ACTUALITATE 15 decembrie 2020

Sfântu Gheorghe se pregătește să iasă din scenariul roșu

de Iulia Drăghici - Taraș | 1539 vizualizări

 Ce măsuri rămân în vigoare 

Prefectul Județului Covasna, Iulian Todor, anunță că miercuri, 16 decembrie, expiră hotărârea prin care s-au instituit măsurile suplimentare de limitare a răspândirii COVID-19 la Sfântu Gheorghe. Dacă incidența se menține sub 3/1000 și în zilele următoare, cel mai probabil aceasta nu se va prelungi. Astfel, se vor putea deschide din nou localurile, dar și sălile de spectacole, însă vor funcționa la 30% din capacitate. Rămân, în continuare, în vigoare o serie de măsuri importante.

„Mâine expiră cele 14 zile în care au fost aplicabile măsurile dispuse prin Hotărârea CJSU Covasna cu nr. 79/02.12.2020. În acest moment incidența cumulată/ultimele 14 zile(fără focare) la nivelul mun. Sfântu Gheorghe este de 2,56/1000 de locuitori.

La nivelul mun. Sfântu Gheorghe rămân în vigoare măsurile dispuse prin Hotărârea CJSU Covasna nr. 86/12.12.2020, pe care o puteți vizualiza pe site Instituției Prefectului-Județul Covasna accesând https://cv.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/ .

Dacă se va menține nivelul actual al incidenței cumulate, fără focare, pentru mun. Sf. Gheorghe, potrivit Hotărârii CJSU Covasna cu nr. 86/12.12.2020, va fi posibilă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, condiția fiind ca incidența cumulată în ultimele 14 zile(fără focare) a cazurilor din municipiu chiar dacă este mai mare de 1,5 să nu depășească 3/1.000 de locuitori. Această activitate se poate relua și de către operatorii economici care desfășoară activități în spațiile publice care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

De asemenea, activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, a instituțiilor de spectacole și/sau concerte, școlilor populare, de artă și de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber se vor putea desfășura numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății cu nr. 3245/19.10.2020, respectiv 1805/21.10.2020. Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte va putea fi permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile(fără focare) a cazurilor din municipiu Sfântu Gheorghe este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Vor putea fi permise activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, al ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Se instituie obligația operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a sălilor de sport/fitness de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății cu nr.1219/22.09.2020 respectiv 1634/23.09.2020. De asemenea, conform art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, utilizarea pârtiilor și/sau a traseelor de schi pentru agrement, definite potrivit art. 2 din H.G.nr.263/2001 privind amenajarea, omologarea, întreținerea și exploatarea pârtiilor și traseelor de schi pentru agreement, republicată, precum și desfășurarea activității operatorilor economici care le exploatează/întrețin se vor face în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri, al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, al ministrului sănătății și al ministrului muncii și protecției sociale.

Se va menține în continuare măsura închiderii magazinelor alimentare la ora 21:00, iar circulația în exteriorul locuinței după ora 23:00  se va permite doar pentru:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut lit. a), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

De asemenea, la verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la lit. b)-d), persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil”, se arată în comunicatul Prefecturii Covasna.

Aceeași sursă arată și că „din informațiile primite de la DSP Covasna, până în prezent s-au efectuat toate testele solicitate de către medicii de familie, pentru persoanele simptomatice, suspecte a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2, cât și cele la cererea persoanelor interesate. Scăderea numărului de teste raportate, poate fi influențată direct proporțional de scăderea solicitărilor, cât și de periodicitatea testelor obligatorii din centrele rezidențiale sau din spitale”.

Prefectul județului Covasna, Iulian Todor, face apel, în nume propriu, dar și al angajaților din instituțiile și autoritățile statului cu care colaborează, la respectarea regulilor, pentru că „ne dorim întoarcerea cât mai repede cu putință la viața noastră normală, la viața noastră de dinaintea izbucnirii pandemiei. Încă de la începutul pandemiei am fost în prim-planul acestei lupte împotriva noului coronavirus, când unele persoane încă nu realizau primejdia în care ne aflam.

Vă rugăm să aveți în continuare încredere în Instituția Prefectului-Județul Covasna, în cadrele medicale și în celelalte autorități aflate în luptă cu noul coronavirus și să respectăm cu toții măsurile și recomandările dispuse, care uneori chiar dacă au fost dure și nepopulare, au fost adoptate cu scopul prevenirii răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 și salvării vieții semenilor noștri”.

La nivelul județului Covasna, marți, incidența de răspândire a cazurilor de COVID-19 era de 1,73/1000 de locuitori.

Sursa: Prefectura Covasna. 

Sursa foto: Facebook/ Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe/Kristó-Gothárd Hunor. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.