Soft covăsnean la Olimpiada de la Vancouver
Doi tineri din Sfântu-Gheorghe au creat un soft pe baza căruia va fi prezentat spectacolul de lasere din deschiderea Jocurilor Olimpice
Doi specialişti într-ale calculatoarelor, Nagy Ştefan (29) şi Rakosfalvy Zsolt (30) din Sfântu-Gheorghe, au reuşit să creeze un soft care va fi folosit pentru spectacolul cu lasere din deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Vancouver, dar şi în alte zile ale marelui eveniment. Practic, softul lor va sta la baza programului prin care va funcţiona show-ul de lasere, iar emoţiile ca totul să meargă bine nu sunt puţine.
„Pe 12 februarie se dă startul la Olimpiada de la Vancouver, iar la deschiderea oficială, dar şi în alte zile cu astfel de spectacole, laser show-ul va funcţiona cu softul făcut de noi la Sfântu-Gheorghe”, a spus Rakosfalvy Zsolt.
Soft 100% autohton
Tinerii spun că softul lor este sută la sută autohton şi a fost creat în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, iar de atunci încoace a ajuns în mai toate colţurile lumii.
Ei desfăşoară această activitate prin firma lor, SC Savvy SRL din Sfântu-Gheorghe - căreia i-au pus bazele în anul 2007. Pe atunci au preluat de la o firmă germană un soft, pe care ulterior l-au modificat şi îmbunătăţit până ce l-au transformat de tot în ceva nou şi performant. În prezent, firma lor continuă parteneriarul cu firma mamă din Germania, cu ajutorul căreia au şi reuşit să ajungă la Vancouver.
Dintre evenimentele la care softul lor a fost folosit, Rakosfalvy Zsolt a amintit de show-ul de lasere de acum un an de la Zilele Sfântu-Gheorghe, sau un cumpărător l-a folosit în Central Park, New York, la numărătoarea inversă din noaptea de Revelion. De asemenea, firma din Germania a asigurat acest soft pentru mai multe show-uri în Dubai sau Las Vegas, dar şi în alte locuri din lume.
Munca drept pasiune
De la Sfântu-Gheorghe la Vancouver, tinerii au parcurs un drum lung şi dedicat calculatoarelor şi acestui domeniu. Zsolt povesteşte că a intrat în această lume pe la 7 ani, când a primit de la tatăl lui primul calculator. Mai târziu, la 18 ani, a început să lucreze serios în domeniu şi spune că a trăit destul de bine din această muncă, deşi n-ar strica dacă statul ar impune mai puţine fiscalităţi.
În opinia lui, cei mai pasionaţi de laser show-uri sunt chinezii, care ar fi în stare să-şi pună lasere şi în maşini. În România atuul ar fi că oamenii nu sunt foarte familiarizaţi cu astfel de spectacole şi piaţa poate fi exploatată, mai spune Zsolt.
Acum, ei se pregătesc să lanseze pe piaţă un nou soft, care trebuie să fie gata în şase săptămâni, motiv pentru care nici nu vor putea fi prezenţi la Vancouver.
Cea de-a XXI-a ediţie a Olimpiadei de iarnă se va desfăşura anul acesta în perioada 12-28 februarie, în oraşul canadian Vancouver din provincia Columbia Britanică. Până în 2010, Jocurile Olimpice au fost găzduite de 41 de oraşe din 22 de ţări. La Vancouver şi-au anunţat participarea sportivi din 80 de ţări.
Pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice, ceremoniile oficiale de deschidere şi de închidere a Olimpiadei albe se vor desfăşura în sală. Este vorba despre BC Place Center, cu o capacitate de 55.000 de locuri.
Ana Sidon