ACTUALITATE 13 mai 2022

Sfaturi de la specialiști: ce trebuie să facem dacă am fost mușcați de o căpușă

de David Leonard Bularca | 1000 vizualizări

Sezonul cald vine „la pachet” cu riscul de a fi mușcați de căpușe. Anul acesta s-au prezentat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, până acum, 28 de persoane cu această problemă, dintre care 13 numai luna aceasta. Căpușele ne pot transmite diferite boli, iar, în acest context, reprezentanții SJU au venit cu o serie de sfaturi pentru cetățeni. 

„De la debutul sezonului cald, 28 de persoane s-au prezentat la spitalul nostru după ce au fost mușcate de căpușe, dintre care 13 numai în această lună. Cel mai tânăr pacient ajuns în grija angajaților noștri avea doar 2 ani! 

Căpușele sunt paraziți externi care pot purta bacteria Borrelia, transmițând boli grave precum Lyme, encefalita de căpușe, sau febra recurentă. În lume există sute de specii de căpușe, iar în România au fost identificate 30, însă doar câteva transmit boli oamenilor. Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută (păduri, parcuri, pajiști, tufișuri). Infecțiile la om apar sezonier, de regulă în perioada aprilie – noiembrie, și deși nu toate căpușele sunt infectate, în ultimii ani au existat cazuri inclusiv în județul Covasna”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a SJU din Sfântu Gheorghe. 

Cum ne protejăm și ce trebuie să facem dacă am fost mușcați de o căpușă

Cel mai important este să ne protejăm cât mai bine de mușcăturile de căpușă. Putem face asta cu ajutorul unor spray-uri, dar și având grijă cu ce ne îmbrăcăm, susțin cei de la SJU. 

„Dacă ieșiți la grătar/iarbă verde, protejați-vă utilizând spray-uri repelente și purtând pantaloni și bluze cu mâneci lungi, deschise la culoare.

După fiecare ieșire în natură, verificați dacă atât voi, cât și animalele voastre de companie prezintă semne de mușcătură de căpușă”, sunt sfaturile venite de la medici. 

Dacă se întâmplă să constatăm că am fost mușcați de o căpușă, este important să avem grijă cum o extragem, atrag atenția cei din domeniu. 

„Dacă descoperiți că ați fost mușcați, extrageți căpușa din piele cu grijă, cu ajutorul unei pensete cu vârf subțire, în unghi. Penseta se fixează cât mai aproape de înțepătură, se trage lent, uniform și cât mai drept, fără a învârti sau strivi corpul căpușei, evitând astfel ca aceasta să-și elibereze secrețiile în rană. Ulterior, dezinfectați bine zona și aplicați o soluție antiseptică”, ne sfătuiesc medicii. 

În cazul în care căpușa se află înfiptă adânc în piele, este recomandat să ne ducem la spital. 

„În cazul în care căpușa este adânc înfiptă în piele prezentați-vă cu încredere la Urgență pentru îngrijiri de specialitate! Nu folosiți căldură sau diferite substanțe pentru a neutraliza căpușa, deoarece aceasta se poate adânci în piele și poate elibera o cantitate mai mare de salivă, sau își poate vărsa conținutul stomacal în rană, crescând riscul de infecție. După extragerea căpușei, este recomandat să apelați la sfatul medicului, care poate aprecia dacă este necesar tratamentul cu antibiotice”, se mai arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a celor de la SJU. 

Sursa foto: Spitalul Județean Fogolyán Kristóf / Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.