„Sfântul din Sfântu Gheorghe”, cel mai incitant spectacol al Teatrului Andrei Mureşanu
Piesa „Sfântul din Sfântu Gheorghe”, realizată de dramaturgul Peca Ştefan şi regizoarea Ana Mărgineanu în cadrul proiectului „Despre România, numai de bine”, a fost cel mai incitant spectacol din actuala stagiunea a Teatrului Andrei Mureşanu (TAM) din Sfântu Gheorghe, spune directorul instituţiei, Dan Ţopa.
Potrivit acestuia, piesa inspirată din viaţa municipiului Sfântu Gheorghe a suscitat interes nu doar pentru publicul românesc, ci şi pentru cel maghiar.
Ţopa a mărturisit că „Despre România, numai de bine” este „proiectul său de suflet”, iar povestea pusă în scenă la Sfântu Gheorghe completează seria spectacolelor montate în anii anteriori în alte trei oraşe din ţară, Baia Mare, Piatra Neamţ şi Târgovişte.
„Am încheiat cu succes actuala stagiune, în care am avut cinci premiere şi am jucat alte şapte spectacole din stagiunile precedente. (...) Am reuşit să mărim numărul spectatorilor, iar aproape 40% dintre aceştia sunt maghiari, ceea ce ne bucură foarte mult. „Despre România, numai de bine” este proiectul meu de suflet şi ştiam că va avea succes. (...) „Sfântul din Sfântu Gheorghe” este spectacolul care a suscitat cel mai mare interes în actuala stagiune a TAM”, a declarat Dan Ţopa.
Realizatorii spectacolului spuneau la premiera din luna martie că scopul lor nu a fost să realizeze un spectacol – documentar, ci să surprindă atmosfera şi oamenii locului din poveştile lor.
„Noi nu facem fotografii, ci mai degrabă crochiuri. Piesa se bazează pe impresiile noastre, pe ceea ce ne-a inspirat nouă acest oraş”, spunea Ana Mărgineanu.
Dramaturgul Ştefan Peca mărturisea că, din punctul său de vedere, frumuseţea acestui proiect constă tocmai în încercarea de a „transpune în scenă spiritului unui oraş”.
„Am descoperit un Sfântu Gheorghe plin de evenimente culturale, un oraş plin de istorie, care iubeşte teatrul, muzica, fotografia, artele plastice, debate-ul, pe care locuitorii săi îl consideră unul dintre cele mai sigure oraşe din ţară, perfect să-ţi creşti copiii, extrem de aproape de natură, cu un aer fără urme de poluare, la 30 de minute de Braşov. Un oraş în care în urma interviurilor ni s-a răspuns, aproape unanim, să nu ignorăm convieţuirea dintre etnii, care nu este aşa cum ne spun politicienii la televizor. Un oraş în care în ciuda dificultăţilor economice, încă se consumă – cu generozitate – cultură. Aşadar, generozitatea a devenit tema principală în scrierea acestui text despre acest oraş. (...) Cred că în asta constă partea cea mai frumoasă a acestui proiect – o încercare de transpunere dramatică a spiritului unui oraş. Poveştile, oamenii, atmosfera, problemele şi nevoile, speranţele lor sunt un excelent material dramatic”, spunea Ştefan Peca.
„Sfântul din Sfântu Gheorghe” este al patrulea spectacol din cadrul proiectului „Despre România, numai de bine”, demarat în 2008, după „Poveşti adevărate complet inventate despre Baia Mare”, „5 minute miraculoase în Piatra Neamţ” şi „Târgovişte de jucărie”.