ACTUALITATE 20 septembrie 2019

Sfaturi practice: Ştii ce ”vampiri energetici” ai în casă?

de Covasna Media | 1729 vizualizări

• Alimentarea cu energie a tuturor electrocasnicelor când acestea sunt în stand-by îți scoate bani din buzunar în plus;

Un congelator poate consuma cu până la 30% mai multă energie dacă în el se adună gheaţă;

Utilizarea o singură dată a unui uscător de rufe poate necesită de două ori mai multă energie decât un ciclu de spălare;

Aparatele electrocasnice fac parte din viaţa noastră, indiferent că vorbim de o combină frigorifică, maşină de spălat, televizor, computer etc. Tendinţa noastră este să cumpărăm, să avem, dar rareori ne punem întrebarea privind consumul de energie a tuturor acestor aparate. Mai ales atunci când nu le folosim.

Când plecăm de acasă este recomandat să scoatem din priza, atât cât este posibil, electrocasnicele şi electronicele (TV, consolă de joc, PC, încărcătoare, dar nu şi frigiderul sau congelatorul), deoarece consumă energie, dar în acelaşi timp produc şi căldură. Pare greu de crezut, dar potrivit unor calcule putem vedea o diferenţă la factură de până la 180 de lei anual, dacă nu lăsăm aparatele în stand by. Orice aparat electronic lăsat în stand-by (vedeți acel led aprins) consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar funcţiona. De aceea, e bine să scoatem din priză consumatorii de energie electrică în caz de neutilizare. Ca să ne fie mai ușor să facem asta, sunt foarte utile prizele programabile sau prelungitoarere cu întrerupător.

Vezi aici și cum poți economisi energie electrică folosind becuri inteligente

Pasiunea pentru gătit determină mari degajări de căldură de la aragaz, plită sau cuptor electric şi suntem nevoiti să folosim hotele pentru evacuarea aromelor în exces, aburilor, dar şi a căldurii. De aceea, în perioadele călduroase este util să ne bucurăm de această pasiune seara, iar asupra nopţii să lăsăm bucătăria ventilată, pentru ca temperatura să revină la o valoare normală.

O reaşezare în zone mai răcoroase din imobile a obiectelor electrocasnice (combină frigorifică, frigider, congelator) este benefică pentru că se reduce energia consumată şi implicit, scade cantitatea de căldură degajată prin funcţionarea lor. Un congelator poate utiliza cu până la 30% mai multă energie, dacă în el se adună gheaţă sau se află lângă o sursă de căldură.

Toate aparatele electrocasnice emană căldură odată ce sunt pornite şi pentru a ne bucura de confortul casei pe perioada de vară, setarea aparatelor de aer condiţionat trebuie să o facem la o temperatură ce ne permite un consum optim de energie. În zilele când temperatura de afară este foarte ridicată, peste 30 ̊C, temperatura optimă ambientală este de 23 – 24 ̊C, nu mai puțin, chiar dacă aparatele de aer condiționat pot fi setate și până la 15 ̊C. Nu este lipsit de interes şi înlocuirea aparatelor de aer condiţionat vechi, cu unele cu tehnologie inverter ce folosesc o cantitate redusă de electricitate. Acest tip de tehnologie va reduce consumul cu 30-40% faţă de un sistem clasic.

În multe dintre gospodării regăsim un consumator important de energie pentru prepararea apei calde menajere. Numai într-o perioadă de aproximativ câteva săptămâni un boiler electric poate echivala consumul unui frigider pe un an de zile. Tocmai de aceea, este util să avem în vedere montarea unui panou solar pentru prepararea apei calde menajere, ce ne va permite economii importante de energie cel puţin pentru perioada de vară. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci este recomandat sa alegem un boiler electric din clasa energetică A, costul investiţiei fiind amortizat prin facturile lunare mai scăzute. Să mai adăugăm și că maşina de spălat îşi reduce consumul de electricitate cu o treime dacă se foloseşte un program de spălare cu mai puține grade Celsius. Mai exact, dacă spălați hainele la 30°C puteți economisi până la 60 de lei pe an.

Confortul nostru depinde de tehnologiile pe care noi le utilizăm în propriile locuinţe, iar investiţiile noastre în aparatura electrocasnică cu eficienţă crescută se vor regăsi permanent în facturi mai mici de energie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 24 septembrie 2019
- consumi mai multa energie (calorii) cu scosul si bagatul in prize - faci priza praf intr-un an cu 730 de utilizari - dai 100 de lei sa schimbi toate prizele - in cit timp se amortizeaza un panou citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.