ACTUALITATE 22 iulie 2022

Spitalul Județean: Bine de știut despre efectele caniculei asupra organismului

de Diana Pantelimon | 996 vizualizări

Pe lângă recomandările de la începutul lunii iulie a.c., Spitalul Județean de Urgență „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe transmite informații despre afecțiunile care apar din cauza căldurii excesive și a caniculei care a pus stăpânire pe țara noastră, dar și pe o mare parte a Europei, provocând zeci de mii de victime.

„Canicula este principalul factor declanșator al dezechilibrelor din organism și, dacă nu sunt luate măsuri rapid, poate avea efecte grave asupra sănătății noastre. Căldura sufocantă reprezintă un factor de stres chiar şi pentru persoanele perfect sănătoase, darămite pentru cei în vârstă sau predispuși la diverse afecțiuni cronice, cazuri în care boala poate deveni mult mai greu de controlat dacă gradele din termometru depășesc nivelul confortului termic“, transmit reprezentanții spitalului pe pagina oficială Facebook.

Efectele valurilor de căldură ar putea fi bolile de piele, agravarea diabetului, crizele de tensiune, dureri ale varicelor și nu numai.

Bolile de piele

Umiditatea și căldura favorizează apariția unei afecțiuni frecvent întâlnite în timpul verii, respectiv pitiriazis versicolor. Această boală de piele este de fapt o micoză care se manifestă prin erupția la nivelul pieptului şi spatelui a unor pete mici rotunde, brune sau decolorate, iar simptomele includ mâncărime, cojirea pielii şi extinderea pe suprafețe mari ale corpului. Pentru a preveni această problemă și pentru a evita apariția recidivelor, este esențial să fie respectate anumite reguli de igienă (purtarea de îmbrăcăminte din bumbac, evitarea ștrandurilor şi a expunerii prelungite la soare).

Diabetul

Medicamentele recomandate pentru reglarea glicemiei pot fi extrem de toxice dacă nu se consumă suficiente lichide, iar transpirația excesivă poate accentua pierderea de lichide din organism, astfel încât se ajunge frecvent la deshidratare. Altfel spus, combinația de căldură şi umiditate poate fi fatală pentru diabetici din cauza inabilității organismului de a se răcori. De asemenea, cei cu diabet au nevoie în acest sezon şi de protecția ochilor, pentru a preveni retinopatia diabetică, o complicație care poate duce la pierderea vederii. Din acest motiv, persoanele diabetice trebuie să consume regulat o cantitate mai mare de lichide, chiar dacă nu au senzația de sete, și să urmeze cu strictețe tratamentul recomandat și dieta prescrisă de medic.

Bolile cardiace

Temperaturile extreme şi efortul în exces pot avea ca efect o criză de tensiune, manifestată prin cefalee, transpirații bruște și intense, congestive etc., și se pot încheia cu o vizită la spital şi chiar o internare. Cardiacii sunt vulnerabili în fața toropelii specifice verii deoarece deshidratarea poate crește vâscozitatea sângelui, slăbind circulația sanguină şi încetinind ritmul cardiac. În plus, odată cu transpirația se pierde şi potasiul, un mineral care reglează activitatea inimii. Primele semne care ar trebui să dea de gândit sunt starea de amețeală, migrenele, durerile de cap şi țiuitul în urechi. Pentru a evita acest lucru, se recomandă reducerea la minimum a cantității de sare din alimentație, consumul din belşug de fructe şi legume, evitarea ieșirilor la orele prânzului, atunci când temperaturile şi razele soarelui au cea mai mare intensitate, monitorizarea zilnică a tensiunii și hidratarea cu minimum 2-3 litri de lichide zilnic.

Varicele

Deşi în anumite situații - cum ar fi crampele sau durerile musculare - căldura are efecte benefice, asupra dilatațiilor varicoase are consecințe nefaste. Tocmai din acest motiv, persoanele care se confruntă cu varice sunt sfătuite să evite expunerea prelungită la soare, băile lungi şi fierbinți, ședințele prelungite de saună sau epilatul cu ceară fierbinte.

Pentru a preveni durerea la nivelul membrelor inferioare și senzația de picioare grele pe timpul verii este esențial să respectați câteva reguli:

  • îmbrăcați-vă confortabil și alegeți încălțăminte lejeră

  • evitați statul picior peste picior, masați-vă gambele cu unguente antiinflamatoare

  • adoptați o dietă constând în special în alimente bogate în seleniu, zinc și vitaminele A, C și E

  • hidratați-vă corespunzător! Deshidratarea crește riscul de formare a cheagurilor sanguine în vasele dilatate, transmite aceeași sursă.

La primele semne de alterare a stării de sănătate, se recomandă prezentarea de urgență la medic!

Sursa foto: Facebook/ Spitalul Județean „Fogolyán Kristóf”

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.