ACTUALITATE 26 iulie 2017

Speranțe pentru Băcel

de Iulia Drăghici - Taraș | 6537 vizualizări

După ani de discuții și așteptări, satul Băcel din comuna Chichiș poate spera la asfaltare și canalizare

Cel mai mare vis al locuitorilor satului Băcel din comuna covăsneană Chichiș ar putea deveni realitate chiar de anul acesta. Proiectul de asfaltare, în valoare de peste 5,3 milioane de lei, va fi demarat de îndată ce se va încheia procesul de licitație publică, aflat în prezent în desfășurare, potrivit primarul Sánta Gyula. Mai mult decât atât, satul va beneficia și de canalizare în anii următori, tot printr-un proiect câștigat la Ministerul Dezvoltării Regionale, în valoare de peste 13,6 milioane de lei. Dar veștile bune se opresc cam aici. Școala, medicul de familie și altele încă mai au de așteptat.

Ceea ce simte un om care pășește pentru prima dată în satul Băcel din comuna covăsneană Chichiș sunt sincere sentimente de tristețe și părăsire. Dacă în multe locuri din țară satele reînvie și prind suflu nou alături de tinerii care aleg viața simplă de la țară în locul celei din marile orașe, aici e greu să te gândești așa departe. Motivele sunt suficiente, iar totul pornește de la infrastructura rutieră deplorabilă.

„Suntem ca niște ciumați”

Nici nu trebuie să fii mare expert ca să îți dai seama că drumul principal din satul Băcel este potrivit mai degrabă pentru competiții de sporturi extreme, decât pentru un sat civilizat de secol XXI. Aceasta este și principala nemulțumire a sătenilor, care spun că au început să îi ocolească până și rudele și prietenii de frica străzii stricate. Ca să nu mai vorbim de firmele de curierat care își sună clienții din Băcel să iasă la drumul principal, doar ca să scape de coșmarul de a traversa acest sat.

„Suntem ca niște ciumați. (...) Nici autobuz, nici microbuz nu avem. Nu vin. Când aud de Băcel, toți fug”, ne-a spus, supărată, o femeie din localitate.

Asfaltarea ar dura doar o lună, dacă s-ar încheia licitația

Reprezentantul autorității locale, primarul comunei Chichiș, de care aparține satul Băcel, Sánta Gyula, este acuzat de săteni de rea intenție. Edilul se apară și spune că s-au demarat procedurile pentru asfaltare. Încă de anul trecut pe vremea aceasta, Sánta Gyula a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale, în valoare de 5,4 milioane de lei, însă deși lucrarea în sine nu ar dura mai mult de o lună, procedura legală de licitație amână demararea proiectului.

„Suntem în faza de licitație la drumul 27 A din Băcel. Oricum drumul va fi asfaltat în Băcel, însă investiția este făcută pe cinci sau șapte ani. (...) Dacă ne ajută Cel de Sus, anul acesta vom asfalta. Acum se licitează întreaga sumă. (...) Știți că licitația e anevoioasă. Lucrarea ar dura practic o lună, dar licitarea poate dura și jumătate de an. Încă nu știm dacă vor fi sau nu contestații”, spune edilul.

Totuși, băcelenii nu cred până nu văd, iar acest lucru este pe bună dreptate. În 2008, proiectul de asfaltare a drumului din Băcel a mai fost aprobat o dată, dar din cauza unor schimbări la nivel guvernamental, totul s-a sistat.

„Dacă cumva cade și acest Guvern, pierdem iară. Și alți bani și iar o luăm de la capăt”, ne-a mai spus, oarecum resemnat, primarul.

13,6 milioane de lei pentru canalizarea din Băcel și Chichiș

Printre proiectele aflate pe rol, pe lângă cel al asfaltării, Primăria Chichiș va începe încă un proiect de anvergură, respectiv cel de canalizare, dar este singurul care îi vizează direct și pe băceleni.

