ACTUALITATE 27 martie 2024

Șeful de la Protecția Consumatorilor Covasna suspendat din funcție și cercetat de DNA; reacția Comisariatului Regional Brașov

de Iulia Drăghici - Taraș | 1976 vizualizări

UPDATE: Între timp, Prefectura ne-a informat că Nemeth Erika Kinga, jurista Protecției Consumatorilor Covasna, a fost numită temporar la conducerea instituției. 

Mircea Diacon, comisarul șef adjunct al Comisariatului Județean de Protecția Consumatorilor (CJPC) Covasna, este suspendat din funcție și cercetat pentru fapte de corupție de procurorii DNA. Informația a fost confirmată marți de prefectul Ráduly István. Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Centru (Brașov) a transmis, pentru covasnamedia.ro, că nu poate oferi detalii pe subiect pentru că ancheta este în curs. Însă a putut să dea asigurări că scandalul nu influențează activitatea instituției. 

Măsura suspendării a intrat în vigoare de aproape două săptămâni. Ba mai mult, presa din Brașov scria încă din februarie că Direcția Națională Anticorupție a făcut controale la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Brașov. Ulterior, la mijlocul lunii martie, s-a aflat că Mircea Diacon este vizat de cercetări și că a fost suspendat din funcție. 

Despre acest fapt am luat la cunoștință și eu din ziar. După vreo săptămână am primit, de la ANPC, din București, o adresă prin care ne-au adus la cunoștință că domnul comisar-șef dacă nu mă înșel că așa e funcția, Diacon, este suspendat și este o cercetare a DNA-ului. Legat de cercetare nu pot să vă spun nimic, nici informații nu avem legat de acuzații. Sunt sigur că instituțiile statului, în speță DNA-ul, face treabă, iar atunci când va fi finalizată ancheta juridică atunci o să aflăm mai mult. Suspendare înseamnă că nu poate să intre la locul de muncă, dar încă nu a pierdut de tot acel loc de muncă și funcția. Mai mult nu aș vrea să comentez, întrucât chiar dacă am acea posibilitate, prin Codul Administrativ, să sugerez către diferite ministere acele abateri sau ceea ce constatăm noi la nivel local, tot nu de noi depinde numirea, demiterea sau eliberarea din funcție a unui conducător de instituție publică. Îmi pare rău că se întâmplă așa ceva. Și eu aș dori ca totul să fie în regulă, dar fiecare instituție trebuie să facă exact datoria pentru care este plătită”, a spus marți, într-o conferință de presă, ca răspuns la o întrebare a jurnaliștilor, prefectul Ráduly István. 

Contactați pentru o reacție pe subiect, reprezentanții Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Centru (Brașov) au răspuns la întrebări ca „de ce s-a luat această măsură?”, „când a intrat în vigoare?” și „cât este valabilă?” astfel: „considerăm că informațiile solicitate nu pot fi furnizate”. 

Motivul? „Informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, ori informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces nu sunt informații cu caracter public”, a transmis Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Centru (Brașov), citând din Legea 544/200 privind liberul acces la informații de interes public. 

Nici Mircea Diacon, pe care l-am contactat prin mesaj, nu a oferit o reacție până la acest moment. 

Ce se întâmplă cu activitatea la Protecția Consumatorilor Covasna

Potrivit publicațiilor newsbv.ro și Háromszék, șeful Protecției Consumatorilor Covasna nu este singurul suspendat din funcție, ci mai sunt în aceeași situație alți doi angajați.

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Centru (Brașov) spune însă, în contextul dat, că „activitatea Comisariatului Județean Pentru Protecția Consumatorilor Covasna (...) nu este influențată de numărul mic de angajați”. 

Pe același subiect, prefectul Ráduly István spus că „încă nu este numire în locul dânsului (n.red. a lui Mircea Diacon), nu am primit în scris nicio informare în acest sens. Dar mă bucur tare de tot că doamna Manuela Stoica, fosta directoare adjunctă de la AJPIS, este acolo. O cunosc și este o persoană cu foarte mult bun simț și tratează orice problemă cu profesionalism”. 

Condamnat pentru conducerea sub influența alcoolului 

În ianuarie 2023, Mircea Diacon a primit o condamnare definitivă, de la Curtea de Apel Brașov, pentru că a condus sub influența băuturilor alcoolice. Cu toate acestea însă, el a rămas în funcție până acum. 

Soluția pe scurt a Curții de Apel Brașov a fost că „respinge apelul declarat de inculpatul Diacon Gheorghe – Mircea împotriva sentinței penale (...) pronunțată de Judecătoria Sfântu Gheorghe în dosarul nr. 4365/305/2020, pe care o menţine. În baza art.275 al. 2 Cod procedură penală obligă inculpatul să plătească statului 400 lei cheltuieli judiciare în apel. Definitivă. Pronunţată în 12.01.2023 prin punerea la dispoziţia procurorului şi inculpatului prin grefa instanţei”. 

La câteva zile de la sentință, șeful ANPC, Horia Constantinescu, declara pentru Bugetul.ro, că nu știa de situație, dar că probabil „la nivelul Comisariatului Regional se știau aceste lucruri, trebuia procedat în consecință, o să verific”, respectiv că „atât timp cât o instanță s-a pronunțat, este de prisos ca oricine altcineva să mai comenteze în vreun fel”. 

În iunie 2022, Judecătoria Sfântu Gheorghe îl condamna fără acord de recunoaștere pe Gheorghe-Mircea Diacon „la pedeapsa amenzii în cuantum de 200 zile-amendă a câte 25 lei/zi amendă, urmând ca inculpatul să execute 5000 lei amendă penală, pentru săvârşirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. În temeiul art. 63 alin. 1 Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor neexecutării, cu rea - credinţă, în tot sau în parte, a pedepsei amenzii, respectiv, înlocuirea numărului zilelor amendă cu un număr corespunzător de zile cu închisoarea. Pune în vedere inculpatului prevederile art. 559 alin. 2 Cod procedură penală, în sensul că poate solicita plata eşalonată a amenzii, în rate lunare, pe o durată de cel mult 2 ani. În conformitate cu art. 398 Cod procedură penală raportat la art. 274 alin.1 Cod procedură penală, obligă inculpatul, la plata către stat a sumei de 1100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 400 lei reprezintă cheltuieli judiciare efectuate în cursul urmăririi penale”.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.