Semafoarele inteligente, mai „proaste” decât cele vechi?
Părerile șoferilor și ale pietonilor se împart, în timp ce autoritățile încă testează
În urmă cu câteva zile la Sfântu Gheorghe au fost amplasate semafoare moderne şi „inteligente” în intersecţiile străzilor Oltului cu Grigore Bălan, precum şi Kós Károly, Kriza János cu Piaţa Libertăţii. De când au fost montate, noile semafoare reprezintă temă de discuție printre șoferi și pietoni, și în timp ce unii sunt mulțumiți, alții spun că acestea nu fac altceva decât să creeze harababură în intersecții.
Scopul autorităților: fluidizarea traficului
„Dispozitivele inteligente, dotate cu senzori de mişcare, au fost montate pentru fluidizarea circulaţiei. În cazul în care lumina semaforului este roşie, însă pe benzile cu lumina verde nu se detectează vehicule aflate în mişcare, pe primul semafor se va aprinde culoarea verde, astfel perioada de aşteptare se va reduce semnificativ” – se arată într-un comunicat emis de Primăria Sfântu Gheorghe. În același document autorităţile atrag atenţia conducătorilor auto că în intersecţia pieţei Libertăţii cu străzile Kós Károly şi Kriza János s-au instalat două semafoare adiţionale, datorită cărora se va modifica circulaţia rutieră în intersecţie, și că această măsură vizează reducerea timpilor de aşteptare.
Oameni nemulțumiți
O femeie care își ia zilnic fetița de la Grădinița „Csipike” ne-a spus că prin amplasarea noilor semafoare s-a rezolvat o problemă... și nu prea. „Până acum aveam verde la ambele treceri de pietoni în același timp, deși timpul de așteptare era destul de lung. Acum avem verde numai pe o parte, și practic stăm de două ori la semafor. Nu știu cât de inteligent e semaforul pentru șoferi, pentru că eu nu conduc, dar pentru pietoni s-a dat cu o mână și s-a luat cu alta. Mai bine îl lăsau așa cum era, măcar știam că dacă e verde, trecem ambele străzi” – ne-a declarat mama.
Supărat e și un șofer care a spus că amplasarea semafoarelor adiționale îi încurcă pe conducătorii auto. „E verde, mergi zece metri și te oprești din nou, și iar aștepți. E o harababură totală, mai ales la orele de vârf, când cozile de mașini ne fac să ne simțim într-un oraș mare. Într-o dimineață am avut parte de o partidă de claxonări la intersecția de la colţul Parcului. Adevărul e că ne-am și obișnuit cu vechiul sistem. Bun sau rău, măcar îl cunoștea toată lumea” – spune șoferul.
Un altul ne-a spus că era cât pe ce să facă un accident zilele acestea. Ne-a povestit că în fața lui era un autobuz care a frânat brusc după ce șoferul și-a dat seama că nu mai e cum a fost și că trebuie să oprească la intersecție, nu mai este valabilă prioritatea pe care o avea venind din stația de la Parcul Elisabeta, spre strada Spitalului. „Autobuzul circula normal, și am văzut că nu are de gând să oprească, se îndrepta spre deal, spre strada Spitalului. În ultima clipă și-a dat seama șoferul că acum sunt amplasate semafoare, și a frânat brusc pentru că era roșu. Dacă nu eram foarte atent, intram direct în autobuz” – povestește șoferul.
Alții spun că e un lucru bun
Unii șoferi sunt de părere că amplasarea noilor semafoare este o măsură bună, care într-adevăr reduce timpul de așteptare. „Eu sunt adeptul tehnologiei, și nu al tradițiilor. E drept, trebuie să te obișnuiești cu noile reguli, dar în Sfântu Gheorghe sunt intersecții la care șoferii habar nu au cine are prioritate, deși acolo nu s-a schimbat nimic de zeci de ani. Nu înțeleg de ce a pornit un val de nemulțumire împotriva noilor semafoare, eu trec zilnic de mai multe ori prin centrul orașului și am cronometrat, niciodată nu am așteptat mai mult de un minut la semafor, cu toate că înainte stăteam cel puțin un minut și jumătate”, ne-a spus bărbatul.
Perioadă de testare
Reprezentanții IPJ Covasna ne-au declarat că amplasarea noilor semafoare nu le-a dat bătăi de cap, iar de când au fost montate noile dispozitive, în intersecțiile în cauză nu au avut loc accidente rutiere și nici reclamație nu a depus nimeni la Poliție în care să sesizeze vreo neregulă. Nu același lucru pot spune cei de la Primărie, căci la urechile lor au ajuns nemulțumirile oamenilor. Managerul public al orașului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos-Kozma Csaba, spune că iau în considerare fiecare sesizare venită de la cetățeni, iar sistemul este în curs de perfecționare, așadar poate suferi modificări.
„Știm că sunt nemulțumiri cu privire la noile semafoare, am auzit și eu. De exemplu, la semaforul de la strada Oltului ni s-a reclamat faptul că pentru pietoni culoarea verde este scurtă, omul nu are timp să treacă. Ba da, are timp dacă nu doarme de picioare. În cazul bătrânilor este într-adevăr mai greu, dar încercăm să remediem situația. Sistemul actual este cel optim pe baza unor calcule, a unui soft de calculator. Softul însă nu cunoaște realitatea din teren, se poate că o stradă este mai aglomerată decât cealaltă, așadar trebuie să ne adaptăm la situație. Întreg sistemul este deocamdată în fază de testare, și poate suferi modificări. Dacă modificăm însă ceva la un semafor, se va modifica întregul circuit” – ne-a declarat Czimbalmos-Kozma Csaba. Acesta a mai spus că i s-a reproșat și faptul că șoferii care trec de semaforul nou de pe strada Grigore Bălan, nu mai au verde la celălalt semafor, cel mare, însă managerul spune că acest lucru se va schimba în momentul în care și semafoarele de la intersecția bulevardelor Grigore Bălan și 1 Decembrie 1918 vor fi de asemenea schimbate cu unele „inteligente”.
Instalarea noilor semafoare face parte din planul integrat de dezvoltare urbană, iar realizarea acestuia este finanţată din fonduri europene.