ACTUALITATE 13 iulie 2017

Sofia Vicoveanca, invitat special la Nedeia Mocănească a Voineștenilor din Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2771 vizualizări

Una dintre cele mai mari sărbători ale orașului Covasna revine în perioada 22-23 iulie cu o nouă ediție. Nedeia Mocănească a Voineștenilor își așteaptă din nou vizitatorii în campingul Valea Zânelor, cu activități speciale și invitați de onoare. Capul de afiș al evenimentului este îndrăgita solistă de muzică populară Sofia Vicoveanca.

Alături de ea, vor urca pe scenă mai mulți soliști, printre care și Ovidiu Homorodean, Alexandra Elena Bîrlă, Ana Săndulea, dar și formații locale – Grupul vocal Nemuritorii, Ansamblul Folcloric Junii Covăsneni, Formația Florile Zagonului, Corul Bărbătesc Voievozii Munților din Vâlcele, Ansamblul Oltul din Hăghig și alții.

„«Sântilia» era în trecut o sărbătoare pastorală care avea loc în ziua de Sfântul Ilie, când ciobanii, mai ales cei tineri, conform obiceiului coborau ca să-și aleagă viitoarele neveste. În sunetele muzicii, flăcăii își alegeau perechea cu care dansau apoi toată ziua. În zilele noastre, Sântilia constă în prezentarea unei nunți tradiționale, la care participă toată suflarea comunității. «Actorii», îmbrăcați în costum popular, întruchipează toate personajele unei nunți adevărate: perechea de miri, nașii, vornicii, socrii mari și mici, nuntașii și cu toate obiceiurile practicate în zonă: cursa de cai, cerutul miresei, hora miresei, cochioluitul miresei, descălțatul nașilor, Hora Sântiliei. Timp de două zile, meșteri populari își prezintă meșteșugurile, oierii arată publicului cum se face cașul cu lapte muls „în direct”, spectatorii pot gusta din produse tradiționale păstorești, iar artiștii de muzică populară vor urca pe scenă”, ne transmit organizatorii evenimentului.

Sântilia – Nedeia mocănească a voineștenilor este una dintre cele mai vechi tradiții populare pastorale păstrate în zona arcului carpatic. Evenimentul este organizat de Asociația Cultural Creștină „Justinian Teculescu” din Covasna și Asociația Crescătorilor de Ovine din Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.