumă de 500 mii lei, pentru plățile restante cu peste 90 zile întârziere la furnizorii de medicamente, materiale sanitare și pentru asigurarea siguranței și calității actului medical. Totodată, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” solicită realocarea fondurilor primite de la bugetul Ministerului Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică a Județului”, potrivit Referatului de Aprobare cu privire la rectificarea bugetului propriu al Județului Covasna și al instituţiilor publice de interes judeţean pe anul 2019.
Cu toate că hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi, subiectul a iscat câteva scântei. Consilierul PNL Ion Deaconu a luat cuvântul și a spus, printre altele, că poate datoria acumulată de spital se datorează unui management defectuos.
„Vă reamintesc faptul că instituțiile publice sunt obligate prin lege să asigure în primul rând plata salariilor de personal. Asta înseamnă că spitalul județean nu are cumva nici măcar bani să acopere plata cheltuielilor de personal?”, a întrebat consilierul Deaconu.
Vicepreședintele CJ, Henning László, președintele de ședință, a intervenit în discuție și a spus că i se pare „absolut aberant să se propună, chiar și teoretic, să se diminueze atât de tare cheltuielile materiale. Deci explicați acum să nu se cumpere medicamente ca să se dea cheltuielile salariale?”.
„Nu se pune problema calității actului medical, ci aceea că noi trebuie să plătim cheltuieli salariale”, a răspuns Ion Deaconu.
„Dacă nu erau aceste creșteri, nu aveau restanțe la furnizori”, a încheiat Henning László.
În ciuda discuțiilor în contradictoriu, hotărârea a fost aprobată fără emoții.
Aceeași rectificare bugetară prevede și majorarea bugetului Centrului Militar Județean Covasna cu suma de 32.000 de lei pentru achiziționarea unor mijloace fixe corporale și necorporale cum ar fi calculatoare cu licențe Microsoft Windows & Office și imprimantă de rețea.