Spectacol aviatic și alte activități de sărbătoare, de Ziua Drapelului, la Sfântu Gheorghe
Ziua Drapelului va fi sărbătorită și anul acesta la Sfântu Gheorghe. Evenimentul central va fi duminică, 26 iunie, când din program va face parte, pe lângă înălțarea tricolorului pe catarg sau defilarea gărzii de onoare, și un spectacol aviatic, potrivit anunțului transmis de organizatori. Activitățile se vor derula în zona Monumentului Ostașului Român.
Celebrarea Zilei Drapelului începe încă de vineri, 24 iunie, când Garnizoana Sfântu Gheorghe organizează o expediție montană pentru purtarea drapelului, înainte de a fi arborat, la Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman. La eveniment sunt invitați și civili.
Sâmbătă seara, la Monumentul Ostașului Român de la intrarea în orașul Sfântu Gheorghe, va avea loc, de la ora 19:00, o ceremonie de coborâre de pe catarg a drapelului. Aceasta va fi efectuată de către Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”.
Duminică dimineața, de la ora 9:00, la capela Batalionului 22 se va desfășura o slujbă de sfințire, de către preotul militar de garnizoană, a drapelului ce urmează a fi arborat în locul celui coborât cu o seară înainte.
Sărbătoarea se mută apoi în spațiul public, la monument, unde de la ora 10:00 va începe ceremonia de înălțare a drapelului României.
Programul anunțat de organizatori este următorul:
- Întâmpinarea prefectului județului, însoțit de comandantul garnizoanei;
- Prezentarea onorului militar de către garda de onoare;
- Trecerea în revistă a gărzii de onoare și salutul drapelelor unităților prezente;
- Rostirea alocuțiunilor referitoare la sărbătorirea Zilei Drapelului Național;
- Spectacol aviatic al piloților Aeroclubului României - Brașov;
- Primirea drapelului României ce urmează a fi înălțat pe catarg;
- Prezentarea onorului la drapel de către garda de onoare;
- Deplasarea gărzii purtătoare a drapelului către locul de înălțare a acestuia;
- Prinderea drapelului pe catarg;
- Rostirea de către preotul militar a binecuvântării și sărutarea drapelului de către acesta;
- Sărutarea drapelului de către oficialitățile prezente la ceremonial în ordinea de reprezentare protocolară a instituțiilor statului, ultimul fiind comandantul garnizoanei;
- Intonarea Imnului Național, concomitent cu înălțarea drapelului pe catarg.
Ziua Drapelului Naţional este marcată în fiecare an la data de 26 iunie. Sărbătoarea este instituită prin Legea 96/1998. Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată, ca simbol naţional de către guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăţie” înscrisă pe el, potrivit Agerpres, care citează „Istoria României în date” (Ed. Enciclopedică, 2003).
Sursa foto: arhivă/2021