SJU reduce numărul paturilor COVID, elimină testarea PCR şi triajul la Policlinică
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Sfântu Gheorghe a luat decizia ca, începând cu data de 1 aprilie, să reducă numărul de paturi destinate pacienţilor COVID-19, să înlocuiască testarea PCR cu teste antigen rapide la internare şi să elimine triajului epidemiologic la Policlinică.
Managerul spitalului, Andras-Nagy Robert, a declarat că în perioada următoare se va pune accent pe tratarea pacienţilor ale căror internări sau intervenţii chirurgicale au fost amânate în timpul pandemiei din ultimii doi ani, când s-a pus accent pe tratarea bolnavilor COVID, programările urmând să fie făcute de medicii curanţi în funcţie de diagnosticul şi starea fiecărui pacient.
„Începând din 1 aprilie vor fi posibile internările prin ambulatoriu, cu bilet de trimitere (...) Va trebui să găsim echilibrul între spitalizarea de zi şi cea continuă în ce priveşte investigarea şi tratamentul pacienţilor, până la posibilitatea internării continue în cadrul spitalului (...) Începând cu data de 1 aprilie o să trecem de la testarea PCR la testarea rapidă antigen a pacienţilor care se internează. Costurile vor fi suportate de spital (...) În Policlinică, punctul de triaj al pacienţilor se desfiinţează, dar rugămintea noastră către pacienţi este să respecte programările, să nu vină cu ore înainte, pentru că pacienţii sunt consultaţi în ordinea programării, excepţie făcând, desigur, cazurile de urgenţă. Triajul va rămâne în continuare în vigoare la Urgenţă (...) În perioada următoare ţinta noastră este să rezolvăm cât mai multe cazuri dintre cele care în ultimii doi ani au fost amânate din cauza pandemiei”, a declarat Andras Nagy Robert.
Potrivit acestuia, spitalul va menţine în continuare circuitele stabilite în timpul stării de alertă, respectiv zonele COVID, non-COVID şi suspecţi, însă activitatea din clădirea de Boli infecţioase va fi reorganizată.
Utimul etaj, unde sunt 26 de paturi, va rămâne pentru pacienţii COVID, etajul al treilea va fi destinat patologiei infecţioase de altă natură, iar secţia de Pneumologie de la etajul 2 se va ocupa şi de pacienţii suspecţi COVID-19.
La Terapie Intensivă numărul de paturi alocate pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus se va reduce la 3 de la 10-12 câte erau în perioadele de vârf ale pandemiei.
Purtarea măştii de protecţie rămâne obligatorie în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, măsura fiind dispusă de conducerea instituţiei pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.
„Restricţiile au fost ridicate, dar virusul nu a dispărut (...) În această idee, de a proteja atât personalul medical, cât şi pe ceilalţi pacienţi din spital şi policlinică, este valabilă regula purtării măştii în locuri închise la spital. Afişele sunt vizibile în continuare, oamenii sunt rugaţi să poarte mască (...) Deci, reluăm rugămintea de a respecta în cadrul spitalului aceste reguli, de avea grijă unul de celălalt şi în perioada ce urmează chiar dacă nu mai este stare de alertă, chiar dacă aceste reguli în momentul de faţă nu mai sunt în vigoare, mă refer la purtare a măştii şi la comportamentul responsabil”, a mai spus managerul instituţiei.