ACTUALITATE 6 octombrie 2021

SJU Covasna: anularea operațiilor, o consecință a presiunii puse pe ATI

de Iulia Drăghici - Taraș | 1575 vizualizări

O decizie privind sistarea intervențiilor chirurgicale timp de 30 de zile, măsură anunțată luni seara de șeful DSU, Raed Arafat, nu poate fi luată de pe o zi pe alta, a spus marți dimineața, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna, András-Nagy Róbert. Tot el a precizat și că demersul este unul care putea fi prevăzut în condițiile evoluției pandemiei, pentru că este o consecință a numărului mare de cazuri de COVID-19, care generează presiune pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). 

Să vină ordinul de ministru și vedem cum aplicăm. Ținta este oricum să asigurăm asistență medicală celor care au nevoie, dar în condițiile respectării ordinului de ministru. (...) În condițiile în care este presiune pe Terapie Intensivă, și este presiune pe Terapie Intensivă, este o consecință a ceea ce se întâmplă în spitale. (...) Oricum nu se poate pe o zi pe alta, că sunt pacienți internați la noi în spital”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert. 

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat luni seara, la finalul ședinței de Guvern, înainte ca executivul să fie demis, că unitățile sanitare publice din țară vor suspenda, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19.

Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendință de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a spus Raed Arafat luni seară, după ședința de Guvern, conform Digi24. 

Șeful DSU a precizat de asemenea și că „prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”. 

Pe de altă parte, măsura anunțată de șeful DSU nu este apreciată de unii specialiști, care spun că e nu e suficientă în condițiile actuale, atât timp cât petrecerile, de exemplu, sunt încă permise. 

Am refuzat să suspendăm cârciumile pentru 30 de zile că să închidem pandemia pentru că „nu ne permitem” și trebuie să le ținem deschise „cu orice preț”. Iată că acum suspendăm spitalele pentru 30 de zile ca să ținem în continuare cârciumile deschise și aflăm care este „cu orice” prețul impus de politicieni oamenilor.

Nu doar că refuzăm să stingem incendiul numit COVID-19, dar măsurile luate până acum sunt menite să garanteze propagarea lui, probabil pe baza unui scenariu bolnav de imunizare de turmă prin infectare în masă ilustrat prin remarci gen „carantina doar încetinește lucrurile” sau „sperăm să treacă valul cât mai repede””, a scris, pe pagina lui de Facebook, doctorul și cercetătorul Octavian Jurma. 

În județul Covasna, marți erau înregistrate 427 de cazuri active, dintre care cele mai multe, 226, la Sfântu Gheorghe, unde incidența este de 3,54/1000. Cea mai mare rată de răspândire este însă în orașul Covasna, 4,56/1000, cu 50 de cazuri active. 

În ceea ce privește bolnavii care au nevoie de spitalizare, din cele 62 de paturi COVID-19 puse la dispoziție de spitalele din județ, 40 sunt ocupate. De asemenea, cele 5 paturi ATI COVID disponibile deocamdată în județ sunt, din păcate, toate ocupate. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.