Spitalele au semnat contractele de finanţare la nivele comparabile cu 2013
Spitalele din judeţul Covasna au semnat, marţi, contractele de finanţare cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), în urma negocierilor obţinând sume apropiate celor de anul trecut.
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, Nagy András Róbert, a declarat că 'lucrurile arată bine pe hârtie', pentru că sumele nu au scăzut, dar în practică lucrurile ar putea să difere, existând riscul ca serviciile medicale contractate să nu se realizeze, prin urmare să nu fie decontate.
„Problema pentru noi o reprezintă spitalizarea de zi, aici ne gândim să nu avem surprize şi să nu putem realiza serviciile pe care le-am contractat cu CAS”, a declarat Nagy András Róbert.
Preşedintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a apreciat că sumele contractate cu CAS creează premise ca 'spitalele să reziste'.
„Niciun spital din judeţ nu a primit bani mai puţini ca anul trecut, deci contractele au fost semnate la nivelul anului 2013 şi rămâne de văzut dacă vor fi capabile să efectueze acele servicii medicale. (...) Vor fi vreo două luni de evaluări pentru că s-au schimbat câteva lucruri, s-au impus prin lege internările de zi. (...) Din ce am văzut eu, există premise ca aceste unităţi să funcţioneze şi să reziste, avem speranţe, dar vom vedea pe parcurs”, a declarat liderul sindical.
Cât priveşte internările de zi, Neagovici e de părere că prin această modalitate se deschide calea organizaţiilor nonguvernamentale specializate în îngrijire la domiciliu, care vor putea asigura pacienţilor servicii complementare.
Directorul CAS Covasna, Ghiţă Drăgoiu, a declarat că dacă spitalele vor şti să gestioneze lucrurile, atunci situaţia lor financiară ar putea fi chiar mai bună decât anul trecut.
El a confirmat că toate spitalele publice din judeţ, respectiv cele din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna de care aparţine şi cel din Întorsura Buzăului, au semnat marţi contractele de finanţare cu CAS.