Cele mai noi rezultate la Programul Național de Dezvoltare Locală de la Ministerul Dezvoltării Regionale arată că în comuna Chichiș vor intra peste 16 milioane de lei prin cele trei proiecte câștigate. Pe lângă reabilitarea și modernizarea școlii generale „Gabor Aron” (2,4 milioane de lei) și pe lângă lucrările de reamenajare la Grădinița din Chichiș (300.000 de lei), Primăria va implementa și proiectul de „Canalizare menajeră în comuna Chichiș, localitățile Chichiș și Băcel, cu deversarea apelor menajere în stația de epurare a localității Prejmer – Lunca Câlnicului”, de 13,6 milioane de lei.

„După ce trimitem toate actele cerute de Guvern, urmează să semnăm contractele de finanțare. Apoi ne apucăm de licitație. În orice caz, în acest an numai licitația dacă o putem face. Este vorba despre canalizarea menajeră în toată comuna, cu racordare la stația de epurare din Prejmer. Este cel mai important pas pentru comuna noastră”, spune primarul.

Iar veștile bune se cam încheie aici.

Fără medic de vreo șase ani

Dacă pentru unii cele mai mari probleme vizează drumul sau lipsa canalizării, pentru alții lipsa medicului în sat este în topul priorităților.

„Pe mine cel mai tare mă doare că nu avem dispensar. La Chichiș este. Acolo este și poliție, au școală, parc și fântână arteziană. Eu, din Băcel, la vârsta mea, de peste 61 de ani, merg pentru rețetă la Chichiș. Plătesc mașină pentru soțul meu, care a are diabet, când mergem să facem rețetele la Chichiș”, ne-a spus o altă femeie din Băcel.

De cealaltă parte, primarul spune că nu poate să aducă în Băcel cu forța medici, iar aceștia nu vin pentru că zona nu le aduce mulți pacienți. Pe de altă parte, acesta a dat asigurări că și mâine dacă ar veni un doctor să îi solicite spațiu, i-ar oferi gratis și pe loc, fără ezitări.

„Medicii sunt particulari. Noi asigurăm spații oricărui medic doritor. Nu vrea nimeni să vină la Băcel. Mulți oameni sunt prin Sfântu sau prin Brașov la medici de familie. La medicul nostru de familie mai rămân câțiva bătrâni. Dar oricum, oricine dorește, poate să vină oricând că avem multe spații disponibile, chiar prea multe”, a punctat primarul.

Școala, motiv de scandal

În Băcel nici infrastructura școlară nu stă pe roze. Ba mai mult, aceasta a devenit chiar motiv de scandal între locuitorii comunei și autoritățile locale, când a ieșit la suprafață propunerea de mutare a copiilor din clasele V-VIII la școala din Chichiș. Oamenii nu vor în ruptul capului să se gândească la o posibilă închidere a școlii și la mutarea copiilor.

„Școala e bună. Un pic de investiție îi trebuie. De atâția ani nu au dat niciun ban la școala asta. Nu se poate ca măcar într-un an să investești cât de puțin? Părinții tot cumpără var și de toate, dar nu se poate continua așa”, ne-a spus un sătean.

Într-un final, scandalul s-a aplanat, dar problema nu a dispărut. Copiii nu vor mai fi transferați la cealaltă școală, dar nici nu vor beneficia de o școală modernă.

„Cele două unități școlare nu vor putea supraviețui separat din cauză că nu avem suficienți copii. Ideea era că o renovăm pe cea din Chichiș, microbuze avem, am mai cerut suplimentare cu încă un microbuz și clasele V – VIII ar fi venit cu profesori cu tot în Chichiș, în școala modernă. Cea de la Băcel, care ar fi rămas cu clasele I – IV ar fi putut primi și grădinița de copii, care momentan funcționează într-o sală lângă căminul cultural, care nu este potrivită pentru o grădiniță. Întrucât părinții nu au dorit, mergem înainte cum putem. Nu mă pun contra cetățenilor. Eu sunt pentru, nu împotriva lor”, a spus Sánta Gyula.

