ACTUALITATE 15 martie 2013

Şezătoarea de la ţară

de Covasna Media | 338 vizualizări

afis sezatoare_1

Căminul Cultural din Sita Buzăului, în parteneriat cu Biblioteca comunală din Sita Buzăului, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Universitatea „Valahia” din Târgovişte, organizează o noua ediţie a programului cultural-artistic „Şezătoarea de la ţară”, adresată locuitorilor din zona Buzăului Ardelean, care va avea loc sâmbătă, de la ora 18.00, în sala Căminului Cultural al comunei Sita Buzăului.

Şezătorile reprezentau un prilej de întâlnire pentru tinerii şi bătrânii din lumea satelor şi îmbinau într-un mod plăcut lucrul (ţesutul, cusutul, torsul, strunjitul porumbului etc.), cu distracţia (poveşti, glume, muzică şi voie bună). Şezătoarea era de fapt o întâlnire comunitară ad-hoc (sătească), care avea loc în casa unuia sau a mai multor localnici şi avea un caracter lucrativ şi distractiv.

Şezătorile aveau loc de cele mai multe ori în serile zilelor lucrătoare, locul de desfăşurare fiind anunţat din timp de către gazdă (Hai cu lucrul diseară la mine!; Hai la şezătoare! etc.).

În zona Depresiunii Întorsura Buzăului aceste evenimente se desfăşurau în grupuri restrânse de 8-12 bătrâni şi copii. Numărul mic de participanţi se datora faptului că locuinţele tradiţionale ţărăneşti din zonă erau mici şi aveau două încăperi: camera de zi (folosită ca bucătărie şi dormitor) şi camera de la drum.

Şezătorile aveau loc de obicei în perioada rece a anului, după încheierea muncilor agicole la câmp, până de Crăciun şi Anul Nou. A doua perioadă a şezătorilor se desfăşura după Anul Nou şi până la Paşte, după care urma o perioadă de pauză, datorită faptului că odată cu venirea primăverii începeau muncile agricole, unde erau concentrate toate eforturile familiilor. Cu prilejul şezătorilor, în afară de lucrul obişnuit (cusutul, torsul etc.) erau povestite obiceiuri, ghicitori, zicale, proverbe, glume şi erau recitate poezii. Tot la  şezătoare se cânta şi uneori chiar se juca, iar multe dintre aceste dansuri şi jocuri s-au păstrat până în zilele noastre.

Valorile locale ale zonei Depresiunii Întorsura Buzăului vor fi promovate şi valorificate de organizatori prin derularea evenimentului cultural-artistic „Şezătoarea de la ţară” în cadrul atelierelor de cusături, ţesut la război, poveşti, poezie şi dansuri populare, precum şi prin implicarea în proiect a artiştilor şi grupurilor culturale ale zonei: corul vocal „Plai Întorsurean” din Întorsura Buzăului; formaţia de dansuri populare „Brâul Sitean” din Sita Buzăului; formaţia de dansuri pupulare „Bătrâneşti” din satul Ciumernic; grupul vocal „Pădurenii” din comuna Barcani; solista vocală Mălina Boricean şi mulţi alţi. Din program nu vor lipsi poeziile recitate de talentatul poet al comunei Sita Buzăului, Nicolae Macoş.

După deschiderea oficială a evenimentului, de la ora 18.15 va fi organizată o lecţie deschisă de arheologie cu tema „Cercetările arheologice de la Cremenea – Malu’ Dinu Buzea”, susţinută de Lect.univ.dr. Marian Cosac (UVT), dr. George Murătoreanu (UVT), dr. Alexandru Radu (DPCPCD) şi dr. Dan Buzea (MNCR). Cu această ocazie va fi prezentat şi filmul realizat în timpul proiectului cultural de pedagogie muzeală, Tabăra experimentală „Silex Tools” realizat la Cremenea în anul 2011.

Evenimentul cultural-artistic este organizat şi coordonat de Daniel Neagoe, în calitate de Director al Căminului Cultural din Sita Buzăului, jud. Covasna.

Intrarea este liberă!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.