Sfântu Gheorghe, gazda Olimpiadei Naţionale de Industrie Textilă şi Pielărie
Municipiul Sfântu Gheorghe este gazda Olimpiadei Naţionale de Industrie Textilă şi Pielărie de anul acesta, care se desfăşoară în perioada 6-10 aprilie la Liceul Tehnologic „Kós Károly”. Evenimentul nu este o premieră pentru judeţul Covasna, care în trecut a găzduit alte două ediţii, ce au avut loc la Liceul Tehnologic „Gábor Áron” din Târgu Secuiesc.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc luni în prezenţa reprezentanţilor comisiei de corectură, a noului inspector şcolar general al judeţului, Kiss Imre, a inspectorului de specialitate, Marius Popescu, a directorului interimar al liceului gazdă, Farkas Gizela, şi a elevilor participanţi, precum şi a profesorilor însoţitori ai acestora.
Anul acesta participă 52 de elevi din toată ţara, care au depăşit etapa judeţeană. Ei au de trecut două probe. Prima este cea teoretică, programată pentru ziua de marţi, iar a doua este cea practică, programată pentru ziua de joi. Între cele două zile de concurs, elevii şi însoţitorii lor se vor bucura de o zi de excursii şi relaxare. Tot joi va avea loc şi festivitatea de premiere. Ministerul Educaţiei nu a acordat bani pentru premii, în schimb elevii vor fi recompensaţi material prin premii surpriză asigurate de sponsorii şi partenerii evenimentului. „Premiile vor fi surpriză, fiindcă Ministerul Educaţiei nu ne-a ajutat cu niciun ban pentru premii, doar pentru costurile de cazare şi masă, în rest nimic. Ne descurcăm cu ajutorul sponsorilor, cu banii de la prieteni, de la rude, fiecare cu ce a putut să contribuie pentru buna organizare şi încercăm să-i recompensăm pe aceşti elevi. Sunt unele facultăţi din ţară care asigură celor mai buni elevi oportunitatea de a intra direct la facultate pe baza acestor rezultate obţinute la fazele naţionale ale olimpiadelor”, a precizat Marius Popescu.
Inspectorul şcolar general Kiss Imre a subliniat faptul că „evenimentul este foarte important nu numai pentru Sfântu Gheorghe ci şi pentru judeţul Covasna, având în vedere că nu s-au organizat foarte multe astfel de olimpiade naţionale”. Inspectorul a adăugat că este foarte important ca tinerii care nu vor să urmeze o facultate să aibă o meserie la ieşirea din şcoală şi să-şi poată găsi un loc de muncă mult mai uşor, ceea ce ar fi un avantaj şi pentru economia judeţeană.
Ideea coincide cu a unora dintre tinerii care s-au orientat deja în privinţa carierei. „Pe viitor, dacă o să câştig, sper să îmi pot face o afacere în domeniu. Mă interesează în special lumea modei pentru că am talent şi cred că o să meargă” – ne-a declarat Diana Balcu, o participantă din Vrancea.