ACTUALITATE 16 iunie 2015

Şomajul în Covasna, în scădere pe fondul revigorării serviciilor, agriculturii şi turismului

de Agerpres | 594 vizualizări

Rata şomajului în judeţul Covasna a scăzut simţitor în ultima lună pe fondul revigorării serviciilor, agriculturii şi turismului, ajungând sub 5,5%, a declarat marţi, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, în ultima lună au fost angajate aproape 450 de persoane, majoritatea în domeniul industriei textile unde există în permanenţă oferte de locuri de muncă, dar şi în alte domenii care şi-au revigorat activitatea, cum ar fi construcţii, servicii, turism şi agricultură. Kelemen Tibor a menţionat că 50 de persoane au fost angajate de trei hoteluri din staţiunea Covasna care oferă servicii turistice şi balneare în special pe bază de bilete de odihnă şi tratament.

Directorul executiv al AJOFM Covasna a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că la ora actuală în evidenţele instituţiei există mai puţin de 5.000 de şomeri, dintre care doar 700 beneficiază de indemnizaţie de sprijin, majoritatea fiind domiciliaţi în mediul rural. Aproape 2.000 de persoane se află în categoria „şomeri de lungă durată”', adică nu au reuşit să-şi găsească locuri de muncă în decurs de 12 luni, fiind vorba despre persoane cu educaţie precară şi fără calificare profesională. În context, Kelemen a menţionat că anul trecut AJOFM Covasna a organizat 45 de cursuri de calificare, la care au participat 720 de cursanţi, iar rata de plasare în muncă a acestora a fost de aproape 34%.

La ora actuală, în municipiile Târgu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe rata şomajului a coborât la 1%, respectiv 1,5%, însă în celelalte oraşe se menţine la cote mai ridicate – Baraolt 2,6%, Covasna 2,8% şi Întorsura Buzăului 3,5%.

Luna aceasta, AJOFM Covasna a organizat o bursă a locurilor de muncă pentru tineri cu studii superioare, în urma cărora a fost angajat un candidat, iar alţi 25 au fost selectaţi pentru interviuri, iar pe 26 iunie va avea loc la Sfântu Gheorghe o minibursă a locurilor de muncă pentru tinerii instituţionalizaţi, respectiv pentru tinerii crescuţi în plasament sau în case de copii. Kelemen a menţionat că există deschidere din partea firmelor pentru angajarea acestor tineri, în condiţiile în care pot beneficia de o subvenţie de 1000 de lei pe lună timp de doi ani pentru fiecare loc de muncă oferit.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.