ACTUALITATE 24 iulie 2013

Sindicatul TESA cere alinierea sistemului sanitar la cerințele europene

de Székely Emőke | 360 vizualizări

Reprezentanții Sindicatului „TESA” din cadrul Spitalului Ju­dețean din Sfântu Gheorghe sunt de părere că în cazul în care nu se vor lua măsuri serioase în sistemul sanitar la nivel național, sănătatea va ajunge în colaps.

„După mai bine de 23 de ani de reforme, schimbări (Ministerul Sănătăţii este ministerul care a schimbat cei mai mulţi miniştri), tulburări legislative şi experimente, este momentul ca şi ramura sanitară să se alinieze cerinţelor europene, fiind necesară o reformă care să reaşeze însuşi sistemul de finanţare a sănătăţii” – se arată într-un comunicat emis de sindicat.

Cei de la „TESA” fac referire la Directiva nr. 24/2011 a Uniunii Europene, ale cărei prevederi trebuie transpuse în legislaţia internă până în 25 octombrie 2013. Principalele prevederi obli­gatorii ale directivei sunt: decontarea serviciilor medicale, de către statul român, pentru ro­mânii care se tratează în străinătate, asigurarea unui standard de calitate a serviciilor medicale şi crearea unui sistem de sănătate occidental pentru potenţialii pacienţi din alte state europene care vor veni să se trateze la noi, crearea sistemului de informare a pacienţilor, existenţa unui sistem funcţional de malpraxis.

„Problema este foarte complexă şi, dacă nu este gestionată cu mare responsabilitate (din 2011 până în prezent nu s-a făcut nimic în vederea implementării acestei directive), poate duce la colapsul unui sistem sanitar care nu se mai poate susţine financiar. Medicii care pleacă pentru salarii mai mari vor fi urmaţi şi de pacienţi, care vor opta pentru un tratament mai bun în alte ţări, tratamentul fiindu-le plătit de statul roman. Această migrare a pacienţilor către vest, va avea ca efect scăderea numărului de cazuri tratate în România, diminuarea contractelor spitalelor cu casele de asigurări, scăderea veniturilor, imposibilitatea plăţii salariilor, scăderi salariale, dis­ponibilizări. Impactul asupra spitalelor covăsnene poate fi de­vastator. Odată cu vizitarea rudelor în Ungaria, Italia, Spania etc. cetăţenii judeţului vor alege să se şi trateze acolo, în cu totul alte condiţii, ştiind că, de acum, statul roman va fi obligat să le returneze costurile tratamentului, va apărea ceva de genul turismului medical” – sunt de părere semnatarii comunicatului men­ționat, copreședinții Pakular Lajos și Văcăruș Sorin.

Aceștia sunt de părere că o nouă lege a malpraxisului, func­ţională şi eficientă, este imperios necesară, pentru că despăgubiri­le de care va beneficia un pacient vor fi raportate la nivelul des­păgubirilor din U.E. „De aici deducem o creştere exponenţială a primelor de asigurare care vor diminua salariile şi aşa mici ale salariaţilor din sănătate. Dacă România nu reuşeşte să aplice un plan coerent de reformă pe zona sistemului de finanţare a să­nătăţii şi pe cea a calităţii serviciilor medicale, impactul acestei directive, obligatorii pentru ţara noastră, va fi dezastruos pentru un sistem şi aşa în prag de colaps” – au conchis cei doi.

Sindicatului „TESA” din Sfântu Gheorghe numără peste 370 de angajaţi din sistemul sanitar covăsnean, este afiliat la Federaţia Solidaritatea Sanitară din România şi reprezintă al doilea pol de reprezentare a salariaţilor din sistemul sanitar covăsnean alături de sindicatul Sanitas.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.