ACTUALITATE 27 ianuarie 2016

Speranță pentru casa mortuară din Ozun

de Sever Ioan Miu | 866 vizualizări

Timp de șase ani, construcția unei case mortuare în satul Ozun din comuna omonimă a fost blocată de lipsa unui acord între primărie și parohia reformată. Edilii doreau să aibă drept de superficie asupra unui teren de 300 mp din cimitir, ceea ce presupune ca parohia să le pună la dispoziție pământul, iar primăria să construiască pe el casa mortuară. Pe de altă parte, parohia reformată condiționa dreptul de superficie de plata anuală a sumei de 40.000 de lei, reprezentând chiria pentru o școală.

Din 2010, primăria nu a mai plătit chiria la acea școală. „Parohia reformată din Ozun a primit prin retrocedare clădirea şcolii, iar noi am închiriat-o. Legea prevedea atunci că toți cei care primesc înapoi imobile în care funcționează vreo instituție publică unde sunt școală sau grădiniță, obligatoriu proprietarul trebuie să mențină încă un an de zile, a dat și cuantumul cât trebuie să plătești chirie, era suma foarte mare, nu știu cum au făcut guvernanții noștri o greșeală așa de mare. Noi am încheiat contractul, timp de trei ani am achitat, în total am dat aproape 1,8 miliarde lei vechi, cu condiția că 80% din suma primită cu titlul de chirie să fie investită de parohie, în imobilul lor. Nu au investit nimic, niciun leu. Din 2010, Consiliul Local nu a mai încheiat un nou contract, nu mai plătește. Și n-a plătit”, a declarat primarul comunei Ozun, Ráduly István.

„Nu e adevărat. Tot ce s-a plătit, cât timp s-a plătit, noi am investit, în fiecare an”, ne-a declarat preotul Ungvári Barna, adăugând că nu poate spune suma investită, pentru că nu este calculată. „Noi ne-am comportat elegant, școala nu a fost dată afară cu executor judecătoresc, a rămas acolo și pentru această perioadă s-a utilizat totul, nu numai clădirea, ci și terenul”, a mai spus preotul.

Primarul spune că din cauza școlii, preotul nu a dat loc primăriei pentru casa mortuară și a condiționat dreptul de superficie de plata unei chirii de 40.000 de lei. Ultima sumă propusă de primărie, în 2014, era de 10.000 de lei pe an. „Nu poți da tu teren cu o condiție, că nu vreau să fac o ilegalitate. Construirea casei mortuare e o chestie și închirierea școlii e altceva”, ne declarase primarul pe 22 ianuarie.

Tot atunci, el ne informase că administrația locală a trimis în decembrie o adresă prin care solicita parohiei să o asigure, prin altă adresă, că e de acord să asigure terenul. Drept răspuns, pe 26 ianuarie, parohia a scris primăriei că este de acord să ofere terenul. În aceeași adresă, însă, Parohia comunica primăriei hotărârea consiliului prezbiterial, prin care cerea o chirie anuală de 40.000 de lei pentru școală. „E clar că parohia dă teritoriul, în contract de superficie, dar asta e o procedură, consiliul prezbiterial de aici a luat hotărârea, dar sunt reguli bisericești, asta s-a luat în plan local, trebuie să se ducă la protopopiat şi la eparhie”, ne-a declarat preotul Ungvári Barna.

Prezența celor două chestiuni, școala și terenul, în același document, a nemulțumit primăria, dar preotul a revenit, pe 27 ianuarie, cu două adrese tratând subiectul terenului separat și cealaltă problemă, subiectul școlii. „Am speranța că, după ani de zile, parohia reformată a înțeles utilitatea și necesitatea acestei investiții și că nu-i va mai pune alte piedici”, ne-a declarat Ráduly István în după-amiaza zilei de 27 ianuarie. El a adăugat că în Consiliul Local de pe 28 ianuarie administrația locală va lua act de decizia prezbiteriului și va da drumul procedurii pentru teren. Ultima casă mortuară construită în comună, la Sântionlunca, a fost construită între 2007 și 2010 de către primărie și a costat, la vremea respectivă, 400.000 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.