ACTUALITATE 7 ianuarie 2021

SJU Covasna: o altă problemă, infecțiile nosocomiale la pacienții COVID

de Iulia Drăghici - Taraș | 1833 vizualizări

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna au atras atenția miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, asupra faptului că printre pacienții care sunt transferați de la alte spitale, în special din afara județului, sunt și cei care vin cu infecții nosocomiale care fac tratamentul și mai dificil. 

O problemă cu care ne confruntăm și pentru care trebuie să găsim cumva o soluție e dată de cazurile chirurgicale care sunt transferate de la alte spitale, inclusiv din Brașov, care vin cu infecții nosocomiale. Deci sunt COVID pozitivi, sunt operați la Brașov și se supra-infectează cu diferite bacterii, multi-rezistente, foarte rezistente la antibiotice. E foarte greu tratamentul lor. Necesită antibiotice, de rezervă, foarte scumpe, cu durată foarte lungă de tratament. Asta ne îngreunează atât munca noastră, a medicilor, cât și din punct de vedere financiar”, a declarat dr. Roșu Mátyás, directorul medical al spitalului.

Într-un caz, un pacient a fost transferat la noi dintr-un spital privat, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale. A fost diagnosticat COVID, iar noi prin statutul nostru de spital suport l-am primit”, a declarat și managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert.

Întrebați despre cum pot ști dacă pacienții aveau infecțiile înainte de a ajunge la Spitalul din Sfântu Gheorghe și nu le-au contractat după, directorul medical a punctat faptul că înainte de preluarea oricărui caz mai grav, mai ales din spitalele din afara județului, pacientul este supus unor teste, tocmai pentru a verifica acest aspect. 

Sunt cazuri când au fost făcute analizele la spitalul care ni-l trimite și ne dau aceste informații, dar în orice caz, eu am cerut, înainte de „era COVID”, ca întotdeauna când primim un pacient de la un alt spital și clinic se vede că e o supra-infecție, sau chiar dacă nu se vede, pacientul să fie examinat din acest punct de vedere, să știm cu ce vine. Se fac teste din plagă, din supurație sau se face o urocultură sau examen de scaun. (...) Le facem mai multe teste să știm cu ce avem de-a face și să știm că nu la noi s-au infectat. Sau să știm că la noi s-a infectat, dacă ulterior apare o infecție nosocomială”, a explicat directorul medical al SJU Covasna. 

În ceea ce privește soluțiile, aceștia spun că nu prea sunt altele decât să își concentreze abilitățile spre vindecarea pacientului, pentru că, din păcate, infecțiile nosocomiale sunt o realitate a sistemului medical din România și nu numai. 

Infecțiile nosocomiale există în orice spital din lumea asta, există și la noi. Le raportăm și tratăm pacientul în funcție de germeni și antibioticele la care sunt sensibili”, a încheiat directorul medical al SJU Covasna.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.