Întrebat dacă nu are totuși în plan să facă investiții în școala din Băcel, primarul a răspuns: „Nu. Nici vorbă. Decât reparațiile necesare actului didactic. Atât”.

Sentimentul de abandon

Dacă discuțiile despre investiții, reabilitări și modernizări sunt de înțeles și apar inevitabil în orice comunitate, Băcelul se diferențiază prin ceva. Sentimentul general de abandon și descumpănire pe care oamenii îl transmit este imposibil de ignorat și este probabil rezultatul lipsei de comunicare între ei și autorități, care durează deja de prea mult timp.

Furia oamenilor, care acum s-a transformat în tristețe și resemnare, nu pare să îl convingă pe primarul, care crede în teoria unui grup instigator.

„Încă de la alegeri am văzut că există un grup foarte interesant de localnici, care mai pune bețe în roate. Ei nu prea sunt interesați dacă facem ceva sau nu, ci doar să pună piedici. Oamenii se țin în mișcare. Ideea este că se va face. Numai că nu este așa ușor cum cred unii. Nu batem din palme și totul se rezolvă de la sine. Nu, nu se rezolvă de la sine, ci se lucrează”, a fost răspunsul primarului.

Localnicii acuză discriminare pe criterii etnice; primarul neagă prin argumente

Fiind un sat preponderent cu cetățeni de etnie română într-o comună majoritar maghiară, evident există și discuții despre discriminarea pe criterii etnice. Primarul, de altfel un cunoscător al subiectului, a oferit chiar și argumente pe bază de cifre prin care a negat vehement orice intenție de acest fel.

„Am înțeles că se fac și comparații cum că în Chichiș, care ar fi sat maghiar se fac investiții și că în Băcel nu se fac pentru că e sat românesc. Nu e adevărat. În Chichiș sunt 1.000 de locuitori, este reședință de comună, și în Băcel sunt 500. Acum, care investiție e primordială? Pentru 1.000 de beneficiari ori pentru 500? Și nici pe departe Chichișul nu are doar locuitori de etnie maghiară, ci sunt aproape 35% și de etnie română”, a spus primarul.

Se desființează comuna Chichiș?

Discuțiile merg și mai departe, iar oamenii mai spun, ce e drept mai pe la colțuri și cu jumătate de gură, și că primarul face tot posibilul să desființeze satul Băcel, dat fiind faptul că aici a obținut cel mai mic număr de voturi. În apărarea sa, primarul spune exact contrariul, dar și că dacă nu va pune pe picioare cele două sate din Chichiș până în 2025, există șansa să dispară întreaga comună.

„Se va desființa toată comuna Chichiș dacă nu o să fim în stare să realizăm aceste investiții. E un program care spune că dacă parcă până în 2025 comunitățile nu vor dispune de drumuri, de canalizare, de apă, de unități de învățământ și medicale, ele se vor cupla cu alte comune. Or, eu tocmai asta vreau să evit. De ce să mergem în Ozun sau Prejmer, când stăm noi bine acasă. Asta este ideea. Nici vorbă să desființăm satul”, a explicat primarul.

Dreptatea pare să încline balanța când într-o parte, când în alta. Cel mai probabil, cea mai sănătoasă soluție care ar veni în rezolvarea problemelor care împart în două comuna Chichiș sunt o masă rotundă, disponibilitate, răbdare și mai ales deschiderea căilor de comunicare în ambele sensuri, odată pentru totdeauna.

https://youtu.be/T6X3ANbSbTQ

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 27 iulie 2017
Am vazut intre 1-23 Iulie 2017 cursa ciclista Turul Frantei, transmisa in intregime(zilnic cel putin 4 ore!) pe Eurosport! Tur care a trecut in general prin comunele si satele frumoase ale Frantei, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.