ACTUALITATE 15 aprilie 2015

Sfântu Gheorghe, paradisul Turkalo

de Mirela Cara Dragu | 4193 vizualizări

Magazinele de haine second hand sunt la tot pasul

Când păşeşti prima oară în Sfântu Gheorghe, simţi că ai nimerit într-un oraş cu personalitate, în care prevalează liniştea, curăţenia şi în care domneşte o frumuseţe arhitectonică remarcabilă. Iar dacă până atunci, ţi-ai dus existenţa în sudul ţării, unde comunismul a făcut ravagii, înălţând miile de blocuri cenuşii lipsite de orice simţ estetic, capitala judeţului Covasna te lasă mut de uimire prin frumuseţea şi specificul pe care a reuşit să le păstreze. Ea se înalţă în ochii tăi ca un munte de rezistenţă în faţa „masacrului” pornit de vechiul regim împotriva frumosului şi a bunului-gust.

Sfântu Gheorghe este un oraş de care te îndrăgosteşti pe loc, iar dragostea – oarbă, ca în toate cazurile – nu-ţi permite decât mai târziu să vezi dincolo de imagine. Judecând după ceea ce observi în jur, te aştepţi ca oamenii de aici să trăiască într-o eternă feerie, să se bucure de fiecare pas pe care-l fac pe străzile îngrijite, printre casele care stau să-ţi spună o poveste şi printre copacii care împrospătează aerul citadin. Vine însă un moment în care deschizi ochii şi începi să priveşti în jur cu atenţie. Atunci te trezeşti la realitate.

De pildă, turist fiind, dacă îţi trece prin minte să cumperi un suvenir, te apuci să cauţi un magazin de profil. Pornind cu paşi nesiguri printre clădirile din centrul oraşului, descoperi imediat că, oriunde priveşti, îţi „zâmbeşte” îmbietor un magazin second hand, sau turkalo – cum se zice în partea locului. Uimit de întâmplătoarea descoperire, te întrebi dacă localnicii din Sfântu Gheorghe au o pasiune pentru produsele second hand, dacă ele reprezintă o emblemă turistică a unui oraş care se promovează atât de bine sau pur şi simplu sărăcia iese în faţă ca păduchele în frunte.

Şi nici nu ai cum să nu observi. Venind dinspre gară, de îndată ce treci podul peste Olt, de-o parte şi de alta a bulevardului ce ţi se-aşterne în faţă, cu vitrine mai mult sau mai puţin semnalizate, mai mult sau mai puţin atrăgătoare, magazinele Turkalo stau unele într-altele, aşteptând să le treci pragul. E drept că şi alte oraşe ale ţării abundă de magazine second hand, dar ceea ce surprinde în Sfântu Gheorghe este poziţionarea lor pe vaduri comerciale, în prim-plan, astfel încât să te facă să crezi că ai nimerit într-un paradis al produselor second hand.

Astfel, pe strada Petőfi Sándor sunt nici mai mult, nici mai puţin de cinci magazine de acest gen în doar câteva zeci de metri şi, ca să fie şi mai intrigant, spre finalul străzii zace un spaţiu părăsit, care păstrează amintirea unui second hand. Inevitabil te întrebi: „Să fie sărăcia chiar atât de mare, încât nici second hand-urile să nu mai meargă în oraşul ăsta?”. Cutreierând însă puţin mai mult oraşul, îţi revii: un nou second hand îşi anunţă deschiderea pe Strada Nicolae Bălcescu. Deci economia municipiului încă n-a murit. Există o speranţă ca totul să continue cu succes. Noul gând ţi se confirmă pe măsură ce mergi pe străzile centrale, Mihai Eminescu şi Bld. 1 Decembrie 1918. De-a lungul celor două artere de circulaţie, în clădiri frumoase care îţi atrag privirea sau la parterele unor blocuri, tronează solemn mai mult de 15 magazine şi magazinaşe cu produse second hand.

Între toate, Babette, extrem de bine poziţionat, este preferatul localnicilor. „Mie îmi place mult să îmi cumpăr haine de aici. Îmi place cum sunt expuse, nu miros urât ca în alte magazine second hand, au preţuri bune, iar vânzătoarele îţi vorbesc frumos. Îmi cumpăr câte ceva în fiecare lună de la ei – ne-a mărturisit o tânără aflată la cumpărături în magazinul de care vorbim.

