ACTUALITATE 24 iunie 2020

Spectacol aviatic de Ziua Drapelului Național, vineri, la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1949 vizualizări

Autoritățile au anunțat programul activităților desfășurate cu prilejul sărbătorii

Ziua Drapelului Naţional, sărbătorită anual la data de 26 iunie, va fi marcată vineri, de la ora 13:00, la Monumentul Ostașului Român din Sfântu Gheorghe, prin ceremonia de înălțare a drapelului României. Din program face parte, printre altele, și un spectacol aviatic al piloţilor şi paraşutiştilor Aeroclubului României – Braşov.

Ziua de 26 iunie nu va trece nici anul acesta neobservată la Sfântu Gheorghe. Astfel, în perioada 25-26 iunie a.c., în Garnizoana Sfântu Gheorghe, se vor desfășura activități organizate eu ocazia acestei sărbătoriri.

Joi, 25 iunie, începând cu ora 19:00, la „Monumentul Ostașului Român” din municipiul Sfântu Gheorghe, se va desfășura ceremonia de coborâre de pe catarg a Drapelului Național. Aceasta va cuprinde o serie de activități: coborârea, desprinderea de pe catarg și preluarea drapelului de către garda purtătoare a drapelului și deplasarea acesteia către sediul Unității Militare 01048 Sfântu Gheorghe.

La ora 20:00, drapelul care urmează să fie înălțat vineri pe catarg va fi depus în capela Unității Militare 01048 Sfântu Gheorghe, iar vineri, 26 iunie, de la ora 9:00 va fi oficiată slujba de sfințire a acestuia.

Totodată, de la ora 13:00, la Monumentul Ostașului Român de la ieșirea din oraș se va desfășura ceremonia publică de înălțare pe catarg a Drapelului României.

„Desfășurarea activităților:

- întâmpinarea persoanei oficiale (prefectul județului însoțit de reprezentantul garnizoanei);

- prezentarea onorului militar de către garda de onoare;

- trecerea în revistă a gărzii de onoare și salutul drapelului de luptă al U.M. 01048 Sfântu Gheorghe;

- rostirea alocuțiunilor referitoare la sărbătorirea „Zilei Drapelului National";

- spectacol aviatic al piloților și parașutiștilor Aeroclubului României – Brașov;

- primirea drapelului României ce urmează a fi înălțat pe catarg;

- prezentarea onorului la drapel de către garda de onoare;

- deplasarea gărzii purtătoare a drapelului către locul de înălțare a acestuia;

- prinderea drapelului pe catarg;

- rostirea de către preotul militar a binecuvântării;

- intonarea Imnului Naţional, vocal și instrumental, concomitent cu înălțarea drapelului de către garda drapelului”, arată un comunicat de presă al Garnizoanei Sfântu Gheorghe. 

Comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, Locotenent-colonelul Mihai Liviu Gaiță a precizat că ceremonia militară se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de siguranță. Participanții sunt rugați și ei să fie precauți și să nu neglijeze normele de distanțare socială.

Ziua Drapelului Naţional – cunoscută şi ca Ziua Tricolorului – a fost proclamată prin lege în 1998 pentru marcarea de către autorităţile publice prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific. Ziua Drapelului a fost instituită pentru a marca data de 26 Iunie 1848, când guvernul a hotărât că tricolorul – roşu, galben şi albastru – reprezintă steagul Ţării Româneşti.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.