ACTUALITATE 11 octombrie 2015

Sfântu Gheorghe și-a depus oficial candidatura pentru titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”

de Mirela Cara Dragu | 854 vizualizări

sigla capitala culturala

Consiliul Local a aprobat şi Strategia culturală a municipiului pentru perioada 2016-2022

Municipiul Sfântu Gheorghe a făcut sâmbătă un pas important în direcția obținerii mult râvnitului titlu de „Capitală Europeană a Culturii 2021”, care ar aduce beneficii pe termen lung atât în dezvoltarea segmentului cultural regional, cât și la nivel de infrastructură, economie și chiar turism. Mai exact, municipiul a depus către Ministerul Culturii proiectul pentru candidatura la acest titlu.

Sâmbătă, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local, a fost votată strategia culturală a orașului, cea care poate aduce titlul pentru care Sfântu Gheorghe concurează cu aproximativ 14 orașe din țară. Ținând cont de specificul orașului, tema aleasă de echipa i2021 este aceea a identității, individuale și comunitare. „Din informațiile pe care le avem vor fi între 12 și 14 proiecte depuse. Targetul nostru principal este acela de a intra în turul II. Majoritatea orașelor sunt orașe mult mai mari și mult mai puternice economic decât Sfântu Gheorghe. Eu consider că punctul forte al proiectului nostru este acela că e un proiect foarte sincer, un proiect care încearcă să găsească răspunsuri la niște întrebări care frământă nu numai comunitatea din Secuime și care este nu numai problema României, ci și a întregii Europe: problema care ține de identitate și de redefinirea identităților”, a spus primarul municipiului, Antal Árpád.

Strategia orașului pe scurt

Strategia culturală a municipiului Sfântu Gheorghe pentru perioada 2015–2021 are la bază șase axe prioritare: dezvoltare infrastructurală; dezvoltare în domeniul resurselor umane; dezvoltare şi promovare în domeniul patrimoniului cultural; cultură şi economie; rolul culturii în domeniul incluziunii sociale; candidatura la titlul Capitala Europeană a Culturii şi implementarea proiectului.

Unul dintre obiectivele incluse în strategia culturală a municipiului Sfântu Gheorghe pentru perioada 2015–2021 îl reprezintă construirea Centrului de Artă din Transilvania care va urmări ca artele din Transilvania să dobândească o imagine realistă, cu însemnătate interculturală pentru sine și împrejurimi. El se va axa pe lucrări profesioniste și originale, serii limitate de artă industrială, dar și pe documentarea artelor plastice. Centrul va urmări totodată să colecționeze schițe, cărți de schițe, scrisori, jurnale, fotografii document, materiale audio și video, articole, cărţi și reviste.

De asemenea, municipiul Sfântu Gheorghe va avea un teatru de păpuși independent, cu personalitate juridică proprie. Mai mult decât atât, în cadrul aceleiași strategii se va proceda la mărirea numărului de angajaţi în instituţiile culturale, ceea ce va contribui la îmbogățirea segmentului cultural în municipiu și împrejurimi.

iCare, iJoin, iBuild și iSee – principalele categorii de obiective

În urma consultării cu actorii culturali din Sfântu Gheorghe și împrejurimi, echipa i2021 a decis ca obiectivele programului „Capitală Europeană a Culturii 2021” să fie grupate în patru scopuri principale, respectiv: iCare, iJoin, iBuild și iSee.

iCare (îmi pasă) este o categorie în care intră scopul de a facilita înțelegerea identităților individuale prin reducerea tensiunilor și a consolida o coeziune socială și regională.

iJoin (mă alătur) transmite ideea de a lucra împreună. Aici intră programele care se referă la coproducții, în care sunt implicați atât artiști din România, cât și din Europa, precum și apropierea oamenilor de fenomenul cultural.

iBuild (eu construiesc) este o secțiune în care intră obiectivele care au în vedere consolidarea capacității sectorului cultural, infrastructură, spații publice etc. – deci o pregătire pentru anul 2021.

iSee (eu înțeleg) cuprinde obiectivul care își propune ca regiunea și împrejurimile să devină un loc de reflecție al Europei, un loc în care oamenii să se oprească și să-și ia un răgaz pentru a reflecta atât la propria identitate, cât și la cea comunitară, și chiar la existența umană în sine.

Cultura, factorul esențial în viața comunităților umane

Dincolo de toate afirmațiile făcut pe marginea intenției municipiului de a câștiga titlul de „Capitală Europeană a Culturii”, primarul Antal Árpád crede cu tărie că orașul are șanse să se dezvolte tocmai prin prisma înscrierii în această cursă. „Noi credem în cultură. Eu cred că am reușit să ne păstrăm identitatea și în perioada comunistă pentru că am fost atașați de identitatea noastră, de cultura noastră, de limba noastră maternă și așa mai departe. De foarte multe ori eu spun: „OK, modernizăm orașe, dar până la urmă unde sunt oamenii?”. Fără cultură orașele, fie ele și extraordinar de frumoase, fără oameni de valoare, cu identitate puternică, care consumă cultură, aceste orașe nu vor avea valoare pe termen lung. În al Doilea Război Mondial, la o ședință a guvernului britanic, când unii au ridicat problema finanțării armatei și, nefiind bani foarte mulți, cineva a propus să se ia bani de la cultură, Churchill a răspuns: „Păi atunci pentru ce ne mai luptăm?”. Adică, până la urmă, finanțarea culturii înseamnă să finanțăm viitorul”, a punctat edilul.

Calendarul candidaturii

Data limită pentru depunerea candidaturii a fost ziua de sâmbătă, 10 octombrie 2015. În perioada 7-10 decembrie se vor organiza întâlnirile de preselecție în cadrul cărora o echipă formată din aproximativ 10 persoane va susține proiectul în fața unei comisii de jurizare, iar lista scurtă a orașelor preselectate va fi comunicată în termen de 21 de zile după data de 10 decembrie. În septembrie 2016 va avea loc organizarea selecției finale, după care, până la sfârșitul anului 2016, se va desemna orașul câștigător, care ar putea fi chiar municipiul Sfântu Gheorghe. Am convingerea că, indiferent dacă vom câștiga sau nu acest proiect, va fi un oraș și o regiune în care vor fi mai puține ziduri invizibile care despart în acest moment oamenii și comunitatea, a mai spus Antal Árpád.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.