ACTUALITATE 30 noiembrie 2012

Sfântul Andrei. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii: sărbătoarea strigoilor şi a vrăjilor de dragoste

de Covasna Media | 304 vizualizări

Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus şi este considerat de ortodocşi "Ocrotitorul României" sau "Patronul spiritual al românilor" - fiind cel care a adus şi a promovat religia creştină şi învăţăturile lui Iisus în zona ţării noastre. Ziua lui de celebrare a înlocuit, scrie creştinortodox.ro, o importantă divinitate precreştină, personificarea lupului, ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) fiind cunoscută şi sub numele de Ziua Lupului.

Noaptea Sfântului Andrei este una magică, în care animalele (lupii în special) capătă puteri neobişnuite, ritualurile de dragoste au sorţi de izbândă şi, foarte important, strigoii, vârcolacii şi sufletele rătăcite umblă prin lume.

Superstiţiile din bătrâni susţin că, pentru a te proteja împotriva lupilor şi să nu-i aduci în apropierea casei şi gospodăriei, e bine SĂ NU îţi piepteni părul, să nu torci, să nu faci curat în casă şi grajd şi să nu dai gunoiul afară.

Conform superstitiilor din batrani, ca sa te protejezi impotriva puterii lupilor si sa nu-i aduci in apropierea gospodariei, ar trebui sa nu iti piepteni parul in aceasta zi, sa nu torci, sa nu faci curat in casa sau sa dai gunoiul afara.

E bine să nu se dea bani împrumut.

Sfântul Andrei - Noaptea strigoilor

În noaptea de 29/30 noiembrie se crede că locuinţele sunt păzite de strigoi dacă oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos şi dacă cenuşa caldă e scoasă din sobă, pentru ca strigoii să nu se poată adăposti la căldură.

Oamenii mănâncă usturoi în acea seară şi se ung pe corp tot cu usturoi, sau numai pe frunte, piept, spate şi încheieturile trupului. Se ung şi uşile şi ferestrele cu usturoi şi se atârnă şiruri de usturoi. Mai mult, pentru protecţie se lasă candela aprinsă.

Sfântul Andrei - noaptea ritualurilor de dragoste

Fetele cred că în noaptea de Sfântul Andrei îşi pot vedea ursitul, folosind, în diferitele părţi ale ţării, diferite metode.

Metoda "făcutului cu ulcica": singură în faţa sobei, fata întoarce un vas nou de lut pe fundul căruia lasă să ardă 3 cărbuni. Rostind o incantaţie ea roteşte uşor vasul şi atrage atenţia celui iubit.

Metoda cu verigheta: într-un pahar cu apă neîncepută se aruncă o verighetă sfinţită de preot în mijlocul căreia apare chipul ursitului.

Metoda oglinzii: o fată dezbrăcată se aşează între două oglinzi cu câte o lumânare în fiecare mână şi priveşte intens în oglinda din faţă. Se spune că în oglinda din spate i se reflectă scene din viitor şi imaginea viitorului soţ.

Prin alte părţi este obiceiul ca fetele de măritat să facă o turtă subţire ca o plăcintă din făină de grâu, foarte sărată – denumită Turtuca de Andrei, pe care o mănâncă la culcare. Băiatul pe care-l visează că le aduce apă ca să le astâmpere setea se crede că este viitorul lor soţ.

Peste 700.000 de români îl sărbătoresc astăzi pe Sf. Andrei, „Cel dintâi chemat”

Peste 700.000 de români îşi vor sărbători astăzi onomastica. Se spune că dacă astăzi vremea va fi bună o să avem parte de o iarnă blândă.

Camera Deputaţilor a adoptat în iunie proiectul de lege care prevede ca ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, să fie declarată zi liberă.

Prin decretarea zilei de 30 noiembrie drept zi nelucrătoare, românii au două zile libere, deoarece ei sunt liberi şi pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

Credincioşii îl prăznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc, el fiind numit „Cel dintâi chemat”, întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat, ziua fiind totodată Sărbătoare Bisericească Naţională.

Numele Sfântului Apostol Andrei este purtat de 692.000 de români. Dintre aceştia, peste 350.000 sunt bărbaţi, în timp ce 340.000 sunt femei. Cele mai frecvente nume sunt Andrei şi Andreea.

Felicitări vor primi astăzi şi doamnele care poartă numele de Andra, Andruţa sau Andruşa, dar şi domnii numiţi Andreeas sau Andreas.

De Sfântul Andrei vor sărbători şi cei cu nume ceva mai exotice cum ar fi Endre sau Andras.

Sfântul Andrei, cunoscut ca Ocrotitorul României, este considerat apostolul românilor sau creştinătorul poporului român.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.