Seminar despre Inovare la Sfântu Gheorghe
Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat marți un seminar cu tema „Inovarea – necesitate și provocare pentru companii. Programe de finanțare pentru Inovare destinate IMM-urilor în perioada 2014-2020”.
Organizat cu sprijinul Enterprise Europe Network și în colaborare cu ASIMCOV, Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Politehnică din București, seminarul li s-a adresat companiilor din Regiunea Centru interesate să cunoască noțiunea de management al inovării și cu principiile și practicile care pot susține un management eficient al ideilor inovative.
O temă de interes pentru participanți a fost prezentarea oportunităților de finanțare 2014-2020, prin care companiile, dar și universitățile și institutele de cercetare pot să-și pună în aplicare ideile inovative și să investească în dezvoltarea de noi produse, tehnologii sau afaceri inovative.
Unul dintre specialiștii invitați să vorbească despre inovare și importanța acesteia în dezvoltarea mediului de afaceri și a economiei în general a fost prof. dr. ing. Paul Mugur Svasta, șeful Centrului de Electronică Tehnologică și Tehnici de Interconectare (CETTI) și președinte al Electronic Inovation Cluster, care a precizat: „Din prezentarea mea aș dori să insist doar asupra părții în care am evidențiat octologul inovării. Nu-mi aparține acest octolog, dar doresc să îl promovez în societatea noastră pentru că deși a fost conceput cu aproape 200 de ani în urmă, este de o actualitatea tulburătoare. Iar în contextul octologului, insist asupra primului punct care începe cu pregătirea resursei umane sau importanța resursei umane pentru inovare”, a spus Svasta.
Paul Mugur Svasta a adăugat totodată că în România nu există o cultură a inovării, ceea ce înseamnă că prima etapă în direcția inovării este tocmai aceea de promovare a unei culturi a inovării. „Noi nu avem o cultură a inovării. Trebuie să promovăm o asemenea cultură. Cu alte cuvinte, dacă ne apucăm să promovăm astăzi, s-ar putea ca peste 15-20 de ani să putem spune că societatea noastră inovează. Dar dacă noi ne ocupăm numai de lucruri care țin de a bifa o acțiune, fără să gândim profund, n-o să avem niciodată rezultate”, a spus șeful CETTI.
Managerul de proiect al Electronic Inovation Cluster, Bogdan Mihăilescu, a precizat că a observat că în rândul tinerilor există o schimbare promițătoare de mentalitate, ceea ce dă speranță de afirmare a inovării în România, într-un viitor nu tocmai îndepărtat. „Am început să văd recent o ușoară schimbare de mentalitate în cazul studenților. E adevărat că numărul celor care prezintă această schimbare e foarte mic comparativ cu numărul studenților. În orice caz, par mai atrași de partea practică, către partea de dezvoltare”, a precizat el.