Calitate superioară şi preţuri mici

Întrebaţi dacă şi de ce preferă să cumpere produse din magazinele second hand, cei mai mulţi cumpărători cu care am stat de vorbă au invocat calitatea superioară a materialelor din care sunt confecţionate haine, preţurile mici şi posibilitatea de a găsi articole unicat. „Înainte nu îmi plăcea ideea de second hand. Mi se părea că port hainele murdare ale unor oameni pe care nu-i cunosc, dar într-o zi, am găsit din întâmplare o pereche de blugi Diesel, la un superpreţ. Erau aproape noi. De atunci, am început să cumpăr mai des. E drept că nu-mi iau orice şi am grijă ca hainele să nu fie purtate mult. Dar credeţi-mă! Multe din hainele astea sunt mult mai OK decât ce se vinde prin malluri la preţuri catastrofice – ne-a spus un tânăr, care tocmai scotocea printre rafturi.

„Eu am doi copii mici. Acum munceşte numai soţul. Banii care ne intră în casă merg în mare parte pe mâncare şi utilităţi. Ca să le putem lua copiilor jucării şi hăinuţe şi să nu rămânem nici noi dezbrăcaţi, preferăm să venim la second hand. Când cumperi chinezării la aceiaşi bani, te trezeşti că rămâi fără ele după prima spălare. Aici calitatea hainelor e neîndoielnică. Am luat o mulţime de lucruri foarte frumoase şi ieftine de aici. Inclusiv perdele pentru geamul de la sufragerie. Noi preferăm varianta asta – ne-a spus o doamnă, pe care am surprins-o la cumpărături.

Prin urmare, dincolo de prima impresie, magazinele second hand nu sunt numai un mijloc de a te îmbrăca din cap până-n picioare cu 20-30 de lei, ci şi o alternativă la oferta de haine noi la preţuri mari, care nu mereu conving prin calitate.

„Investitorii nu au de ce să se sperie”

Tot dincolo de prima impresie, magazinele second hand nu par să fie percepute nici ca o sperietoare care poate alunga eventualii investitori. „Într-adevăr, prima reacţie este să te gândeşti că e sărăcie, dar chiar zilele acestea m-am gândit şi eu la subiect. Eu, de exemplu, aş cumpăra din second hand. Prefer să cumpăr ceva de calitate, chiar dacă nu e nou, decât să iau ceva chinezesc. Cât îi priveşte pe investitori, nu au de ce să se sperie când vin la noi. Cu siguranţă, în momentul în care doresc să investească, vor face mai întâi studii relevante care să le arate dacă merită sau nu. Nimeni nu se orientează doar în funcţie de numărul magazinelor, noi sau second hand – ne-a spus preşedintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Édler András.

„Poate n-ar trebui să fie atâtea magazine în general, nu neapărat second hand. La urma urmelor, peste tot în lume sunt magazine second hand. Este un comerţ sigur care funcţionează foarte bine. Omul e deschis să cumpere. Eventualii investitori când vor veni, cu siguranţă se vor axa în analiza lor pe accesibilitate şi pe pregătirea profesională. În niciun caz nu vor pleca de la existenţa unui număr prea mare de magazine cu produse de mâna a doua – a fost de părere directorul ASIMCOV, Vajda Lajos.

Dincolo de toate argumentele expuse, în cazul oraşului Sfântu Gheorghe rămâne totuşi deschisă cel puţin o întrebare: dacă vreunul dintre aceşti investitori s-ar hotărî să deschidă o afacere comercială în zona centrală a oraşului, ar mai avea oare unde să se strecoare printre atâtea magazine second hand poziţionate chiar în buricul târgului?

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Ester, 16 aprilie 2015
Ceea ce spui tu este adevarat cum adevărat este ca de fapt nu-ti permiti aceleași haine de firma cum le zici, de noi. Ești deci prea sărac ca sa ti le cumperi de noi...puzderia de turkalo denota citeste integral
ZIca, 16 aprilie 2015
Nu cred ca turkalo, produsele de ocazie in general trebuie asociate cu saracia. Similar, poti asocia acestora masinile la mana a doua/treia, apartamentele, casele vechi, chiar cartile, produsele de citeste integral
lili, 16 aprilie 2015
Ipocrizie, domnilor! Sa va fie rusine! Chiar credeti ca oamenii din Sf Gheorghe prefera sa cumpere "produse de calitate" purtate si aruncate de altii, din secod-handurile din oras?! Dvs si sotiile citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.